Εθνική Ασφαλιστική: Την πούλησαν 230 εκατ. ευρώ, την αγοράζουν 670 εκατ. ευρώ

  • Οι τράπεζες που υποχρεώθηκαν να ξεφορτωθούν άρον-άρον τις ασφαλιστικές, επιστρέφουν και επιχειρούν να τις αγοράσουν σε διπλάσια τιμή.
  • Πόσα «έχασε» η Εθνική από το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
  • Ο ρόλος των Φωτακίδη-Μυλωνά, η CVC Capital Partners και το «σκοτεινό» παρασκήνιο της πώλησης.
  • Πόσα έβαλαν στο ταμείο από τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας.
  • Τι περιμένει η Τράπεζα Πειραιώς από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Των Data Journalists

Τον Μάρτιο του 2021 η Εθνική Τράπεζα, με την πλάτη στον τοίχο και υπό την ασφυκτική πίεση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για να αποεπενδύσει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες, αναγκάζεται να επιταχύνει τις διαδικασίες και να πουλήσει το «ασημικό» της, την Εθνική Ασφαλιστική.

Η Εθνική δεν ήταν η μοναδική τράπεζα, έστω και αν ήταν η τελευταία, που εξαναγκάστηκε να πουλήσει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.

Την τελευταία 20ετία και κυρίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η έξοδος των τραπεζών από τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν υποχρεωτική για να επικεντρωθούν στο core business. Έτσι η Eurobank πούλησε τη Eurolife στην καναδική Fairfax, η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ Ασφαλιστική στον Γερμανικό όμιλο Ergo τον Αύγουστο του 2016 προς 90,1 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα την Εθνική Ασφαλιστική στη CVC.

Το deal που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022, με συνοπτικές διαδικασίες και έναν ενδιαφερόμενο, είχε μόνο έναν κερδισμένο. Και παραδόξως εκείνος ο κερδισμένος δεν ήταν ο πωλητής όπως θα ανέμενε κανείς, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που εξαναγκάστηκε να πουλήσει το πολυτιμότερο πετράδι της, αλλά ο αγοραστής. Ο εκλεκτός Άλεξ Φωτακίδης, της CVC Capital Partners, που αγόρασε το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής με… peanuts.

Ένας επενδυτής με ισχυρές διασυνδέσεις όπως επιβεβαιώνει και η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής και επισημαίνουν σκωπτικά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Όμως στο κάδρο εκτός από τον Άλεξ Φωτακίδη που αποδεικνύεται δαιμόνιος και άκρως επιτυχημένος, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC.

Μάλιστα, τρία χρόνια μετά την πώληση, ο Παύλος Μυλωνάς εμφανίστηκε ως μνηστήρας της στον νέο γύρο πώλησης της εταιρείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είχε αποκλείσει ενδιαφέρον επαναγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό προϋποθέσεις, αν και όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το τίμημα που προσέφερε στον Φωτακίδη είναι λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπολείπεται αρκετά από αυτά που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε «μπιρ παρά» την Εθνική Ασφαλιστική με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να σφυρίζει αδιάφορα, λένε στελέχη της ασφαλιστικής αλλά και τραπεζικής αγοράς. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αν ο Μυλωνάς δεν είχε πουλήσει έναντι πινακίου φακής την Εθνική Ασφαλιστική προ τριετίας, σήμερα όχι μόνο θα τη μοσχοπουλούσε, αλλά όλα αυτά τα χρόνια θα εισέπραττε τα μερίσματα που έβαλε στην τσέπη ο Φωτακίδης.

Ένα deal με πολλές «αιρέσεις»

Στον προηγούμενο γύρο, το deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της CVC ήταν γεμάτο «λεπτομέρειες» και «αιρέσεις» που ευνοούσαν τον αγοραστή και ζημίωναν τον πωλητή. Το τίμημα για το 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε πιάσει τα 505 εκατ. ευρώ. Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο deal ήταν οι λεπτομέρειες.

Κατ’ αρχήν η συναλλαγή με τη CVC – σ.σ. η μεταβίβαση ακολούθησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 25 Φεβρουαρίου του 2022, καθώς και των εποπτικών αρχών- περιλάμβανε την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη νεοσύστατη τότε θυγατρική της CVC: Ethniki Holdings S.à.r.l, και την αγορά από την ΕΤΕ ποσοστού 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ethniki Holdings S.à.r.l. με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι μέρος του τιμήματος θα καταβαλλόταν τοις μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο σε δόσεις εντός πενταετίας. Παρεμπιπτόντως η πενταετία λήγει του χρόνου. Επίσης η Εθνική Τράπεζα με βάση τη συμφωνία, προβλεπόταν να εισπράξει 120 εκατ. ευρώ, ως upfront fee, για την 15ετή συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω των δικτύων της. Μάλιστα, μέρος των 120 εκατ. ευρώ μπορεί να επιστραφεί στην CVC εφόσον δεν επιτευχθούν οι προκαθορισμένοι ως το 2026 στόχοι πωλήσεων bancassurance από τα δίκτυα της τράπεζας.

