Κατάρρευση αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα: Ποιοι λόγοι οδήγησαν στο κλείσιμο

Το δύσκολο περιβάλλον για τις μικρές αεροπορικές εταιρείες

Ο ανταγωνισμός στις αερομεταφορές στην Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε “παιχνίδι” για λίγους ισχυρούς. Οι μικρές και μεσαίες αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με εξαγορές και συγχωνεύσεις, κυρίως από μεγάλους παίκτες του κλάδου, όπως προέβλεψε εδώ και χρόνια ο επικεφαλής της Ryanair, Michael O’Leary. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό της επιβατικής κίνησης, αφήνοντας μικρό περιθώριο δράσης στις μικρότερες εταιρείες.

Η συγκέντρωση της αγοράς

Αυτή η τάση συγκέντρωσης ενισχύθηκε κατά την πανδημία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France, έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις, εξαγοράζοντας μερίδια σε άλλες εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, μικρότερες εταιρείες αδυνατούν να επιβιώσουν, καθώς ο ανταγωνισμός και τα υψηλά κόστη γίνονται ανυπέρβλητα εμπόδια.

Οι προκλήσεις της ελληνικής αγοράς

Παρά τη σταθερή τουριστική ζήτηση στην Ελλάδα, οι ευνοϊκές συνθήκες δεν μεταφράστηκαν σε βιώσιμες λύσεις για τις μικρές αεροπορικές εταιρείες. Από το 2019 μέχρι σήμερα, τέσσερις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών και έλλειψης ρευστότητας. Οι εταιρείες Ellinair, Astra Airlines, Orange2fly και Olympus Airways, παρά τις φιλόδοξες εκκινήσεις τους, δεν κατάφεραν να αντέξουν την πίεση του ανταγωνισμού.

Η κατάρρευση της Olympus Airways

Η Olympus Airways, που ξεκίνησε το 2015, βρέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης από τον Ιούλιο του 2023. Η εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, αρχικά εξυπηρετούσε κυρίως πτήσεις τσάρτερ, ενώ κατά την πανδημία εστίασε στη μεταφορά φορτίου. Παρά τα 19,3 εκατ. ευρώ εσόδων που είχε το 2021, δεν κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ellinair: Από την ακμή στην πτώση

Η Ellinair, που ιδρύθηκε το 2013, αποτελούσε έναν αεροπορικό βραχίονα του τουριστικού ομίλου Μουζενίδη. Εξυπηρετούσε δρομολόγια από την Ανατολική Ευρώπη και πτήσεις εσωτερικού, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες, η πανδημία και ο θάνατος του ιδρυτή της, Μπόρις Μουζενίδη, οδήγησαν στη διακοπή της λειτουργίας της το 2021.

Η πτώση της Astra Airlines

Η Astra Airlines, που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας την πόλη με περιφερειακούς προορισμούς, δεν άντεξε τις οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ. Το 2019 σταμάτησε τις πτήσεις, παρά τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης και εξαγοράς.

Το τέλος της Orange2fly

Η Orange2fly, που δημιουργήθηκε το 2015 για πτήσεις τσάρτερ, κατέρρευσε το 2021 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η εταιρεία δεν κατάφερε να λάβει την κρατική στήριξη που είχε ζητήσει και τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, διακόπτοντας οριστικά τις δραστηριότητές της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.