Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η Κύπρος στο στόχαστρο της Άγκυρας (ρουμανικό δημοσίευμα)

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η Κύπρος βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία δηλώνει ότι ανησυχεί για την ισχυρότερη αμερικανική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ο Ιούλιος Βλαντέσκου στο ρουμανικό portal ‘evz’.

Γεωπολιτική της Μεσογείου

Η στρατηγική αναδιάρθρωση στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, από την αυξανόμενη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ναυτικής βάσης έως την υποστήριξη του οπλισμού της Κύπρου, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την Άγκυρα σχετικά με τις μελλοντικές ισορροπίες ασφαλείας στην περιοχή.

Οι Τούρκοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους παραδοσιακούς φύλακες ή ηγέτες της περιοχής, βλέπουν αυτές τις εξελίξεις με βαθιά ανησυχία, καθώς οι νέες στρατιωτικές επενδύσεις αυξάνουν το βάρος των ΗΠΑ στις αντίπαλες χώρες της Τουρκίας.

«Μετά τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ΗΠΑ και Ελλάδα εντείνουν πλέον τη στρατιωτική τους συνεργασία, εξοπλίζοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με βαρύ οπλισμό.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε στην Αθήνα να αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα πολεμικά πλοία», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye, κάνοντας λόγο για ένα νέο σενάριο που επηρεάζει άμεσα την ισορροπία ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΗΠΑ, αυξημένη παρουσία στη Μεσόγειο Θάλασσα

«Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν από αμερικανικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της άσκησης Steadfast Dart 2025 του ΝΑΤΟ».

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού αποστέλλεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή έχει φτάσει σε αξιοσημείωτα ύψη.

Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν μόνο την Αλεξανδρούπολη, αλλά και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου ως κέντρα στρατιωτικού εφοδιασμού.

Τις τελευταίες ημέρες, αεροσκάφη που μετέφεραν στρατεύματα προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν στα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιοχή έχουν σταλεί και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για στρατιωτικές ασκήσεις.

Στο πλαίσιο στο οποίο η «Steadfast Dart 2025», μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, φιλοξενείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η υλικοτεχνική υποστήριξη που έχει αναλάβει η Ελλάδα τραβάει την προσοχή.

«Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και η συσσώρευση αυτής της παρουσίας στα σύνορα με την Τουρκία οδήγησαν στο να αμφισβητηθεί ξανά η ισορροπία ασφαλείας στην περιοχή», γράφει η Türkiye, δείχνοντας πόσο στενά παρακολουθεί η Τουρκία κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Κύπρος – νέα εποχή στην άμυνα

alejataoyrakakyrpaiewmegfaogeghjoipwyui6t789a

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών στρατιωτικών επενδύσεων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα στην Τουρκία για το μέλλον της περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου T24, Hasan Göğüş, η κινητικότητα μεταξύ του βορρά και του νότου της Κύπρου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 140 εκατομμύρια διελεύσεις μέσω των εννέα σημείων διέλευσης και στις δύο πλευρές του νησιού.

Η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των πολιτικών ηγεσιών των δύο κοινοτήτων, οι οποίες περιορίζονται σε συμβολικές δράσεις.

Το επόμενο στάδιο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, θα μπορούσε να είναι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, θέμα που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σηματοδοτώντας μια σταδιακή αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στο νησί, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη στην ελληνική εφημερίδα  Έθνος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.