Με βάση εκείνες τις αιρέσεις, η CVC εκτιμάται ότι κατέβαλε τοις μετρητοίς μόλις 240 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις υπόλοιπες ρήτρες της συμφωνίας η Εθνική Τράπεζα φέρεται να έχει να λαμβάνει άλλα 112 εκατ. ευρώ, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι το ποσό των 90 εκατ. ευρώ που με βάση την αρχική συμφωνία θα έπρεπε να καταβληθεί έως το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από την Εθνική Τράπεζα. Και είναι υπό αμφισβήτηση διότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

Πόσα έβαλαν στο ταμείο -Τα 10 «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας

Η CVC, όχι μόνο πήρε προ τριετίας σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή το «ασημικό» της Εθνικής Τράπεζας, όχι μόνο θα εισπράξει υπερδιπλάσια κεφάλαια τώρα με την έξοδό της, αλλά έχει αποκομίσει και επιπλέον έσοδα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων και από πώλησης ακινήτων.

1 Από την πώληση του ιστορικού κτιρίου της ασφαλιστικής στην πλατεία Κοραή εισέπραξε 48 εκατ. ευρώ από την Dimand.

2 Έχει υπογράψει MoU με την Iduna Asigurare Reasigurare, θυγατρική του γερμανικού ομίλου ασφαλίσεων Signal Iduna για την πώληση της Garanta, θυγατρικής της ασφαλιστικής στη Ρουμανία.

3 Έχει βγάλει «στο σφυρί» και το ακίνητο της Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού.

4 Τον περασμένο Αύγουστο η αυτόκλητη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, αποφάσισε τη διανομή 38,863 εκατ. ευρώ από σχηματισθέντα κέρδη των χρήσεων 2021 και 2022.

5 Στις 25 Νοεμβρίου του 2022 η έκτακτη γενική συνέλευση είχε εγκρίνει τη διανομή 91,689 εκατ. ευρώ.

6 Λίγους μήνες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 η έκτακτη γενική συνέλευση είχε εγκρίνει, τη διανομή ποσού 341.533,25 ευρώ με σκοπό την καταβολή εφάπαξ έκτακτης αμοιβής σε μέλη της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας.

7 Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2022 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για διανομή ποσού 1,336 εκατ. ευρώ με σκοπό την καταβολή εφάπαξ έκτακτης αμοιβής σε μέλη της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας.

8 Επιπλέον η εταιρεία έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο μειωμένης διασφάλισης αορίστου διάρκειας ύψους 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕ και τα 5 εκατ. ευρώ με την NBG Bank Malta (θυγατρική της ΕΤΕ). Στις 20.05.2022, η NBG Bank Malta μεταβίβασε το σύνολο ομολογιών ιδιοκτησίας της στην ΕΤΕ, η οποία πλέον αποτελεί τη μοναδική ομολογιούχο. Το επιτόκιο του δανείου ισούται με EURIBOR 6μήνου πλέον περιθωρίου 800 μονάδων βάσης. Το δάνειο πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στην Κατηγορία 1 των ιδίων κεφαλαίων σύμφωνα με τις διατάξεις του πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Επίσης έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο μειωμένης διασφάλισης διάρκειας 10 ετών ύψους 125 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕ. Το επιτόκιο του δανείου ισούται με 650 μονάδες βάσης (6,50%) σταθερό καθ ́ όλη τη διάρκεια του δανείου. Με την εύλογη αξία του συνόλου των δανειακών κεφαλαίων να εκτιμάται στα 169,267 εκατ. ευρώ (2022: €163.560 χιλ.).

10 Και φυσικά πριν την πώλησή της στην CVC, η Εθνική Τράπεζα είχε φροντίσει να… ελαφρύνει την Εθνική Ασφαλιστική. Το 2021 μέσω προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης είχαν φύγει 116 άτομα, με την εν λόγω ενέργεια να εκτιμάται ότι συνέβαλε στη μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 7,8 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Με πολύ απλά λόγια, η CVC με την Εθνική Ασφαλιστική κέρδισε στην κυριολεξία το joker. Και τώρα ετοιμάζεται να κάνει Jackpot. Με βάση την πρόταση εξαγοράς του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, το τίμημα διαμορφώνεται στα 469 εκατ. ευρώ για το 70%. Δηλαδή η αποτίμηση της ασφαλιστικής αγγίζει τα 670 εκατ. ευρώ, 32,6% υψηλότερη σε σχέση με την αποτίμησή της Εθνικής Ασφαλιστικής όταν η CVC αγόρασε την Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα.

