Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, αφήνοντας τη σιωπή και την απόλυτη εσωστρέφεια…
Με αφορμή την εκλογή του κ. Τασούλα Κωνσταντίνου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεδομένου ότι η ποινική δίκη για ό,τι συνέβη στην Ανατολική Αττική πριν 7 περίπου χρόνια βρίσκεται στην τελική ευθεία, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την υπέρτατη διαχρονική και διακομματική συγκάλυψη.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, αφήνοντας τη σιωπή και την απόλυτη εσωστρέφεια.
Μετά την 23η Ιουλίου 2018, την ημέρα του μεγαλύτερου εγκλήματος, σε καιρό ειρήνης, στην Ελληνική Δημοκρατία, οι συγγενείς των θανόντων, με τη στήριξη των δικηγόρων τους, προχώρησαν σε μηνυτήριες αναφορές και σε εγκλήσεις κατά όσων θεώρησαν ότι ευθύνονταν για τον θάνατο, με τον πιο τραγικό τρόπο, των παιδιών, αδελφών και γονιών τους.
Κάποιοι, με περισσό θάρρος και θράσος πήγαν και ένα βήμα παραπάνω.
Καταλόγισαν ευθύνες και στους κ.κ. Σκουρλέτη Πάνο, τότε Υπουργό Εσωτερικών, και Τόσκα Νικόλαο, τότε Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Η ιστορία απέδειξε ότι και οι δύο τους ήταν παρόντες στο Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) καθ’ όλη την διάρκεια της φονικής φωτιάς. Ιδίως ο δεύτερος, είχε και ενεργό ρόλο στις εγκληματικές αποφάσεις διαχείρισης.
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μιλάμε για εκτροπή ελικοπτέρου προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματία, λόγω ανεπάρκειας των δικών του συστημάτων ασφάλειας στην επιχείρησή του, την ώρα που καιγόντουσαν οι πρώτοι ανύποπτοι συνάνθρωποί μας στο Ν. Βουτζά και στη συνέχεια στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.
Δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της 28/3/2019 αναφέρει:
«…Δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι διαβιβάστηκε στην Βουλή.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό των αρμόδιων υπηρεσιών του κοινοβουλίου η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση του κ. Αριστείδη Χερουβείμ που έχασε την μητέρα του, την αδελφή του και τα δίδυμα ανήλικα τέκνα της στην πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018…»
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, παλαιότερες δηλώσεις του τότε Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση Νικολάου:
1) Δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα (11/8/2018) – Βούτσης για φωτιά στο Μάτι:
…«Να αντιληφθούμε ότι η ζωή συνεχίζεται, βεβαρημένη από μια τραγωδία βέβαια, αλλά συνεχίζεται, και όλοι θα κριθούμε από το πρόγραμμα που θα διαμορφώσουμε για την Ελλάδα μετά την κρίση», τόνισε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Υπάρχει μια εμμονή σε μια ατζέντα που δεν συμπεριλαμβάνει το μεγάλο κάδρο όπως την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ποινικές διαδικασίες σε εξέλιξη, αλλά κι αλλά θέματα που είναι στην πραγματική ατζέντα της πραγματικής ζωής όπως η μείωση της ανεργίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής…
2) Δημοσίευμα στο Ιn (13/2/2019) – Εξεταστική Επιτροπή για το Μάτι προανήγγειλε ο Βούτσης
… «Ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο να διερευνήσει η Βουλή πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άφησε ο Νίκος Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, ερωτηθείς σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αν με το τέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης το κοινοβούλιο θα εισέλθει σε χαμηλότερες ταχύτητες, ανέφερε αρχικά: «Έχουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το θέμα αυτό όμως δεν θα προκαλέσει εντάσεις» και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν θα έρθουν εξεταστικές επιτροπές για΄ αυτά που έχουν μείνει ως υπόλοιπα. Είμαστε υποχρεωμένοι για τον Παπαντωνίου και μια τυπική για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενδεχομένως και κάποιες ενοποιημένες για το Μάτι»…
Αξίζει να σημειωθεί πως για το Μάτι δεν έχει υποβληθεί ακόμα αίτημα εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής από κανένα κόμμα, ωστόσο στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι εάν καταθέσει σχετική πρόταση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξει. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες η Βουλή παρέλαβε την έκθεση ειδικών εμπειρογνωμόνων που ανέλαβαν να εντοπίσουν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου.
Παράλληλα, στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί αρκετές δικογραφίες για τη «Μαύρη Δευτέρα» σχετικά με την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών…
Να σημειώσουμε εδώ, ότι μια από τις μηνύσεις κατά των συγκεκριμένων υπουργών διαβιβάσθηκε στις 28 Μαρτίου 2019 στη Βουλή. Χρειαζόταν μόνο 30 βουλευτές να υποβάλλουν πρόταση για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ!
Ας έρθουμε τώρα στην μετά Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εποχή.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έγιναν βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου του 2019, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο κ. Τασούλας Κωνσταντίνος.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά από τον κ. Τασούλα στο έγκλημα στην Ανατολική Αττική την 23ηΙουλίου 2018, πλην κάποιων του επιπέδου: «1 λεπτό σιγής» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αυτό που είναι αξιομνημόνευτο από εκεί και πέρα είναι ότι, με την αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος το 2019, εξαλείφθηκε ο χρονικός περιορισμός των 2 ετών, δηλαδή των βουλευτικών περιόδων, για άσκηση δίωξης σε υπουργούς κτλ.
Να δούμε τι ίσχυε το 2018, στο Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 86:
**Άρθρo 86
1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση
ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
Μετά από 2 χρόνια, τον Ιούλιο του 2021 και κατά την 3η επέτειο του εθνικού εγκλήματος, έληξε οποιαδήποτε δυνατότητα δίωξης πολιτικών προσώπων. Ήδη ο κ. Τασούλας διατελούσε για 2 χρόνια Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Σε ποιο συρτάρι ξέχασαν τις μηνύσεις μας ή σε ποιο καλάθι τις πέταξαν άραγε και οι δύο Πρόεδροι της Βουλής, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε, το πιο πιθανό, με εντολή άνωθεν;
ΥΓ: Με το παρόν κείμενο εκφράζω προσωπικούς προβληματισμούς και ενέργειες και μόνο.
Δημήτρης Κ. Καμμένος
π. Αντιπρόεδρος της Βουλής
Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr