Η αύξηση της διεσπαρμένης παραγωγής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ και κυρίως από μικρά φωτοβολταικά που είναι συνδεδεμένα στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με αποτέλεσμα καθημερινά να ανακύπτουν νέα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν κίνδυνοι όπως ένα black out που μπορεί να προκύψει από ατύχημα.
Αυτό ήταν το ζήτημα σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ στελεχών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου και εκπροσώπων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ ειδικά εν όψει του καλοκαιριού το οποίο εφέτος αναμένεται να είναι θερμό με υψηλή παραγωγή από φωτοβολταικά αλλά και με έντονους τους κινδύνους πυρκαγιών.
Κίνδυνος σβησίματος μονάδων ΑΠΕ
Ο κίνδυνος black out θα μπορούσε να προκύψει εάν για κάποιους λόγους σβήσουν μονάδες ΑΠΕ και δημιουργηθούν έτσι συνθήκες ντόμινο παρασύροντας το ηλεκτρικό σύστημα, ή μεγάλο μέρος του εκτός λειτουργίας.
Για την πρόληψη του κινδύνου αυτού θα πρέπει να συμφωνηθούν νέα όρια ενεργοποίησης στα συστήματα προστασίας που είναι εγκατεστημένα σε κάθε σταθμό παραγωγής και στην προκειμένη περίπτωση στις μικρές μονάδες ΑΠΕ. Όπως εκτιμάται από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ τα όρια απανεργοποίησης ενός σταθμούς θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σβήσουν πολλές μαζί μονάδες ΑΠΕ για παράδειγμα σε περίπτωση πυρκαγιάς λόγω των καπνών, ή σε περίπτωση άλλων έκτακτων φαινομένων.
Εάν δεν αυξηθεί η ευελιξία των συστημάτων αποκοπής που διαθέτει κάθε μικρός σταθμός παραγωγής ενδέχεται σε κάποια χρονική στιγμή και απότομα να τεθούν εκτός συστήματος μεγάλες ποσότητες ενέργειας δημιουργώντας ανισορροπία στο σύστημα και να οδηγηθούμε έτσι σε black out.
Παρέμβαση στην ευαισθησία των συστημάτων ασφαλείας
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τον ΑΔΜΗΕ και εξετάστηκε χθες σε κοινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τον ΔΕΔΔΗΕ, στο δίκτυο του οποίου είναι συνδεδεμένα πολλά μικρά φωτοβολταϊκά. Για την αντιμετώπιση του απαιτείται παρέμβαση στην ευαισθησία των συστημάτων ασφαλείας των φωτοβολταικών κάτι που πρέπει να γίνει από τους ιδιοκτήτες τους.
Συμφωνήθηκε λοιπόν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει την παρέμβαση αυτή στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών. Μάλιστα η ρύθμιση θα προβλέπει κυρώσεις όπως αποσύνδεση του πάρκου σε περίπτωση που δεν γίνουν οι αναγκαίες για το σύστημα παρεμβάσεις.
Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση επί της ουσίας είναι σε όφελος των μικρών μονάδων ΑΠΕ αφού θα «σβήνουν» πιο δύσκολα και άρα θα περιοριστεί ο κίνδυνος απώλειας εσόδων από την ενέργεια που παράγουν, ο φόβος της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η αμέλεια και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα προβλέπει και κυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την επίλυση ενεργειακών ζητημάτων και όπως φαίνεται είναι μια από τις πολλές που θα ακολουθήσουν προκειμένου το ενεργειακό σύστημα της χώρας που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.