Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ευχαριστώντας ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σκύβει το κεφάλι στις παράνομες αιτιάσεις του Ερντογάν!
Μετά από το σκηνικό έντασης στην Κάσο όπου 5 πολεμικά πλοία περικύκλωσαν το νησί, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προχώρησαν σε νέες δηλώσεις, ευχαριστώντας τις ελληνικές αρχές που σεβάστηκαν την δικαιοδοσία τους στην υφαλοκρηπίδα τους!
Μάλιστα αποκαλύπτουν ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLI Relume παρεμποδίστηκε από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, επικαλούμενοι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
«Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας
Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη.
Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η αδιανόητη ατάκα Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας ενώ μιλούσε με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, ξεστόμισε την αδιανόητη ατάκα: «Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που ο Σουλτάνος βρυχάται και απειλεί την εθνική μας κυριαρχία.
Πίσω στην Κρήτη το ιταλικό ερευνητικό μετά την τουρκική πολιορκία της Κάσου
Χωρίς να προσεγγίσει την περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου, την «επίμαχη» (κατά την Άγκυρα) δηλαδή περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο IEVOLI Relume ολοκλήρωσε τις εργασίες του και επέστρεψε στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Ξεγυμνώθηκε έτσι, όλο το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και δήθεν…. αναβαθμισμένου γεωπολιτικού αποτυπώματος.
Αυτό που ενισχύθηκε, ήταν η καταστροφική πολιτική κατευνασμού και υποτέλειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε υποτακτικό της Τουρκίας και άβουλη οντότητα, η οποία περισσότερο με μαριονέτα μοιάζει, παρά με κυρίαρχη χώρα.
Το Ievoli Relume κινήθηκε βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου. Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου ωστόσο, θα ολοκληρώνονταν απόψε στις 21:00 βάσει της NAVTEX, αλλά σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ολοκληρώθηκαν στις 04:00 τα ξημερώματα…
«Δίαυλοι επικοινωνίας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Open, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των ερευνών του ιταλικού πλοίου:
«Από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το Υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, και ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα».
Σύμφωνα με τον κ.Μαρινάκη, το πλοίο «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».