Τέμπη: «Θερμό» εντός και εκτός Βουλής δεκαήμερο για την κυβέρνηση – Πρόταση μομφής μετά το πόρισμα-κόλαφο

Λίγες ώρες πριν τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για τη μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση βρίσκεται με «την πλάτη στον τοίχο» – Έρχεται «διαβολοβδομάδα»

Βρήκαν τελικά – έστω και καθυστερημένα – κοινό βηματισμό τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης το είπε και το έκανε: ανακοίνωσε και επισήμως, από το βήμα της Βουλής, ότι το ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη 5 Μαρτίου θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, μετά την παρουσίαση του πορίσματος – καταπέλτη για την κυβέρνηση (σ.σ. ασχέτως αν η ίδια το διαβάζει αλλιώς).

Γεγονός είναι πως ο κομματικός ανταγωνισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένεκα Κασσελάκη, και του ΠΑΣΟΚ που την κέρδισε «από σπόντα», καλά κρατεί, κάτι που φάνηκε εκ νέου στη συζήτηση εντός κοινοβουλίου, όταν ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής και έψεξε την Κουμουνδούρου για την σπουδή της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα για το ποιο από τα δύο κόμματα είναι ο «χρυσός χορηγός» της Νέας Δημοκρατίας.

Όλο αυτό, πάντως, είχε δώσει το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του Ιανουαρίου για τα Τέμπη, να σχολιάσει δηκτικά πως «αν οργανωθεί η αντιπολίτευση», εδώ είμαστε…

Η «διαβολοβδομάδα» της κυβέρνησης»

Στο δια ταύτα και ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει τα ορθότερα επιχειρήματα στο θέμα, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται κυριολεκτικά «διαβολοβδομάδα», ενώ φυσικά και, πάνω από όλα, θα έχουν προηγηθεί οι αναμφίβολα μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, για τη μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Και την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ την Τετάρτη 5 Μαρτίου, προφανώς, δεν θα πραγματοποιηθεί – ή θα διακοπεί – η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη, αφού θα κατατεθεί την ίδια ημέρα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη, την οποία θα συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα και θα δεκτή το Μαξίμου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση.

 

Πόρισμα-καταπέλτης – «Κάναμε λάθη, όχι συγκάλυψη», λέει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, όσο και να προσπάθησε αρχικά να ρίξει τους τόνους η κυβέρνηση, τελικά, της βγήκε «μπούμερανγκ» τόσο το μήνυμα Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο έκανε και πάλι λόγο για σχέδια «αποσταθεροποίησης», και πολύ περισσότερο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τα μέλη του οποίου τόνισαν χαρακτηριστικά πως «όλα πήγαν λάθος» μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων, σημειώνοντας ότι «η μη ιεροποίηση του τόπου οδήγησε στην απώλεια στοιχείων» – το «μπάζωμα» δηλαδή – και κάνοντας λόγο για «πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου» που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά και την έκρηξη.

Αξιοσημείωτο είναι, βέβαια, πως η κυβέρνηση είδε στο πόρισμα αυτά που θέλει να δει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να λέει πως «τα λάθη στο πεδίο είναι αντικείμενο διερεύνησης της Δικαιοσύνης. Δεν κατηγορούμαστε για αυτό, για τον κακό συντονισμό, αλλά κατηγορούμαστε για συγκάλυψη. Αυτό δεν υπάρχει στο πόρισμα και δεν μιλά για εντολές για συγκεκριμένο σκοπό».

 

Πράγματι, ωστόσο, είχε προηγηθεί η επιστολή του αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας, Λάμπρου Τσόγκα, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία ξεκαθάρισε πως «για την απόληψη χωμάτων στο σημείο σύγκρουσης των τρένων δεν προηγήθηκε παραγγελία ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας».

Προφανώς, και γι’ αυτή την εξέλιξη η απάντηση του Μαξίμου, είναι «κάναμε λάθη, αλλά δεν τα κάναμε επί τούτου»…

Η λαϊκή οργή και οι δημοσκοπήσεις

Σε κάθε περίπτωση και παρότι, όπως όλοι γνωρίζουν, πρωτίστως οι πολίτες αυτής της χώρας – που σε κάθε έρευνα δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και την Δικαιοσύνη – καμία πρόταση μομφής ή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή δεν ρίχνει κυβερνήσεις, μπορεί να τις ταρακουνήσει, όμως, σε συνδυασμό βέβαια με τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τα όλο και μειούμενα ποσοστά του κυβερνώντος κάμματος στις δημοσκοπήσεις.

Και το ταρακούνημα μπορεί να είναι τόσο δυνατό καμιά φορά, που ίσως κάνει μία κυβέρνηση να κατανοήσει ότι τα θεμέλια του συστήματος που έχει χτίσει είναι σαθρά, ή έστω να αρχίσει να αλλάζει συμβάλλοντας πραγματικά στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απόδοση δικαιοσύνης.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.