Συνεχίζεται η «σεισμική καταιγίδα» στις Κυκλάδες: 5,2 Ρίχτερ ο ισχυρότερος σεισμός έως τώρα – Η ανύψωση του Ηφαιστείου και ο φόβος των κατολισθήσεων

Με αμείωτο ρυθμό εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, με τους κατοίκους και επισκέπτες να εγκαταλείπουν σωρηδόν τα νησιά και ειδικά την Σαντορίνη, ενώ και οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία του φαινομένου.

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης (05/02), μια νέα, δυνατή δόνηση ήρθε για να σημάνει εκ νέου «κόκκινο» συναγερμό. Συγκεκριμένα, στις 21:09, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανοιχτά Σαντορίνης-Αμοργού, ξεπερνώντας τον μέχρι πρότινος δυνατότερο σεισμό των 5 Ρίχτερ που είχε καταγραφεί την Τρίτη.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέθηκε σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα (mysafetyplan.gov.gr), η οποία αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, συνολικά πάνω από 6.400 σεισμοί σημειώθηκαν στην ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου.

Σαντορίνη

Λέκκας: Υψηλός ο κατολισθητικός κίνδυνος – Μέτρα σε 5 περιοχές

Στον κατολισθητικό κίνδυνο στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στην ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό.

«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν από 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει» ανέφερε.

«Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και τις διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας», τόνισε ο κ Λέκκας.

«Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», σημείωσε ο καθηγητής.

«Χαρτογραφήσαμε τον κατολισθητικό κίνδυνο και χαρτογραφήσαμε την κατολισθητική διακινδύνευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».

«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν. Επίσης, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.

Δείτε την παρουσίαση του Ευθύμιου Λέκκα:

Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη  Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη Παρουσίαση Λέκκας Σεισμοί Σαντορίνη

ΑΠΘ: Σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης το τελευταίο διάστημα «δείχνουν» στοιχεία από δορυφόρους

Σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από την δορυφορική παρακολούθηση που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης (EO.Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του ΙΜΠΗΣ.

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, βρίσκεται στο μικροσκόπιο επιστημόνων του ΑΠΘ, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο πεδίο και άλλοι, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας Μιχάλης Φουμέλης, να συμβάλουν ενεργά στην παρακολούθηση του φαινομένου με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές από δορυφόρους.

Από το τέλος της προηγούμενης κρίσης το 2011-2012, το Εργαστήριο Εφαρμογών της Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφόρησης του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ (EO.Lab) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης και χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα Copernicus Sentinel-1 έκανε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις. Αξιοποιώντας την υπηρεσία SNAPPING (Surface motioN mAPPING) συγκέντρωσε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες και έδειξαν μετακινήσεις της επιφάνειας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας του ηφαιστείου. Μάλιστα, την εγκυρότητα των πληροφοριών αυτών ήρθαν να ενισχύσουν οι μετρήσεις από τοπικά σεισμολογικά δίκτυα και μόνιμους σταθμούς GNSS του ΙΜΠΗΣ, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση όχι μόνο των επιστημόνων αλλά της ίδιας της Πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία SNAPPING είναι μια υπηρεσία που δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα Ραντάρ από τη δορυφορική αποστολή Copernicus Sentinel-1, για την παρακολούθηση των εδαφικών μετακινήσεων. Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας GEP (Geohazards Exploitation Platform) που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).

«Χρησιμοποιούμε δορυφορικά δεδομένα Ραντάρ Copernicus και υπολογίζουμε τις εδαφικές μετακινήσεις με ακρίβεια χιλιοστών από το διάστημα» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Mιχάλης Φουμέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο οποίος ειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση και στην απεικονιστική γεωδαισία με εφαρμογές στους γεωκινδύνους. Μέλος του EO.Lab στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αλλά και μέλος του ΙΜΠΗΣ, ο κ. Φουμέλης εξηγεί πως «εδώ και κάποιον καιρό εντοπίσαμε κάποια σημάδια μεταβολής του ηφαιστείου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας. Περιμέναμε και τα υπόλοιπα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει κάτι και με τη σειρά μας επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώσαμε και ξεκίνησαν όλα αυτά που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη».

