Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση νερού, αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης ξηρασίας που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη του προγράμματος γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.
Στην περιοχή δεν έχει παρουσιαστεί η απαραίτητη ποσότητα και συχνότητα βροχοπτώσεων, οδηγώντας αναπόφευκτα σε εκτεταμένες ελλείψεις νερού και σημαντικές επιπτώσεις στη τοπική βιοποικιλότητα.
Εικόνες που αποκτήθηκαν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2024 αποτυπώνουν με ακρίβεια την προοδευτική ξήρανση της λίμνης Πικρολίμνη. Κάποτε γνωστή ως δημοφιλής προορισμός για ιαματικά λασπόλουτρα, η λίμνη έχει πλέον μετατραπεί σε «ραγισμένη, ξηρή γη», όπως τονίζει το Copernicus. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν μόνο το τοπίο αλλά και τις ζωές των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες βλέπουν έναν σημαντικό φυσικό πόρο να εξαφανίζεται.
Η παρατεταμένη ξηρασία έχει επίσης πλήξει σφοδρά την τοπική γεωργία. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τη γη για την επιβίωσή τους, αναγκάζονται να βασίζονται σε νερό που μεταφέρεται με υδροφόρες δεξαμενές για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς η έλλειψη νερού απειλεί τη βιωσιμότητα των αγροτικών δραστηριοτήτων και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.
These images, acquired by our Sentinel-2 satellites between August 2021 and August 2024, vividly illustrate the progressive drying of Lake Pikrolimni in Greece.
The prolonged drought has also hit local agriculture hard.
Read more:
https://t.co/ECycrubc1V pic.twitter.com/pLO5WXMXse— Copernicus EU (@CopernicusEU) August 31, 2024
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών του Copernicus παρακολουθεί τις συνθήκες ξηρασίας σε όλη την Ευρώπη και παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την ξηρασία. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες παρακολούθησης και προειδοποίησης, η διαρκής έλλειψη βροχοπτώσεων απαιτεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, όπου το νερό γίνεται όλο και πιο πολύτιμος πόρος, και η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Σχετικό ρεπορτάζ για την ξηρασία στην Πικρολίμνη είχε κάνει και η ΕΡΤ, τον Ιούλιο του 2024, σχολιάζοντας πως το πρόβλημα της λειψυδρίας επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.