Αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους έχει προκαλέσει η συζήτηση για κοινό εορτασμό του Πάσχα των Ορθοδόξων με τους Καθολικούς.
Το θέμα ανακινήθηκε όταν πρόσφατο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου εξέφρασε «ομότιμον ευχή για καθιέρωση κοινής ημερομηνίας συγχρόνως με το καθ’ ημάς ορθόδοξο Πασχάλιο».
Το ίδιο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε από την πλευρά του σκάνδαλο το να γιορτάζεται το Πάσχα με διαφορά πέντε εβδομάδων μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.
Φέτος συμπίπτει ημερολογιακά το Πάσχα και για τις δύο Εκκλησίες στις 20 Απριλίου γι’ αυτό κι έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον κοινό εορτασμό. Πόσο πιθανή είναι, όμως, μια τέτοια συμφωνία;
«Κακόβουλα τα δημοσιεύματα»
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Χαλκιδόνος, Εμμανουήλ, ο οποίος χαρακτήρισε «κακόβουλα» τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι κοντά σε συμφωνία με τους Καθολικούς. «Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο. Η ευχή που εξέφρασε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης είναι οι Καθολικοί να ακολουθήσουν το Ορθόδοξο Πασχάλιο. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε την ημερομηνία. Αν την αλλάζαμε θα ήταν αφορμή για να υπάρξει ένα δεύτερο σχίσμα».
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει συμφωνία καν μεταξύ των Ορθοδόξων. Τα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βλέπουν θετικά το ζήτημα, ενώ μια συζήτηση – για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατη.
Πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα του κοινού εορτασμού αναμένεται να συναντηθεί φέτος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Νίκαια της Βιθυνίας κατά τους εορτασμούς των 1700 χρόνων από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.