Πώς λειτουργεί η αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων

«Κάθε φορά που ο δορυφόρος Ραντάρ περνάει πάνω από τη Σαντορίνη, στέλνει ένα σήμα και λαμβάνει πίσω το σήμα επιστροφής. Αυτό περιέχει μέσα την πληροφορία για την απόσταση του δορυφόρου από τη Γη. Με ειδική επεξεργασία –μια τεχνική που ονομάζεται Συμβολομετρία Ραντάρ– μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μεταβολή αυτής της απόστασης Γης-δορυφόρου με τον χρόνο. Δεν είναι απλή διαδικασία, είναι αρκετά περίπλοκη τεχνική που εμπλέκει εξελιγμένους αλγόριθμους» σημειώνει ο επιστήμονας, εξηγώντας τη λειτουργία της υπηρεσίας SNAPPING που διατίθεται μέσω της πλατφόρμας GEP.

«Περνάει ο δορυφόρος, συλλέγει τις εικόνες, προχωράμε στην επεξεργασία τους, μετράμε την απόσταση Γης-δορυφόρου, τη συγκρίνουμε με την προηγούμενη μέτρηση βλέποντας σταδιακά αν υπάρχει και πότε ακριβώς λαμβάνει χώρα κάποια μεταβολή, αν δηλαδή δεν υπάρχει μετακίνηση, ή αν έχει μετακινηθεί προς τα πάνω ή κάτω η επιφάνεια της Γης. Οπότε, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώναμε ότι υπήρχε μια σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου» επισημαίνει ο κ. Φουμέλης.

«Το είδαμε και με γειδαιτικό δίκτυο GNSS, το επιβεβαιώσαμε, ακολούθησε και η σεισμικότητα, οπότε τα λάβαμε όλα υπόψη και είδαμε και πώς εξελίσσεται το φαινόμενο· γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνουν κάποιες μικρο-μετακινήσεις και μετά να επανέλθει πολύ γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας το ηφαίστειο» επισημαίνει και διευκρινίζει: «Δεν είναι ότι με το που θα δεις κάτι πρέπει να ενημερώσεις, οπότε όταν είχαμε κοινή εικόνα από το σύνολο των ενόργανων μετρήσεων ότι κάτι συμβαίνει, τότε και το ΙΜΠΗΣ πήρε απόφαση και ενημέρωσε και τις υπόλοιπες αρχές, όπως και όφειλε».

Το 2011 είχε καταγραφεί ανάλογη δραστηριότητα στην καλδέρα, διάρκειας 14 μηνών και, όπως λέει ο κ. Φουμέλης: «Εκεί πάλι καταγράψαμε εδαφικές μετακινήσεις από τους δορυφόρους, υπήρχε σεισμικότητα και οι ενόργανες μετρήσεις έδειχναν ότι υπάρχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο σε εξέλιξη. Τότε έφτασε η παραμόρφωση σε κάποιο όριο, το οποίο διήρκεσε 14 μήνες -δηλαδή δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε δύο μέρες και σταματάει- και στο τέλος χωρίς να ακολουθήσει έκρηξη του ηφαιστείου σταμάτησε η δραστηριότητα, και επανήλθε σταδιακά στην κατάσταση ηρεμίας».

Εκτός λειτουργίας το 14% των σεισμολογικών σταθμών της χώρας, «σκουριάζουν» δεκάδες επιταχυνσιογράφοι

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται το 14% των σεισμολογικών σταθμών στη χώρα, λόγω έλλειψης σταθερών κονδυλίων για τη συντήρησή τους, την ώρα που οι Κυκλάδες δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες να «χορεύουν» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, κάτι που έχει οδηγήσει σε φυγή χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως της Σαντορίνης, υπό τον φόβο ενός πιο ισχυρού σεισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και Υπεύθυνο του Σεισμολογικού Δικτύου, Χρήστο Ευαγγελίδη, από τους 169 σεισμολογικούς σταθμούς δεν λειτουργούν οι 24 (το 14%). «Τους περισσότερους σταθμούς τους έχει το Αστεροσκοπείο, 58, και δεν λειτουργούν οι επτά, ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 49 σταθμούς, το Πανεπιστήμιο Πατρών με 21, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 27 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 14».

