Πώς ο Meteor μπορεί να εξουδετερώσει ένα F-35 – Ανεπαρκείς οι AMRAAM που σκέφτεται η Πολεμική Αεροπορία

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε διαρροή από κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας ότι σκοπεύει να προμηθευτεί όπλα αξίας 1 δισ. για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

O πύραυλος που έχει στοχεύσει η ΠΑ είναι ο AIM-120C, μιας από τις πιο προηγμένες εκδόσεις του AMRAAM. Το enikos.gr παρουσιάζει πώς ο Meteor, που θέλει διακαώς να αποκτήσει η Τουρκία, μπορεί να εξουδετερώσει ένα πανάκριβο F-35 αν βρεθεί εντός εμβέλειας, με τους AMRAAM να είναι ανεπαρκείς.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας φέρεται να θέλει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα – κυρίως πυραύλους AIM-120C, μιας από τις πιο προηγμένες εκδόσεις του AMRAAM – αξίας εκατοντάδων εκατ., ανεβάζοντας κατά 1 δισ. το τελικό κόστος προμήθειας των F-35.

Η Τουρκία στον αντίποδα θέλει να αποκτήσει πυραύλους Meteor και μαζί με αυτούς τα μαχητικά Eurofighter, που μπορούν να τους εκτοξεύσουν

Ο Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος – αέρος με εμβέλεια πέρα ​​από τον ορίζοντα. Φέρει κινητήρα RamJet που αναπτύχθηκε από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία – εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA. Με άλλα λόγια, αναπτύχθηκε για να εκτοξεύεται από μια αεροπορική πλατφόρμα και να χτυπά μια άλλη αεροπορική πλατφόρμα.

Έχει πιστοποιηθεί και χρησιμοποιείται από τα μαχητικά F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon , Rafale και τα σουηδικά μονοκινητήρια Gripen. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι εργασίες για την πιστοποίησή τους επί των μαχητικών αεροσκαφών KF-21 της Νότιας Κορέας.

Αν δούμε τις τεχνικές του προδιαγραφές, έχει βάρος 190 κιλά, μήκος 3,7 μέτρα, διάμετρο 178 χιλιοστά και κεφαλή θραυσμάτων. Για την καθοδήγηση εναέριων στόχων, χρησιμοποιεί το ραντάρ του αεροσκάφους από το οποίο εκτοξεύτηκε στην ενδιάμεση φάση και την ενεργή κεφαλή αναζήτησης ραντάρ στη μύτη του στην τερματική ή τελική φάση.

Ουσιαστικά, αυτά που μόλις περιγράψαμε είναι κοινά σχεδόν σε όλους τους πυραύλους αέρος-αέρος με δυνατότητες «πέρα από τον ορίζοντα». Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν το ίδιο βάρος, μήκος, κεφαλή και ακόμη και αρχιτεκτονική καθοδήγησης. Τι διαφορετικό έχει λοιπόν ο Meteor;

Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αέρος-αέρος που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο έχουν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου. Αυτοί οι πυραυλοκινητήρες λειτουργούν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκτόξευση των πυραύλων αέρος-αέρος, επιταχύνουν τους πυραύλους σε υψηλές ταχύτητες σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, σταματούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά οι πύραυλοι φτάνουν κυρίως στους στόχους τους γλιστρώντας με την ορμή από την αρχική τους ενέργεια.

Ο πύραυλος Meteor χρησιμοποιεί το σύστημα ώθησης RamJet. Χάρη σε αυτό το σύστημα ώθησης, ο Meteor έχει σταθερή ώθηση σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, γεγονός που διασφαλίζει ότι η ταχύτητά του παραμένει πάντα υψηλή. Με άλλα λόγια, δεν γλιστρά προς τον στόχο όπως οι κλασικοί πύραυλοι αέρος-αέρος με πυραυλοκινητήρες στερεού καυσίμου. Αυτό που κάνει το Meteor φονικό είναι αυτός ο κινητήρας RamJet .

