ΕΛ.ΑΣ.: Εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην Αθήνα και στα σύνορα

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε έντονη κινητοποίηση, προσπαθώντας να αποτρέψουν τις χειρότερες εξελίξεις, καθώς από τη μία πλευρά πλησιάζει ένα νέο κύμα προσφύγων από τον Λίβανο, και από την άλλη οι επιθέσεις κοντά σε ισραηλινές πρεσβείες, όπως αυτές στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη εκδώσει επείγουσα εντολή για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, ιδίως στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μυστικών αστυνομικών που έχουν διατεθεί για την προστασία ισραηλινών στόχων.

Η ανησυχία των αρχών όμως δεν περιορίζεται μόνο στην απειλή επιθέσεων. Η πιθανότητα αυξημένων ροών προσφύγων από τον Λίβανο είναι εξίσου ανησυχητική. Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη περίπου 2.500.000 πρόσφυγες, γεγονός που κάνει τις ελληνικές αρχές να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη κρίση. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει κηρυχθεί συναγερμός, ενώ η ομάδα της ΕΚΑΜ είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Παράλληλα, στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να αυξηθεί η χωρητικότητα των υφιστάμενων προσφυγικών δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αύξηση των ροών. Οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει σαφείς εντολές να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές ισραηλινού ενδιαφέροντος, υπό τον φόβο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, εξήγησε πως τα μέτρα ασφαλείας είχαν αυστηροποιηθεί από την αρχή της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, περίπου έναν χρόνο πριν. Ανέφερε ότι, ενώ δεν υπάρχει κάποια έκτακτη εξέλιξη, τα μέτρα προστασίας για ισραηλινούς στόχους, όπως πρεσβείες, επιχειρήσεις και πρόσωπα, παραμένουν αυστηρά. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Η «κάνουλα» της Τουρκίας

Η κατάσταση στον Λίβανο είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με ένα νέο κύμα προσφύγων να είναι προ των πυλών. Η Τουρκία θεωρείται ένας βασικός προορισμός για τους πρόσφυγες του Λιβάνου, καθώς οι περισσότεροι αναγκάζονται να περάσουν πρώτα από τη Συρία. Οι τελευταίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν εκτοπίσει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους στο Λίβανο, που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα, ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη 1.500.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος διαθέτει 12 προσφυγικούς καταυλισμούς, στους οποίους διαμένουν πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 210.000 Παλαιστίνιοι. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τη χώρα τον τόπο με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πληθυσμό προσφύγων παγκοσμίως. Πολλοί από τους πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και είναι πιθανό να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.