Το κλείσιμο των σταθμών, οφείλεται, όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης στο enikos.gr, στην «μη ύπαρξη σταθερών κονδυλίων για την συντήρησή τους». «Δηλαδή, κανένας φορέας από όσους διαχειρίζονται τους σταθμούς δεν έχει από κάπου μια σταθερή χρηματοδότηση σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά, δίνονται μηδέν ευρώ για τη συντήρησή τους. Όλα αυτά τα δίκτυα συντηρούνται – όπως συντηρούνται – από χρήματα που προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα. Ανά διαστήματα, η εκάστοτε κυβέρνηση βγάζει μια πρόσκληση για ερευνητικά προγράμματα και παίρνουμε μια “ανάσα”, αφού κατεβάζουμε μια συνολική πρόταση με συγκεκριμένο ποσό και με την προϋπόθεση ότι θα κάνουμε και έρευνα. Έτσι μαζεύουμε χρήματα για να αγοράσουμε αναλώσιμα και εξοπλισμό, να κάνουμε τις αποστολές μας κλπ».

Ωστόσο, προσκλήσεις για τέτοια εθνικά προγράμματα δεν προκηρύσσονται συχνά και μπορεί να χρειαστούν ακόμα και… 2 χρόνια, αφήνοντας ουσιαστικά τους εμπλεκόμενους φορείς στο μεσοδιάστημα χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σεισμολογικών σταθμών. Κι όλα αυτά, σε μία σεισμογενή χώρα.

«Ένα τέτοιο εθνικό πρόγραμμα μπορεί να κρατήσει 3-4 χρόνια και μετά για να βγει το επόμενο μπορεί να περάσουν δύο χρόνια. Και τώρα κοντεύουμε δύο χρόνια που δεν έχει βγει κανένα. Οπότε, κινούμαστε με ό,τι είχαμε και από δικά μας “καθαρόαιμα” ερευνητικά έργα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν βλάβες. Ειδικά εμείς, ως Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έχουμε σταθμούς από το Καστελόριζο μέχρι την Γαύδο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ροδόπη, έχουμε πολύ αυξημένα κόστη μετακίνησης. Γι’ αυτό, ενώ είχαμε σταθμό σε Ανάφη και Αμοργό, δεν λειτουργούσαν, και τώρα τέθηκαν ξανά σε λειτουργία», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγελίδης.

Αστεροσκοπείο

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Κατά την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου έως και τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου 2025, η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού εντάθηκε ακόμη περισσότερο. Η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1,300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1,400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6,400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων πάνω από 4,800 είχαν μέγεθος Μ³1.0 και πάνω από 800 είχαν μέγεθος Μ³2.5.

Ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.

Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την Άνυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.

Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός. Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό. Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία. Αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.

Οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, και οι αβεβαιότητες εντοπισμού των υποκέντρων να μειωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς όλοι οι φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων εργάζονται για την πύκνωση του δικτύου τοπικών σταθμών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.

Μητσοτάκης: Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι, εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες

Για ένα «σύνθετο» και «περίπλοκο» φαινόμενο και για μία «κρίση», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κρίθηκε απαραίτητη η ουσιαστική παρουσίαση από τους επιστήμονες για την ενημέρωση και την εκπαίδευση της κοινής γνώμης, και ευχαρίστησε τόσο τους Έλληνες ειδικούς όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον ρόλο τους στην διαχείριση της κατάστασης. Υπογράμμισε, δε, ότι πέρα από την ενεργή και αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, «συνεργαζόμαστε και με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο».

