Οι εκλογές για το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία για την επιλογή εκπροσώπων που θα διαχειριστούν τα ζητήματα του κλάδου με υπευθυνότητα και όραμα.
Γράφει ο Γιώργος Αθανασίου
Στις επικείμενες εκλογές, η επιλογή του συνδυασμού που θα ηγηθεί του σωματείου είναι καθοριστική για το μέλλον των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τι σημαίνει “χαμένη ψήφος”. Πρόκειται για τη στήριξη δυνάμεων που, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων τους ή της έλλειψης ουσιαστικής προγραμματικής πρότασης, καταλήγουν να διαδραματίζουν ρόλο περιθωριακής αντιπολίτευσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ.
Η ΔΑΣ συχνά περιορίζεται σε λαϊκιστικές υποσχέσεις και παροχολογία, χωρίς ρεαλιστική πρόταση για τη διαχείριση των καίριων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.
Η στρατηγική της βασίζεται κυρίως στην αντίθεση σε κάθε πρόταση, κάτι που αποτυπώνεται στην επιλογή του ρόλου της ως “αντιπολίτευση του όχι”. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν προσφέρει λύσεις και δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης του Σωματείου.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΑΣ, ακόμα κι αν αυξήσει την επιρροή της, δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο σωματείο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος που κατευθύνεται προς αυτήν στερεί την ευκαιρία σε δυνάμεις με πραγματική διάθεση συνεργασίας, οργάνωσης και προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων να αναλάβουν τα ηνία.
Στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων, η ψήφος πρέπει να είναι συνειδητή και στοχευμένη. Ο λαϊκισμός και η ασαφής αντιπολίτευση δεν αρκούν για να λύσουν τα προβλήματα του κλάδου. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπροσώπους που διαθέτουν στρατηγική, εμπειρία και διάθεση για συνεργασία, με στόχο την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων.
Η χαμένη ψήφος δεν είναι απλώς ζήτημα αριθμών. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στο συλλογικό καλό.
Σε αυτές τις εκλογές, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τι πραγματικά χρειάζονται: ένα σωματείο που θα διεκδικεί με σοβαρότητα, συνέπεια και πραγματισμό.