Γιατί λοιπόν η ταχύτητα και η διατήρηση αυτής της ταχύτητας μέχρι την τελευταία στιγμή είναι σημαντική για τους πυραύλους αέρος-αέρος; Υπάρχει ένας διεθνής όρος που χρησιμοποιείται για τη μάχη αέρος-αέρος. «Χωρίς Ζώνη Διαφυγής (Non Escape Zone – NEZ)». NEZ είναι το βεληνεκές εντός του οποίου είναι αδύνατο να διαφύγει ένας στόχος όταν εκτοξεύεται πύραυλος αέρος-αέρος από αεροσκάφος.

Όταν το αεροσκάφος-στόχος εντοπίσει τον πύραυλο αέρος-αέρος που κατευθύνεται προς αυτόν μέσω των προειδοποιητικών δεκτών του, εάν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν μπορεί να διαφύγει ούτε με ελιγμούς, το ονομάζουμε NEZ. Το πιο σημαντικό κριτήριο για το μήκος και το πλάτος του NEZ, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι η ταχύτητα του βλήματος αέρος-αέρος και η συνέχεια αυτής της ταχύτητας. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα…

Meteor vs. AIM-120C AMRAAM

Δεκάδες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, χρησιμοποιούν τον αμερικανικής κατασκευής AIM-120 AMRAAM ως πύραυλο αέρος-αέρος πέρα ​​από τον ορίζοντα. Ο AMRAAM διαθέτει κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου και μπορεί να φτάσει γρήγορα τα 4 Mach, τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου, αφού εκτοξευθεί από αεροσκάφος. Φυσικά, εδώ είναι σημαντική και η ταχύτητα του αεροσκάφους εκτόξευσης. Ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας του κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου, ο AMRAAM συνεχίζει να γλιστρά προς τον στόχο και φυσικά η ταχύτητά του μειώνεται σταδιακά.

Η εμβέλεια των διαμορφώσεων AIM-120C, μιας από τις πιο προηγμένες εκδόσεις του AMRAAM και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες, αναφέρεται σε 105 χιλιόμετρα σε ανεπίσημες πηγές. Υποστηρίζεται επίσης ότι η εμβέλεια NEZ του AIM-120C, ή αλλιώς «No Escape Zone», είναι 35 χιλιόμετρα.

Ας έρθουμε τώρα στο Meteor… Ακριβώς όπως το AMRAAM, ο πύραυλος Meteor αρχίζει να στοχεύει τον στόχο του μέσω ενός κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου μετά την εκτόξευση από το αεροσκάφος. Μετά από λίγο, ο πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου σταματά να λειτουργεί, όπως και ο AMRAAM. Στο σημείο ακριβώς όπου ο Meteor, όπως και ο AMRAAM, αρχίζει να χάνει την ενέργειά του, ο κινητήρας RamJet μπαίνει στο παιχνίδι και επιτρέπει στον Meteor να διατηρεί συνεχώς την ταχύτητα και την ενέργειά του.

Με άλλα λόγια, ενώ ο AMRAAM αρχικά φτάνει σε ταχύτητα 4 Mach και σταδιακά χάνει την ενέργειά του, ο Meteor πετά συνεχώς στον αέρα με ταχύτητα περίπου 4 Mach χάρη σε αυτόν τον κινητήρα RamJet.

Από την άλλη, η μέγιστη εμβέλεια του Meteor είναι περίπου 150 χιλιόμετρα και η εμβέλεια NEZ (Χωρίς Ζώνη Διαφυγής) είναι 90 χιλιόμετρα. Δηλαδή έχει τιμή NEZ περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από το AIM-120C. Επομένως, ένα Eurofighter Typhoon που φέρει ένα AIM-120C θα καταρριφθεί ήδη εάν προσπαθήσει να καταρρίψει έναν Typhoon που μεταφέρει ένα Meteor. To ίδιο κι ένα F-35 που φέρει AIM-120C έναντι ενός Rafale ή Eurofighter με METEOR.

