Σημαντικές αλλαγές στην οδήγηση στην Ελλάδα πρόκειται να φέρει απόφαση της Κομισιόν, που έχει στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε εκτενείς ιατρικούς ελέγχους και πιθανώς σε πρακτική εξέταση οδήγησης για να διατηρήσουν το δίπλωμά τους.
Στο Μικροσκόπιο οι Υπερήλικες Οδηγοί
Οι οδηγοί άνω των 70 ετών βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της αυξημένης συμμετοχής τους σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι χρειάζονται νέες μέθοδοι για την ανανέωση των αδειών οδήγησης, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να οδηγούν με ασφάλεια.
Αυστηρότεροι Έλεγχοι και Πρακτικές Εξετάσεις
Τα στελέχη της Κομισιόν προτείνουν οι οδηγοί που φτάνουν τα 70 έτη να περνούν από αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους, με την πιθανότητα εισαγωγής πρακτικής εξέτασης οδήγησης. Αν και η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν την πρακτική εξέταση στο παρελθόν, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό για διάφορους λόγους.
Τρέχουσα Νομοθεσία και Προτεινόμενες Αλλαγές
Σήμερα, στην ΕΕ δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την άδεια οδήγησης. Ο νόμος απαιτεί από τους οδηγούς που φτάνουν τα 65 έτη να εξετάζονται από δύο γιατρούς κάθε τρία χρόνια και από τα 80 έτη κάθε δύο χρόνια από περισσότερες ειδικότητες.
Η Κομισιόν προτείνει οι οδηγοί άνω των 70 ετών να συμπληρώνουν αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας ή να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια. Αυτή η απόφαση επαφίεται στα κράτη-μέλη. Επίσης, τα διπλώματα που εκδόθηκαν μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά θα ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια, και από τα 70 έτη και άνω κάθε 5 χρόνια.
Διαφωνίες και Υποστηρίξεις
Πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ θεωρούν ότι η τακτική εξέταση φυσικής κατάστασης για τους ηλικιωμένους οδηγούς δεν είναι καλή ιδέα, ενώ οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την ανανέωση των αδειών κάθε πέντε χρόνια μέσω αυτοαξιολόγησης. Οι Σχολές Οδηγών προτείνουν υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης για άτομα άνω των 75 ετών, ώστε να διατηρούν το δίπλωμά τους.
Συμπεράσματα
Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση των ατυχημάτων που εμπλέκονται ηλικιωμένοι οδηγοί. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις και προτάσεις δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ηλικιωμένων οδηγών, καθώς και την ασφάλεια όλων των χρηστών των δρόμων.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)