Η πραγματικότητα για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια στο νότιο Αιγαίο: Εστίες, ρήγματα και παραπληροφόρηση

Από την αρχή είπαν πράγματα στους πολίτες που δεν ίσχυαν

Ποια είναι η πραγματικότητα για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια στο νότιο Αιγαίο; Πού βρίσκονται οι εστίες και τα ρήγματα και ποιο είναι το μέγεθος της παραπληροφόρησης για την οποία η ευθύνη ανήκει κυρίως στην κυβέρνηση;

Ο απλός κόσμος έχει συγχυστεί γιατί από την αρχή του είπαν πράγματα που δεν ίσχυαν.

Στην πρώτη ανακοίνωση κακώς αναφέρονταν στις σεισμικές δραστηριότητες στην καλντέρα της Σαντορίνης, δηλαδή πέριξ του γνωστού ηφαιστείου που είχε εκραγεί στην αρχαιότητα προκαλώντας κολοσσιαίες πολιτισμικές και ιστορικές αλλαγές λόγω των καταστροφών που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα αναφερόντουσαν στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της καλδέρας!

Εντέχνως έκρυβαν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο και λέμε εντέχνως για να καταδείξουμε ότι οι ανακοινώσεις τους δεν είναι απόλυτα έγκυρες και μία κυβέρνηση οφείλει να είναι πάντοτε έγκυρη σε αυτά που ανακοινώνει στους πολίτες της.

Ο ηφαιστειακός κίνδυνος ήταν και παραμένει το Κολούμπο, το οποίο εντέχνως απέκρυψαν από την αρχική ανακοίνωση του Σαββάτου.

Στην συνέχεια ξεκινάει η σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο και γίνεται δεύτερη λανθασμένη εκτίμηση από τον E.Λέκκα ότι δεν συνδέεται το Κολούμπο με τους σεισμούς, ενώ τελικά συνδέονται.

Συγκεκριμένα είπε ότι «Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή».

Τώρα προέκυψε και το ρήγμα στην Ίο, για το οποίο έγινε αναφορά χθες και άλλοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος, άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει.

Και έχουμε επίσης ενα νέο ρήγμα από οπου προκύπτει ένα νέο ηφαίστειο στην περιοχή της Άνυδρου.

Το είπε χθες ο καθηγητής Κ.Συνολάκης:

«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο.

Και αν αυτό ισχύει, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου.

Μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. 

Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο και μερικούς άλλους κρατήρες».

Στην αρχική ανακοίνωση λοιπόν το Κολούμπο δεν υπάρχει πουθενά.

Πρώτο το pronews.gr μίλησε για το Κολούμπο αναλύοντας η συντακτική του ομάδα τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το οποίο έδειχνε με σαφήνεια ότι είχαμε «έγερση» της ηφαιστειακής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές εκτιμήσεις κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τίποτα.

Μπορεί να γίνει ένας καταστροφικός σεισμός μετά από μία πολύ μεγάλη έκρηξη, μπορεί να γίνει ένας μέτριος σεισμός μετά από μία «ήσυχη» έκρηξη, μπορεί να μην γίνει τίποτα περαιτέρω και να μείνουμε όντως σε μία ακολουθία σεισμών κάτω των 6 Ρίχτερ.

Κανείς δεν ξέρει τίποτα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μία σεισμική δραστηριότητα θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το φθινόπωρο, τουλάχιστον ακόμα και στην καλή περίπτωση.

Στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη οι προσεισμοί κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο!

Αυτά που έχουμε με βεβαιότητα μέχρι τώρα είναι η καταστροφή της «Κόκκινης Παραλίας» η οποία έκλεισε εντελώς από τις κατολισθήσεις και κάποιες καταρρεύσεις παλαιών σπιτιών στη Σαντορίνη.

Μπορεί λοιπόν να έχουμε από μία σμηνοσειρά σεισμών μέχρι το φθινόπωρο μέχρι και έναν σεισμό 7+ Ρίχτερ που θα φέρει την απόλυτη καταστροφή σε όλες τις Κυκλάδες.

Τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο θα εξαπλωθούν σε όλες τις Κυκλάδες και τα αποτελέσματα θα είναι για ορισμένα από αυτά καταστροφικά λόγω της έντασης της ενέργειας που εξαπολύει η φύση σε μια τέτοια “έκρηξη”.

Τα “πρωτεύοντα” θα τα αντέξουν αλλά τα “δευτερεύοντα” κύματα θα είναι τα καταστροφικά.

Σαντορίνη, Ίος, Αμοργός, Νάξος μαζί με τα μικρά Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Σίκινος, Ανάφη, Φολέγανδρος, Πάρος, Αντίπαρος ενώ μέχρι και η μακρινή Σίφνος θα δεχθούν τα βίαια χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Η οικονομική ζημιά είναι ήδη μεγάλη και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την Σαντορίνη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσει να εκταμιεύσει πόρους για να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία του νησιού.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.