Διακαής πόθος

Λοιπόν, γιατί η Τουρκία θέλει τον Meteor; Μέχρι και το 2019 η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε χτίσει το μέλλον της αεροπορικής της δύναμης στο F-35. Ωστόσο, οι παραδόσεις των F-35 ανεστάλησαν ως αποτέλεσμα του εμπάργκο, βάσει των κυρώσεων από τον νόμο CAATSA ως αποτέλεσμα προμήθειας των ρωσικών S-400. Στο μεταξύ, η Ελλάδα όχι μόνο εκσυγχρόνισε τα F-16 της στο επίπεδο Block 70 Viper, αλλά προμηθεύτηκε και μαχητικά αεροσκάφη Rafale και πυραύλους Meteor από τη Γαλλία.

Και μπορεί για τις αερομαχίες, η τουρκική αμυντική βιομηχανία να επενδύσει σε πλατφόρμες όπως KAAN, HÜRJET, KIZILELMA και ANKA-3, ενώ αυτές οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, για να καλύψει το χάσμα, θέλει να προμηθευτεί 40 καινούργια F-16 Block 70 Viper από τη μια και 40 δικινητήρια Eurofighter Typhoon από την άλλη.

Αναφέρεται ότι η ισχύς του κινητήρα και τα συστήματα αεροηλεκτρονικής του Eurofighter Typhoon είναι καλύτερα από τα αεροσκάφη Rafale που διαθέτει και η Ελλάδα . Ωστόσο, για την Τουρκία δεν έχει νόημα η αγορά των Eurofighter και να το χρησιμοποιήσεi με έναν πύραυλο AMRAAM εάν ο αντίπαλος είναι Rafale που χρησιμοποιεί Meteor. Ως εκ τούτου, η Τουρκία ορίζει την προμήθεια πυραύλων Meteor ως προϋπόθεση εκτός από την προμήθεια του Typhoon.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις επαφές της με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των προμηθειών Typhoon. Για την πώληση του πυραύλου Meteor στην Τουρκία, απαιτείται έγκριση από τη Γαλλία, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Για το λόγο αυτό, η Αγγλία πραγματοποιεί κάποιες διπλωματικές δραστηριότητες για να πείσει τη Γαλλία σε αυτή την πώληση. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – κι επιβεβαίωσαν και γαλλικές πηγές – στη συνάντηση συζητήθηκε και αυτό το θέμα.

Η ελληνική πλευρά είναι ενοχλημένη από αυτή την κατάσταση. Γιατί γνωρίζει ότι ο Typhoon που είναι εξοπλισμένος με το Meteor έχει ανώτερη ισχύ από το Rafale που χρησιμοποιεί τον ίδιο πύραυλο. Γι’ αυτό βρίσκεται σε επαφή με τη γαλλική πλευρά για να αποτρέψει αυτή την πώληση. Υπάρχει λοιπόν μια διπλωματική κούρσα αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, σε αυτόν τον αγώνα, όπως μεταδίδει το τουρκικό “Savun Masanayist” η Αγγλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι δίπλα στην Τουρκία στις πωλήσεις τόσο του Typhoon όσο και του Meteor.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές σημείωναν στις 5 Φεβρουαρίου στον γράφοντα (δημοσιεύθηκε στην Realnews της Κυριακής) ότι οι πύραυλοι συνδέονται άμεσα με την επίσης διαφαινόμενη απόκτηση Eurofighter από την Αγκυρα. «Η Γαλλία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την αντίδραση της Ελλάδας στην εξαγωγή των αεροσκαφών Eurofighter, που έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Meteor, από τη Βρετανία στην Τουρκία. Οι επαφές σε υψηλό επίπεδο για το θέμα αυτό έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Γαλλία δίνει ύψιστη σημασία στα συμφέροντα ασφάλειας της Ελλάδας και στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που μας συνδέει από το 2021», τόνισαν στην «R».

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.