Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Πειραιάς, λειτουργεί κανονικά μετά την την απόφαση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να θέσουν στη μαύρη λίστα τον μεγαλύτερο κινεζικό ναυτιλιακό όμιλο COSCO – κύριο ιδιοκτήτη του λιμανιού – και, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσαν πηγές στο Reuters την Παρασκευή.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρόσθεσε την COSCO Shipping σε έναν κατάλογο εταιρειών που, όπως είπε, συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό, κάτι που η ναυτιλιακή βιομηχανία θεωρεί ως ένα βήμα που αποσκοπεί στην αποτροπή των αμερικανικών εταιρειών από το να συναλλάσσονται με την κινεζική εταιρεία.
Η COSCO δήλωσε την Τετάρτη ότι καμία από τις μονάδες της που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν είναι στρατιωτική εταιρεία, ότι οι παγκόσμιες δραστηριότητές της συνεχίζονται απρόσκοπτα και ότι θα διευκρινίσει το ζήτημα με τις αμερικανικές αρχές.
Η μαύρη λίστα των ΗΠΑ δεν έχει τη βαρύτητα νομικής κύρωσης για τον εμπορικό τομέα, αλλά έχει θορυβήσει την Ελλάδα, καθώς ο Πειραιάς, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου σε όρους διακίνησης, έχει ήδη υποστεί μείωση του εμπορίου λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούτι της Υεμένης επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία
«Δεν βλέπω αντίκτυπο στον Πειραιά, αλλά είναι ακόμη νωρίς», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση και έχει συζητήσει το θέμα με άλλους ομολόγους της ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος. Μια θυγατρική της COSCO λειτουργεί τερματικούς σταθμούς επίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.
«Υπάρχει πιθανότητα για «αυτο-κυρώσεις» εκ μέρους των παικτών της αγοράς από το φόβο μήπως προσκρούσουν στην πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Omar Nokta. Ο Ulf Bergman, ανώτερος οικονομολόγος της πλατφόρμας εμπορευματικών μεταφορών Shipfix.
Πρόσθεσε ότι ενώ η μαύρη λίστα δεν συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς εισαγωγείς. Έλληνας πλοιοκτήτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η μαύρη λίστα ήταν μια κίνηση σε ένα παιχνίδι ισχύος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και όχι μια αλλαγή παιχνιδιού.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο θυγατρικές της COSCO, γεγονός που ώθησε τις ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν για λίγο τη ναύλωση των πλοίων τους έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.
ΠΗΓΗ: Reuters [Greece examines impact of US blacklisting of Piraeus port owner COSCO – sources]