Η «ταυτότητα» της Εθνικής Ασφαλιστικής – Τι περιμένει η Πειραιώς

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14% (17% στις ασφαλίσεις ζωής και 11% στους γενικούς κλάδους) και 800 εκατ. ευρώ ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα. Το 2023 το συνολικό ενεργητικό της διαμορφώθηκε σε 4 δισ. ευρώ και το μετοχικό της κεφάλαιο σε 400 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τις αποζημιώσεις που κατέβαλε για την κακοκαιρία «Daniel» και τη ζημιά που κατέγραψε για το παλιό χαρτοφυλάκιο υγείας, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 38,4 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και απαρτίζονταν το 2023 από περίπου 130 Γραφεία Δικτύου Πωλήσεων με περισσότερους από 1,6 χιλ. Ασφαλιστικούς Πράκτορες, 1,1 χιλ. Συνεργαζόμενα Ασφαλιστικά Πρακτορεία και περίπου 135 Συνεργαζόμενους Μεσίτες Ασφαλίσεων, υποστηριζόμενο και από δίκτυο 6 καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η πρόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Partners χαρακτηρίζεται ως στρατηγική κίνηση για την άμυνα απέναντι στην πτώση των επιτοκίων και την ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες. Με απώτερο στόχο η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να πλησιάσει τα επίπεδα εσόδων από προμήθειες που παρατηρούνται στις ιταλικές τράπεζες, όπως η Intesa Sanpaolo και η Unicredit, οι οποίες αποκομίζουν το 30% των συνολικών εσόδων τους από αυτόν τον τομέα. Με βάση πάντα τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Πειραιώς θα προκύψουν και συνέργειες από την εξαγορά, στις οποίες δεν επιθυμούν να αναφερθούν προτού κλείσει η συμφωνία, με στελέχη της Τράπεζας να αναφέρουν ότι η συνεργασία της με τις ασφαλιστικές εταιρείες Ergo και NN δεν διαταράσσονται από την επικείμενη εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα «ναυάγια» του παρελθόντος

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολύ πριν το deal με τη CVC Capital και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών, η Εθνική Τράπεζα είχε επιχειρήσει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική αλλού. Όπως είχαν κάνει την τελευταία 15ετία όλες οι Τράπεζες υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Παραδείγματος χάριν η Πειραιώς πούλησε τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Πίστη, η Eurobank την Eurolife, η Alpha Βank την Alpha Life και Alpha Ασφαλιστική και η Εθνική Τράπεζα την Εθνική Ασφαλιστική.

Όμως πριν καταλήξει στα χέρια του Άλεξ Φωτακίδη, ήδη από το 2016 έψαχνε αγοραστή. Σε έναν από τους πολλούς διαγωνισμούς που ναυάγησαν ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει 5 επενδυτές. Μάλιστα με βάση πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει σε εκείνον τον διαγωνισμό του 2018 οι μη δεσμευτικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν στα 600 εκατ. ευρώ. Ενώ είχε προηγηθεί το ναυάγιο της κοινοπραξίας J. Calamos – Exin Group το 2017. Ακολούθησε το επόμενο ναυάγιο με τους κινέζους της Fosun για να καταλήξει η Εθνική Ασφαλιστική σαν ώριμο φρούτο στα χέρια της CVC Capital του Άλεξ Φωτακίδη που απέκτησε το 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής και σήμερα ετοιμάζεται να εξέλθει με τρελές υπεραξίες, τρία χρόνια από την τοποθέτησή του στην ασφαλιστική εταιρεία.

Νέος κύκλος κερδοσκοπίας

Καθώς φαίνεται, αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος «κερδοσκοπίας», οι τράπεζες τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά λόγω ανακεφαλαιοποίησης, επιστρέφουν σε δραστηριότητες που ξεφορτώθηκαν άρον άρον στο πρόσφατο παρελθόν για να επικεντρωθούν στο βασικό τους αντικείμενο (sic). Εννοείται με τις πλάτες τις Κομισιόν. Είναι ολοφάνερο ότι όλα έγιναν και γίνονται για να βγάλουν κάποιοι λεφτά, πολλά λεφτά…

Συνεχίστε την ανάγνωση.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.