Έτσι θα μειωθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμπληρώσει αντίστοιχες προτάσεις των αγροτών, οι οποίοι επιμένουν πως το χαμηλότερο κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μία από τις λύσεις για την ακρίβεια
  • Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Οι αγρότες παραγωγοί λαϊκών αγορών, που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, με επιστολή στον πρωθυπουργό ζητούν να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία. Επίσης, προτείνεται η τροποποίηση του νόμου και η ελεύθερη είσοδος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, προς όφελος των καταναλωτών και της αγροτικής οικονομίας, και η κατάργηση της προκήρυξης αδειών και θέσεων.

Η ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά, και τις επιπτώσεις που έχει η ακρίβεια στα νοικοκυριά και στην αγροτική οικονομία. Η πρωτοβουλία της έρχεται να συμπληρώσει αντίστοιχες προτάσεις των αγροτών, οι οποίοι επιμένουν πως η μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να είναι μία από τις λύσεις του προβλήματος της ακρίβειας.
Η επιστολή αναφέρει:

«Το Σάββατο 18 Μαΐου 1929 λειτούργησε η πρώτη λαϊκή αγορά στο Θησείο για τους παραγωγούς από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Οπως και σήμερα, και την εποχή εκείνη η κερδοσκοπία των μεσαζόντων είχε καταντήσει μάστιγα για τον λαό, και η οικονομική κρίση κυριαρχούσε.

Η μακρά παράδοση συναλλαγής παραγωγών με τους εμπόρους είχε δημιουργήσει μια άτυπη μονοπωλιακή και αποκλειστική εκμετάλλευση εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, οι υπερτιμήσεις των προϊόντων ήταν τεράστιες και κάθε προσπάθεια αντιμετώπισής τους, με νόμους και αγορανομικές εγκυκλίους, έπεφταν στο κενό.

Το “ταξίδι” των λαϊκών αγορών είχε αρχίσει και ήδη συμπλήρωσε τα 95 του χρόνια. Σε πείσμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πολιτικής των δυτικών κρατών, οι λαϊκές αγορές αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για την εμπορική συναλλαγή των ημερών και τη συμφέρουσα λύση για τον καταναλωτή που επιθυμεί να ξοδέψει τα χρήματά του σε τιμές ελκυστικές και σε προϊόντα προερχόμενα απευθείας από τους παραγωγούς.

Αν θέλουμε να πέσουν οι τιμές και να μειωθεί η ακρίβεια στα τρόφιμα, και ειδικά στα οπωρολαχανικά στις λαϊκές αγορές, μία είναι η λύση: μείωση του κόστους παραγωγής.

1) Ατοκη χρηματοδότηση και επιδότηση για την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών για την χρήση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

2) Μείωση του κόστους της αγροτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,07 €/Kwh.

3) Για την ενίσχυση των αγροτών παραγωγών λαϊκών αγορών που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, ομάδες παραγωγών, συμβολαιακή γεωργία.

4) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (αγροτικό πετρέλαιο καλλιέργειας, πετρέλαιο μεταφοράς).


«Ενδεικτικές τιμές στα φυτοφάρμακα»

Επίσης αναφέρονται στις τιμές των φυτοφαρμάκων: «Κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την ενημέρωση ότι η αισχροκέρδεια υπάρχει, εκτός από τα τρόφιμα, και στα φυτοφάρμακα, αφού οι πολυεθνικές στον τομέα των φυτοφαρμάκων πωλούν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους σε πολύ διαφορετικές και διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι στις γειτονικές χώρες.

Η μόνη λύση είναι οι ενδεικτικές τιμές σ’ όλα τα φυτοφάρμακα και η πάταξη της αισχροκέρδειας προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών, γεγονός που είχαμε καταδείξει με σχετικό έγγραφο από το 2013.

5) Μείωση του ΦΠΑ στο 3% για τα αγροτικά εφόδια, εργαλεία, εξοπλισμό.

6) Επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης αγρεργατών μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

7) Ατοκη χρηματοδότηση για καλλιεργητικά δάνεια».


Δεκάδες αιτήματα για να συμμετέχουν στις λαϊκές

Επίσης, αναφέρονται στις άδειες: «Από την ισχύ του νόμου 4849|2021 από 1/2/2022 έως σήμερα, 30 και πλέον μήνες δεν έχει εκδοθεί σ’ όλη τη χώρα ούτε μία παραγωγική άδεια.
Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, 93 και πλέον χρόνια, ήταν ανοιχτός σε όλους τους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διέθεταν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές προς όφελος των καταναλωτών και της αγροτικής οικονομίας.

Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα δεκάδων παραγωγών απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας. Προτείνουμε την τροποποίηση του νόμου και την ελεύθερη είσοδο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές προς όφελος των καταναλωτών και της αγροτικής οικονομίας, και κατάργηση της προκήρυξης αδειών και θέσεων των παραγωγών στις λαϊκές αγορές. Σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών θέσεων, ο φορέας λειτουργίας επιτρέπεται να ικανοποιεί αιτήματα παραγωγών για προσέλευση σε συγκεκριμένη λαϊκή σε ποσοστό 20% επί του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παραγωγών σε αυτήν. Η έγκριση προσέλευσης αφορά λαϊκή αγορά και σε καμία περίπτωση συγκεκριμένη θέση.

Τοποθετείται από τον επόπτη αυτής σε κενή θέση που προκύπτει τη συγκεκριμένη ημέρα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.