Πνευμονολόγοι προειδοποιούν για την αφρικανική σκόνη: Οι ομάδες που πρέπει να φορούν μάσκα

Η αφρικανική σκόνη έχει επανέλθει στην Ελλάδα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδίως όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες διευκολύνουν τη μεταφορά των σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των επεισοδίων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα διαφέρουν από έτος σε έτος, με 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια ανά έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της μεταφερόμενης σκόνης από τη Σαχάρα.

Είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα να επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Εταιρεία, αυτό το φυσικό φαινόμενο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, κυρίως μέσω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια διαφόρων μεγεθών, όπως PM10 και PM2.5, και μπορεί να περιέχει και ρύπους.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδα και αλλεργίες.

Άτομα με υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τις περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, γεγονός που αντανακλάται στην αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία.

Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους των αστικών περιοχών και των περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα αέρα.

Η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Τα λεπτά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, επιδεινώνοντας παθήσεις όπως άσθμα και βρογχίτιδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.