Τα αμείλικτα δεδομένα:Η Ελλάδα στον μισθολογικό πάτο του 2007 – Οι baby boomers… έγιναν baby loosers…

Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και η οποία έτυχε υποδοχής μετά βαΐων και κλάδων από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου.

Πιο αναλυτικά, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ μικτά, ενώ τα «καθαρά» εισοδήματά τους θα ανέρχονται περίπου στα 706 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς παιδιά, τριετίες κ.λπ.
Σημειώνεται πως ο τρέχων μισθός είναι στα 780 ευρώ μικτά, δηλαδή τα καθαρά ανέρχονται στα 667 ευρώ.
Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μία μηνιαία αύξηση του μισθού περίπου 40 ευρώ…
Σημειώνεται πως με τον ετήσιο πραγματικό πληθωρισμό των τροφίμων να τρέχει το 2023 με 6,6%, η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνά το 5,85% – «σιγουράκι» το Νόμπελ Οικονομικών.

Είναι τα trickle-down economics, ηλίθιε…

Τo καλό –και αφελές– σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση επιμένει στα αποτυχημένα κοινωνικά trickle-down economics, σύμφωνα με τα οποία αν ο ιδιωτικός τομέας, και συγκεκριμένα οι μεγάλες επιχειρήσεις, ευημερεί, αν τα κέρδη, οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι επενδύσεις πάνε καλά, τότε τα οφέλη της ανάπτυξης διαχέονται σε όλη την κοινωνία (σ.σ. διότι το κακό θα ήταν πως δουλεύουμε για χάρη συγκεκριμένων συμφερόντων).
Όπως θα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε οι μισθοί και τα εισοδήματα θα αυξάνονται, η ανεργία θα μειώνεται, η φτώχεια θα περιορίζεται.
Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών τον διαψεύδει οικτρά.
Αν μη τι άλλο, οι επιχειρήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα πάρτι κερδοφορίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κερδοφορίας, επενδύσεων (;)… αλλά οι εργαζόμενοι φυτοζωούν.

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2023, όπως αυτό εκφράζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, οι Έλληνες παρουσιάζουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων πέρυσι ήταν κατά 33% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη Βουλγαρία να είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που ήταν σε χειρότερη μοίρα με 45% χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από το flash estimate της Eurostat, ενόψει των τελικών στοιχείων για την χρονιά που πέρασε, η χώρα μας βρίσκεται στο κάτω άκρο της μεγάλης ψαλίδας που τη χωρίζει από τις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ.
Από την άλλη, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, με περίοδο βάσης το α’ τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα καταγράφει μέχρι σήμερα από τις μεγαλύτερες ψαλίδες στην ΕΕ μεταξύ της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων από τη μια και της αύξησης των μισθών από την άλλη.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αρχή, τα κέρδη των επιχειρήσεων την περίδο 2019 – 2022 αυξήθηκαν σωρευτικά στην Ελλάδα πάνω από 17%.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 2%.
Και κάπως έτσι… οι baby boomers που υπήρξαν η γενιά των 700 ευρώ γίνονται… baby loosers.
Γενιά ευνουχισμένη από όνειρα.
Και οι νεότεροι, που μπορούν, εγκαταλείπουν.
Ύστερα από μία δεκαετία μνημονιακής καταστροφής για τα εισοδήματα και το κοινωνικό κράτος και εν μέσω θριαμβολογιών για την ανάπτυξη, η κοινωνία δικαιούται πολλά περισσότερα από ψίχουλα.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.