Δύο ή πιθανώς τρία σχήματα αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ύψους 602 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, στις 23 Οκτωβρίου.
Ο διαγωνισμός, με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφορά την ανάθεση των περιαστικών και τοπικών λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες για περίοδο 10+5 ετών.
Τα υποψήφια σχήματα προέρχονται από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», η οποία θα συνεργαστεί με την «ΚΤΕΛ Σερρών Α.Ε.» και μια εταιρεία τεχνολογίας που θα αναλάβει την υλοποίηση συστήματος Τηλεματικής – ITS (ευφυή συστήματα μεταφορών). Εκπρόσωπος των δύο ΚΤΕΛ θα είναι ο πρόεδρος της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», Στέφανος Τσόλης.
Επιπλέον, ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έχει εκδηλώσει η τουρκική εταιρεία «Gür-Sel Turizm Taşımacılık ve Servis Ticaret A.Ş.», εισηγμένη στο Borsa Istanbul.
Με στόλο 7.500 λεωφορείων διαφόρων τύπων, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αστικές, υπεραστικές και τουριστικές μεταφορές, ενώ διαθέτει θυγατρικές στη Γερμανία και την Ιορδανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Gür-Sel» έχει εξασφαλίσει συνεργασία με Έλληνα εταίρο, ενώ χρησιμοποιεί λεωφορεία Otokar στην Τουρκία.
Οι οικονομικοί φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό των 602 εκατ. ευρώ του ΟΣΕΘ, θα χρειαστεί να επενδύσουν σημαντικά ποσά, ξεπερνώντας τα 110 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια 220 νέων λεωφορείων (158 θερμικών και 62 ηλεκτρικών). Ο διαγωνισμός δεν καθορίζει αν τα λεωφορεία θα πρέπει να αγοραστούν ή να μισθωθούν, δίνοντας στους παρόχους την ευχέρεια επιλογής.
Το κόστος για κάθε θερμικό λεωφορείο κυμαίνεται μεταξύ 320.000-350.000 ευρώ, ενώ για τα ευρωπαϊκής κατασκευής ηλεκτρικά λεωφορεία, το κόστος φτάνει περίπου στα 800.000 ευρώ. Οι κινεζικής κατασκευής κοστίζουν από 500.000 έως 600.000 ευρώ.
Η πρόκληση για τους παρόχους δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των κεφαλαίων, αλλά και η έγκαιρη προμήθεια των οχημάτων, ειδικά των ηλεκτρικών, για τα οποία η αναμονή από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές φτάνει έως τους 24 μήνες.
Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Σερρών, τα οποία έχουν ήδη εμπειρία στις περιαστικές γραμμές, ενώ η συμμετοχή άλλων φορέων θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Ο πάροχος που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίσει την εκτέλεση 20 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων ετησίως, ενώ θα υποχρεωθεί να παραδώσει το 50% των νέων λεωφορείων μέσα στον πρώτο χρόνο και το υπόλοιπο στο πρώτο εξάμηνο του δεύτερου έτους.