Ποιότητα ζωής: Η βαθμολογία των Ελλήνων για τις δημόσιες συγκοινωνίες

Η δυσαρέσκεια για τις δημόσιες συγκοινωνίες στις πρωτεύουσες ήταν πιο έντονα αισθητή στη νότια Ευρώπη και σε τμήματα των βαλκανίων. Είναι ικανοποιημένοι οι Αθηναίοι;

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίηση των κατοίκων στην πόλη στην οποία ζουν με έρευνα για την ποιότητα ζωής, στις ευρωπαϊκές πόλεις, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να καταγράφει τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών.

Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 ανθρώπους σε 83 πόλεις της Ευρώπης και διαπίστωσε ότι το 2023 περίπου επτά στους δέκα κατοίκους είναι γενικά ικανοποιημένοι με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη τους.

Στην Αθήνα ο βαθμός ικανοποίησης από τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι αρκετά υψηλός και φτάνει το 71%

Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στα επίπεδα ικανοποίησης από τις δημόσιες συγκοινωνίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις.

Ο βαθμός ικανοποίησης κυμαίνεται από 29% στη Ρώμη και τα Τίρανα έως 91% στη Βιέννη. Στην Αθήνα ο βαθμός ικανοποίησης είναι αρκετά υψηλός και φτάνει το 71% κοντά στα μέσο όρο στο σύνολο των πρωτευουσών που βρίσκονται στη λίστα. Βεβαίως, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανοποίηση από τις δημόσιες συγκοινωνίες με την έρευνα να εξετάζει κατά πόσο οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι οικονομικά προσιτές, κινούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρέχουν ασφάλεια, είναι εύκολα προσβάσιμες, και πόσο αξιόπιστες είναι.

Ο Βορράς και ο Νότος

Οι απαντήσεις των κατοίκων στην πρωτεύουσα της Ελλάδας διαφέρουν. Το 59% των Αθηναίων τις θεωρούν οικονομικά προσιτές. Το 72% ασφαλή, εύκολα προσβάσιμες 71%, κινούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα 66% και αξιόπιστες 63%.

Εξετάζοντας τις πρωτεύουσες, υπάρχει μια γεωγραφική τάση όπου οι πόλεις της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ οι πόλεις της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης.

Για παράδειγμα, η ικανοποίηση από τις δημόσιες συγκοινωνίες ξεπέρασε το 85% σε τρεις σκανδιναβικές πρωτεύουσες: Ελσίνκι, Όσλο και Στοκχόλμη ενώ ακολουθεί από κοντά η Κοπεγχάγη με 81% βαθμό ικανοποίηση. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, αποτελεί εξαίρεση με χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης 56% σε αυτή την περιοχή.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους σε έξι πρωτεύουσες ήταν δυσαρεστημένοι με τις υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών. Στις πόλεις αυτές περιλαμβάνονται η Ρώμη, τα Τίρανα, η Ποντγκόριτσα, το Βελιγράδι, η Λευκωσία και τα Σκόπια.

Παρά τη γεωγραφική τάση, ορισμένες γειτονικές χώρες παρουσιάζουν σημαντικές αντιθέσεις. Για παράδειγμα, το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης (Βιέννη, 91%) και το χαμηλότερο (Ρώμη, 29%) καταγράφονται στις πρωτεύουσες της Αυστρίας και της Ιταλίας, αντίστοιχα.

Το ποσοστό των κατοίκων που συμφώνησαν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι οικονομικά προσιτά στις πόλεις τους διέφερε σημαντικά μεταξύ των πρωτευουσών, κυμαινόμενο από 48% στη Ρίγα έως 93% στο Ταλίν.

Η ασφάλεια βασικό κριτήριο

Όπως αναφέρει το Euronews, ως επί το πλείστον, οι κάτοικοι των πρωτευουσών τείνουν να έχουν υψηλότερη αντίληψη της ασφάλειας όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ωστόσο, στη Ρώμη, λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους (45%) θεωρούν τις δημόσιες συγκοινωνίες ασφαλείς. Με εξαίρεση την Άγκυρα, οι πρωτεύουσες των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών ανέφεραν επίσης χαμηλότερη αντίληψη για την ασφάλεια.

Στο Παρίσι, μόνο επτά στους δέκα κατοίκους (71%) πιστεύουν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ασφαλείς.

Με λίγες εξαιρέσεις, οι πρωτεύουσες των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε όλους αυτούς τους δείκτες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.