Μπαλκόνια – «παγίδες» πάνω από τα κεφάλια μας: Περισσότερες από 250 καταρρεύσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Κίνδυνο για τους ανυποψίαστους πολίτες αποτελούν τα μπαλκόνια των παλαιών και κακοσυντηρημένων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα, με τα περιστατικά κατάρρευσης να καταγράφουν σταθερά αυξητική τάση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 250 καταρρεύσεις μπαλκονιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η αυτοψία του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 φέρνει στο φως εικόνες που προκαλούν τρόμο: κτίρια με εμφανή δομικά προβλήματα, τα οποία αποτελούν καθημερινή απειλή για τους ανυποψίαστους περαστικούς.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, από τύχη δεν κατέληξε σε τραγωδία η κατάρρευση μπαλκονιού πάνω στους πάγκους λαϊκής αγοράς. Τη στιγμή της πτώσης, δεν βρισκόταν κανείς από κάτω. Το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου αποκολλήθηκε πλήρως, παρασύροντας και το περβάζι του από κάτω ορόφου.

«Ήταν η ώρα που μαζεύαν οι άνθρωποι και τι να πω τώρα δηλαδή, από θαύμα…», δήλωσε στην κάμερα του ANT1 ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Ηρακλείου.

Μία 15χρονη στους Αγίους Αναργύρους δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή. Τον Οκτώβριο του 2024, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν κομμάτια σοβάδων έπεσαν πάνω της την ώρα που περπατούσε αμέριμνη σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.

«Δεν θέλω να περνάω κάτω από μπαλκόνια. Όχι, όχι. Μου το είπαν και οι γιατροί: “Έζησες από θαύμα”», είπε η ανήλικη στον ANT1.

Μπαλκόνια – «λαιμητόμοι»

Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, ούτε καινούριο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκατοντάδες μπαλκόνια ετοιμόρροπων κτιρίων είτε καταρρέουν, είτε αποκολλώνται τμήματά τους, με συνέπεια να τραυματίζονται περαστικοί.

«Περισσότερα από 250 μπαλκόνια πέφτουν κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνο στην Κρήτη, πέρυσι, είχαμε περισσότερα από 15 με 20 τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηρακλείου, Γιώργος Ταβερναράκης.

Η κάμερα του ANT1 κατέγραψε εικόνες-σοκ στο κέντρο της Αθήνας: σοβάδες έτοιμοι να αποκολληθούν, εκτεθειμένος σκελετός μπαλκονιών, σκουριασμένος οπλισμός, κεραμίδια που πέφτουν με τον πρώτο αέρα και ολόκληρα κτίρια που μοιάζουν έτοιμα να καταρρεύσουν.

«Έπεσαν σοβάδες πριν από μία εβδομάδα. Χτύπησαν άνθρωπο», ανέφερε κάτοικος. «Δεν θα πέσουν; Αφού είναι ετοιμόρροπα», σχολίασε δεύτερος. Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να περνάς κολλητά από αυτά τα κτίρια. Έχουν γίνει ζημιές κατά καιρούς».

Σε ένα από τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, έχουν ήδη αποκολληθεί τμήματα τοίχου και οροφής, ενώ δίπλα βρίσκεται στάση λεωφορείου, όπου καθημερινά περιμένουν πολίτες.

«Όταν είχε μεγάλες βροχές, έπεσε κτίριο στη γωνία και στον πάνω δρόμο. Προκάλεσε ζημιές και σε αυτοκίνητο», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες είτε… αγνοούνται είτε αδιαφορούν για τη συντήρησή τους παρά τις καταγγελίες των περίοικων.

«Σε περίπτωση κατάρρευσης κτιρίου εξαιτίας ελλειπούσης συντήρησης αυτού, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρει ποινική και αστική ευθύνη προς αποζημίωση κάθε τρίτου που θα υποστεί βλάβη», τόνισε η δικηγόρος Ειρήνη Βασιλείου.

Σε έναν απ’ τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, τμήμα μπαλκονιού κατέρρευσε με κομμάτια τσιμέντου και σοβάδων να καταλήγουν στο πεζοδρόμιο.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.