Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο για το FIR Αθηνών με ΝΑΤΟϊκό μανδύα

Με μπαρουταποθήκη μοιάζει η φαινομενικά ήρεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με την Τουρκία στον ρόλο του μπουρλοτιέρη έτοιμη να βάλει φωτιά και να τινάξει στον αέρα τα πάντα, αν δεν γίνει το δικό της, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε ακόμη μία ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προχωρά η Τουρκία, η οποία απειλεί ευθέως να βάλει φωτιά στο ήρεμο κλίμα που επικρατεί στο Αιγαίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η Ελλάδα πρόκειται να διοργανώσει φέτος, για πρώτη φορά, τη μεγάλη αεροπορική άσκηση Ramstein Flag.

Σε αυτή πρόκειται να μετάσχουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θεωρείται ως η κορυφαία αεροπορική άσκηση της συμμαχίας.

Μόνο που – όπως επιβεβαιώνουν πηγές του ελληνικού πενταγώνου στο enikos.gr – η Τουρκία βρήκε την τέλεια αφορμή να μετάσχει στην άσκηση απαιτώντας όμως τα μαχητικά της να μην υποβάλουν σχέδια πτήσης στο Αιγαίο.

Σε μία διαρκή προσπάθεια αμφισβήτησης του FIR Αθηνών, η Τουρκία ισχυρίζεται τώρα ότι λόγω του ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ και δεδομένου ότι θα πετά σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει σχέδια πτήσης, συνεπώς θα μπορεί να μεταβεί στις αεροπορικές βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας χωρίς κανένα σχέδιο πτήσης προς την Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο προς το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr αυτό προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στους κόλπους της ΠΑ, η οποία και έχει την ευθύνη διοργάνωσης της άσκησης.
Ο ισχυρισμός της Τουρκίας απορρίφθηκε στην ολότητά του με τη συμμετοχή της Τουρκίας να βρίσκεται στον «αέρα» ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και η διοργάνωση της άσκησης στην Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, που θέλει να περάσει το μήνυμα κυρίως προς την Ρωσία ότι η συμμαχία είναι ενιαία και αδιαίρετη, που διέπεται από πλήρη σύμπνοια.

Η φωτιά, όμως, που ανάβει η Τουρκία και η αναμενόμενη ισχυρή αντίδραση της Ελλάδας αναδεικνύει ίσως με τον πιο εμφατικό τρόπο το ρήγμα που υπάρχει στην ανατολική πτέρυγα εδώ και χρόνια, με την γείτονα να πρωταγωνιστεί και πάλι στην διάρρηξη του μετώπου.

“Κάνε το όπως ο Φλώρος”

Ερωτήματα ωστόσο γεννώνται από τη στάση σε κεντρικό επίπεδο του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα και η υποχωρητικότητα που επιδεικνύεται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Κι αυτό διότι η εισήγηση προς την ελληνική ηγεσία είναι η Τουρκία να υποβάλει σχέδια πτήσης στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και όχι στην Ελλάδα, δίνοντας την αφορμή που επιζητούσε για τη νομιμοποίηση της διαρκούς προσπάθειας αμφισβήτησης του ελληνικού FIR.

Η ιδέα απορρίπτεται παντελώς από την ελληνική πλευρά και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ψίθυροι ακόμη και περί ματαίωσης διοργάνωσης της άσκησης από την Ελλάδα και μεταφοράς της σε άλλη χώρα ή τη διοργάνωσή της στην Γερμανία, όπως γινόταν.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγάλους τριγμούς σχετικά με την αντιμετώπιση της Ελλάδας στους κόλπους της συμμαχίας, με την Τουρκία να βγαίνει η ευνοούμενη που δεν της χαλάνε το χατίρι ή τουλάχιστον δεν την στενοχωρούν.

Στρατιωτικοί κύκλοι ωστόσο επισημαίνουν στο enikos.gr την αντίδραση που είχε δείξει σε ανάλογη τουρκική πρόκληση η Ελλάδα και μάλιστα σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, όπου πέταξε εκτός την Τουρκία χωρίς κανείς να φέρει αντίρρηση.

