23 χρόνια η Ελλάδα καίγεται και ο Δασικός Νόμος

Με αφορμή την δημοσιευσή μας σε σχέση με το Δάσος Περτουλίου ήρθε η στιγμή να ενημερώσουμε οτι όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, ακόμα και για τις φωτιές στα δάση υπάρχει ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε εν Κυβερνήσεως του Κώστα Σημίτη Νόμος 4280/2014 το οποίο τροποποιούνται και συμπληρώνονται βασικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, το οποίο είχε δημοσιευτεί στις 5 Δεκεμβρίου του 2003 μία μέρα μετά την ψήφιση του Νόμου 3208/2003.

Του οποίου ο νόμος και οι διατάξεις αλλάζουν τον ορισμό του δάσους και είχαν κριθεί αντισυνταγματικές μαζί με αυτές του νόμου 3147/2003 απο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 32/2013) στο οποίο υπήρχε αίτηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κατά την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο ορισμός του δάσους ή των δασικών εκτάσεων στα νομοθετήματα 3208/2003 και 3147/2003 έγινε με τέτοιο τρόπο να προσκούει ευθέως στο άρθο 24 του Συντάγματος και στην υπό αυτό ερευνητική δήλωση.

Στην συνέχεια φορείς και οργανώσεις αντέδρασαν έντονα με την ψήφιση του Νόμου 3208/2003 και την χαρακτήρισαν ως Δασοκτόνο Νόμο. Ως δασοκτόνο νόμο χαρακτηρίστηκε απο πολλούς και το πρόσφατο Δασικό Νομοσχέδιο που από την προηγούμενη μέρα αποτελούσε νόμο του κράτους τον Νόμο 4280/2014 όπως θα δείτε στο άρθρο που ακολουθεί με 151 ψήφους υπέρ, 134 κατά, και μίας παρών έγινε δεκτό απο την Ολομέλεια της Βουλής,το δασικό νομοσχέδιο μετά απο ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ ( αξιωματική αντιπολίτευση τότε) και ΣΥΝ.

Δασοκτόνος νόμος με ψήφο Σημίτη

Με 151 ψήφους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, έναντι 134 και 1 «παρών» του κ. Στ. Παπαθεμελή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε χθες στη Βουλή το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο οδηγούνται σε αποχαρακτηρισμό εκατομμύρια στρέμματα δασικές εκτάσεις, όπως καταγγέλλουν επί εβδομάδες όλοι οι επιστημονικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση σύσσωμη, οι βουλευτές της συμπολίτευσης να διαγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει τις πιο θερμές ευχαριστίες στο υπουργείο Γεωργίας και όλα αυτά με τις εκλογές να αποτελούν το πιο ισχυρό κίνητρο για τη στάση τους. Από τους απόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία, ο μοναδικός «αδικαιολόγητος» ήταν ο κ. Σπ. Βούγιας.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καταψήφισε και προειδοποίησε πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, θα προσβληθεί στη Δικαιοσύνη και θα καταπέσει ως αντισυνταγματικό. Προέβλεψε ακόμα ότι με την αλλαγή των ποσοστών συγκόμωσης, την αύξηση από 15% σε 25%, θα αναθεωρηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες και θα μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα, αφού θα προκύψει σύγχυση.

Τα πρόστιμα

Οσο για το θέμα των προστίμων, εκεί υπήρξε συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για το «πάγωμά» τους, με το σκεπτικό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το σύστημα επιβολής τους είναι διάτρητο εξαρχής, όπως έχει καταγγείλει και ότι από την ώρα που αλλάζουν τα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν πρόστιμα που ενδεχομένως θα καταπέσουν μόλις ολοκληρωθούν οι νέοι δασικοί χάρτες. Βεβαίως η στάση αυτή της Ν.Δ. δημιούργησε κάποιες γκρίνιες καθώς θεωρήθηκε ότι υπαγορεύεται από ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά οι αρμόδιοι του κόμματος, όπως ο κ. E. Μπασιάκος, τόνιζαν και χθες πως δεν είχαν άλλη λύση, καθώς εάν καταψήφιζαν από την ώρα που καταγγέλλουν το σύστημα των προστίμων θα προέκυπτε αντιφατική στάση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει όσο το δυνατόν τη συζήτηση φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς από την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή με αυταρχικούς πολιτικούς χειρισμούς απεφάνθη πως η συζήτηση θα διεξήγετο στην Ολομέλεια σε μία και μόνη συζήτηση, οδηγώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αποχώρηση. Στην προχθεσινή συζήτηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπαν να εκφράζουν την απαξίωσή τους σε όσους ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο, προκαλώντας έτσι την οργισμένη αλλά δίκαια παρατήρηση του προέδρου του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλου ότι από τη μια μιλάει το ΠΑΣΟΚ για την κοινωνία των πολιτών, κι από την άλλη τους λοιδωρεί.

Οσο για την εμπλοκή του προέδρου της ΑΓΡΟΓΗ A.E και συμβούλου του υφυπουργού Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλη σε παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στην Εύβοια, όπως κατήγγειλε στον «ΣΚΑΪ 100,3» ο πρώην βουλευτής του ΣΥκ. E. Αποστόλου, η κυβερνητική αντίδραση ήταν μάλλον αμήχανη. Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες άλλοι παράμετροι στη συζήτηση. Οι βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον υπουργό κ. Γ. Δρυ αλλά κι αυτές που δεν έγιναν. Κάποιες, όπως η δυνατότητα επέκτασης των οικισμών σε ορεινές και φθίνουσες περιοχές προκαλούν σκεπτικισμό. Οι υπόλοιπες αποδεικνύουν ότι ναι μεν ορισμένοι από την αντιπολίτευση στα λόγια ήταν υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά στην πράξη είχαν κατά νου και την εξυπηρέτηση των πολιτών των εκλογικών τους περιφερειών, ειδικώς τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.