Παραβιάσεις στην αγορά εργασίας: Αδήλωτη εργασία και απλήρωτοι μισθοί κυριαρχούν στα πρόστιμα

Συνεχείς παραβάσεις στην αγορά εργασίας

Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας παραμένει υψηλή, με κυρίαρχα ζητήματα την αδήλωτη εργασία, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, τα ωράρια και τις υπερωρίες. Σχεδόν το 50% των προστίμων που επιβλήθηκαν το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 αφορούν αυτές τις παραβάσεις.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα

Από τα 35,1 εκατ. ευρώ συνολικών προστίμων που επιβλήθηκαν κατά το εννεάμηνο, τα 17,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Αδήλωτη εργασία: 10,88 εκατ. ευρώ.
  2. Απλήρωτοι μισθοί και επιδόματα: 2,7 εκατ. ευρώ.
  3. Υποδηλωμένα ωράρια και άγραφες υπερωρίες: 4 εκατ. ευρώ.

Λοιπές παραβάσεις που εντοπίστηκαν

Οι Επιθεωρητές Εργασίας εντόπισαν επίσης σημαντικές παραβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τους πίνακες προσωπικού. Σε 2.683 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε 574 επιχειρήσεις βρέθηκε ότι λειτουργούσαν εκτός νόμιμου ωραρίου, απασχολούσαν προσωπικό παράνομα σε αργίες και δεν παρείχαν τα απαραίτητα ρεπό, με τα πρόστιμα να φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ.

Σεπτέμβριος: Εντατικοί έλεγχοι και παραβάσεις

Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν 6.311 έλεγχοι, όπου εντοπίστηκαν 1.417 παραβάσεις. Τα συνολικά πρόστιμα άγγιξαν τα 3,3 εκατ. ευρώ, με 735.000 ευρώ να αφορούν αδήλωτη εργασία, 500.000 ευρώ παραβάσεις ωραρίων και ψηφιακής κάρτας, 741.000 ευρώ έλλειψη πινάκων προσωπικού και 150.000 ευρώ απλήρωτα δεδουλευμένα.

Αύξηση των ελέγχων σε τουριστικά καταλύματα

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 18%, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εποχιακής δραστηριότητας. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η παραβατικότητα παραμένει υψηλή, δείχνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην εφαρμογή των κανόνων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.