Ήταν τον Μάιο του 2022 όταν η Ελλάδα διοργάνωσε στον Άραξο την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση Tiger Meet με την Τουρκία να είναι απούσα και απομονωμένη.

Οι προκλήσεις εκείνη την περίοδο της Τουρκίας στο Αιγαίο και το μπαράζ υπερπτήσεων έφεραν τον αποκλεισμό της από την κορυφαία αεροπορική άσκηση των “Τίγρεων” του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Όλοι βρίσκονται στον Άραξο, πλην της αποκλεισμένης και στιγματισμένης με τον χαρακτηρισμό του «ταραξία της περιοχής» Τουρκία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρωτοφανής πρόκληση από αέρος με 42 υπερπτήσεις, την 27η Απριλίου 2002. Ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε διατάξει την αποπομπή της Τουρκίας, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να ορθώνουν ανάστημα και την κυβέρνηση να πατάει πόδι και το ΝΑΤΟ τελικά να αποδέχεται το ελληνικό αίτημα. Η ελληνική ένσταση δεν αφορούσε μόνο για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου αλλά και τη συστηματική αμφισβήτηση του FIR Αθηνών.

Έτσι, λίγο μετά, από τις 9 έως και τις 20 Μαΐου 2022, όλες οι αεροπορίες του ΝΑΤΟ, που έχουν Μοίρες με έμβλημα την Τίγρη, συναντήθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «NATO Tiger Meet 2022».

Συνεχείς προκλήσεις

Όμως, οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή την Ramstein Flag είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις έρευνες που κάνει η Ελλάδα στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου με το ιταλικό ερευνητικό “Ievoli Relume”, τουρκικά αεροσκάφη και drones προχωρούν σε συστηματική παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών, αρνούμενα να υποβάλουν σχέδια πτήσης.

Η Τουρκία ισχυρίζεται αφενός ότι πετά σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο, συνεπώς δεν χρειάζεται όπως λέει να υποβάλει σχέδιο πτήσης και από την άλλη προτάσσει το ανυπόστατο νέο-οθωμανικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Κάπως έτσι, από τις 9 Αυγούστου έως και τις 22 Αυγούστου έχει προχωρήσεις σε 19 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, με συνολικά 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72, 2 κατασκοπευτικά CN-235, ένα ελικόπτερο και 6 drones Bayraktar.

Συνολικά 12 τουρκικά αεροσκάφη έχουν προχωρήσει σε συστηματικές παραβάσεις των Κανόνως Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ), με την Άγκυρα να στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι η «γαλάζια πατρίδα» και οι διεκδικήσεις της επί της εθνικής μας κυριαρχίας παραμένουν ζωντανές.

Η Ramstein Flag

Πρόκειται για τη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που την φιλοξενεί.

Η επιλογή της χώρας μας δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η Πολεμική Αεροπορία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της συμμαχίας, με τεράστια εμπειρία ενώ σοβαρά ελήφθη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καθιερωθεί πλέον ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 65 μαχητικά από σύμμαχες χώρες, εκ των οποίων τα 15 θα είναι F-35 από την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που είχε δημοσιεύσει πρώτο το enikos.gr, η Ιταλία θα συμμετάσχει με F-35 και Typhoon. Με F-35 θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως θα έχουν και το αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Ιονίου, από το οποίο θα απονηώνονται F-18 ενώ θα έχουν και F-16 στην 117 ΠΜ.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία της Σουηδίας, με τα μαχητικά Gripen, έναν τύπο αεροσκάφους με τον οποίο θα συμμετάσχουν και οι Ουγγαρία – Τσεχία.

Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία (εκτός απροόπτου) θα συμμετέχουν με F-16 ενώ η Γαλλία θα έχει Rafale και Mirage 2000-5. Οι Γερμανοί θα δώσουν το «παρών» με τα Eurofighter.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών κ.α. επιχειρήσεων.

Για τις ανάγκες της άσκησης θα επιστρατευθεί και η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, αφού μαζί με τα ελληνικά, θα πάρουν μέρος περισσότερα από 130 μαχητικά, τουλάχιστον 40 περισσότερα από όσα συμμετείχαν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.