«Πωλητήριο» στην εκκίνηση της τουριστικής σεζόν έχει μπει μόνο τον τελευταίο μήνα, σε 120 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε νησιωτικούς προορισμούς ολόκληρης της χώρας.
Το 1/3 από αυτά βρίσκεται στις Κυκλάδες, 12 αγγελίες αφορούν καταλύματα στα Δωδεκάνησα, 23 στην Κρήτη, 7 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, 12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 3 νησιά στις Σποράδες και 23 στα Επτάνησα.
Η πλειονότητα των αγγελιών αφορά μικρά ξενοδοχεία έως και 30 δωμάτια και οι τιμές πώλησης ποικίλλουν , αφού ξεκινούν από 350.000 ευρώ για ένα ξενοδοχείο του 1981, που βρίσκεται στα Μάλια του Ηρακλείου Κρήτης, και φτάνουν 28 εκατ. ευρώ για ένα ξενοδοχείο του 2009 στα Χανιά.
Παρά το ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό το 2024, που άγγιξαν τα 21,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και την αύξηση του τζίρου των ξενοδοχείων κατά 8,8%, φαίνεται πως η επέλαση του Airbnb έχει καταστήσει τα μικρά ξενοδοχεία μη ανταγωνιστικά.
Οι πελάτες είτε θα επιλέξουν κάποιο πολυτελές resort με πλήρεις παροχές είτε θα καταλήξουν σε μια οικονομικότερη λύση μέσω Airbnb, ουσιαστικά αφήνοντας τα παραδοσιακά μικρά ξενοδοχεία εκτός παιχνιδιού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που παραδοσιακοί επιχειρηματίες του τουρισμού, συμπράττουν με μεγάλα brands του εξωτερικού, για να καταφέρουν να ξεχωρίσουν σε μία αγορά που χρόνο με τον χρόνο κορέζεται όλο ένα και περισσότερο.