«Έχουμε μία κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα «εμπιστευόμαστε και ακούμε τους επιστήμονες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή, τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμένη, που δεν είναι ασυνήθιστη, την σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο και -το πιο ανησυχητικό- την δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου.

Χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει κάποια πρόβλεψη, είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «απαιτείται και σε αυτή την συγκυρία απόλυτη υπακοή στις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, που λαμβάνει δεδομένα από τις δύο επιτροπές».

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι έτσι θα πορευτούμε και τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση.

Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια, τόνισε, και κάλεσε τους νησιώτες και τους επισκέπτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές. Κατέληξε λέγοντας ότι η εκτίμηση του φαινομένου θα είναι καθημερινή.

Παπαζάχος: Τα χειρότερα σενάρια πέρασαν

Την ελαφρώς πιο θετική εκτίμηση που έχουν οι επιστήμονες σήμερα, Τετάρτη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες για την επικινδυνότητα της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ανέλυσε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί. Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη», δήλωσε στο Action 24.

Οι 8 επισημάνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων λόγω των σεισμών στις Κυκλάδες

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Κυκλάδες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:

  • 1ον. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πραγματοποιήθηκε.
  • 2ον. Για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σαντορίνης προς τον Πειραιά, έχουν εκτελεστεί εννέα (9) δρομολόγια από τις 2/2/2025 έως και 4/2/2025, μεταφέροντας 7.376 επιβάτες και 1.307 οχήματα. Αποδεικνύεται, έτσι, πως η ακτοπλοΐα εκτόνωσε καταλυτικά την πίεση για άμεση αναχώρηση κατοίκων και επισκεπτών από το νησί.
  • 3ον. Με έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής και την συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιριών και των πληρωμάτων τους, εκτελέστηκαν στις 4/2/2025, δύο (2) έκτακτα δρομολόγια που εξυπηρέτησαν, επιπλέον, 2.264 επιβάτες και 399 οχήματα.
  • 4ον. Από την πρώτη στιγμή έναρξης του σεισμικού φαινομένου στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, το Υ.ΝΑ.Ν.Π και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχαν σε όλες τις επιχειρησιακές συσκέψεις, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
  • 5ον. Επιχειρησιακές μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (πλωτά μέσα και ένστολο προσωπικό), μεταφέρθηκαν με βάση τον σχεδιασμό και διατηρούν τις δυνάμεις τους στα νησιά που αντιμετωπίζουν το σεισμικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, επιπλέον των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά στα τέσσερα νησιά (Ίος, Αμοργός, Θήρα και Ανάφη), βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή και άλλα τέσσερα (4) σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, σε ετοιμότητα βρίσκονται άλλα είκοσι ένα (21) σκάφη (ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.). Παράλληλα, ένα (1) ελικόπτερο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του.
  • 6ον. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει μέτρα αστυνόμευσης στις λιμενικές εγκαταστάσεις που αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επειδή σημειώθηκαν φαινόμενα κατολίσθησης. Παράλληλα, τροποποίησε τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής Θηρασιά – Οία Θήρας, λόγω της αποφυγής πρόσβασης του τοπικού πλοίου στους λιμένες Αμμούδι και Κόρφο.
  • 7ον. Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει σχεδιάσει, εγκρίνει και ικανοποιήσει ΑΜΕΣΑ κάθε επιθυμία των αρμοδίων κυβερνητικών Αρχών για τη θαλάσσια μεταφορά επιθεωρητών, κλιμακίων επιστημόνων, υλικών, γεννητριών και άλλου εξοπλισμού, στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
  • 8ον. Σήμερα, 5/2/2025, στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Ως εκ τούτου, σήμερα δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των «Blue Star 1» και «Διονύσιος Σολωμός». Το δρομολόγιο του «Blue Star Chios» από Πειραιά στις 17:00, θα εκτελεστεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν. Αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν νωρίτερα, θα εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τον Πειραιά.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.