Σήμερα είναι η μαύρη επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων.
Ένα έγκλημα που εκτός από τις φανερές ευθύνες ενός ανίκανου κράτους ακόμα παραμένει ανεξιχνίαστο καθώς δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ως προς το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική και προκάλεσε πολλαπλές εκρήξεις με αποτέλεσμα τα θύματα να πολλαπλασιαστούν.
Αλλοιώθηκε και «μολύνθηκε» με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, ο χώρος στον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα των Τεμπών και στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.
Αυτό αναφέρει το τελικό πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και ορισθέντα ως Τεχνικού Συμβούλου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, Βασίλειου Κοκοτσάκη το οποίο παραδόθηκε στις Ανακριτικές Αρχές της Λάρισας, προκειμένου να να ενσωματωθεί στη σχετική δικογραφία.
Προσθέτει μάλιστα πως… «αγνοούνται» 3 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδελεχή έρευνα ως προς τι μετέφεραν!
Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε πριν από είκοσι μέρες το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στον 98.4, καθώς επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα αντικείμενα και στα ρούχα των ανθρώπων που κάηκαν στην σφαγή των Τεμπών και αναφέρθηκε στην ύπαρξη ξυλολίου, τολουολίου, προπανίου και βουτανίου.
Σε ότι αφορά το ξυλόλιο και το τολουόλιο είναι ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο της τραγωδίας καθώς η πρώτη χρησιμοποιείται για νόθευση καυσίμων και η δεύτερη είναι και αυτή ενισχυτικό βενζίνης!
Το προπάνιο και το βουτάνιο πιθανότατα να προέρχονται από τις φιάλες της κουζίνας της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Με μια σιωπηλή «κραυγή» για τα θύματα των Τεμπών, Τρικαλινοί και Τρικαλινές απαίτησαν χθες δικαίωση για τις 57 ψυχές που χάθηκαν άδικα και απονομή δικαιοσύνης για τις οικογένειες των θυμάτων.
Με την παρουσία τους τίμησαν στο σιωπηρό προσκλητήριο – μνημόσυνο τη μνήμη της Θώμης, της Χρύσας και της Αναστασίας, των τριών κοριτσιών από το Καστράκι Καλαμπάκας που έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οικογενειών των αδικοχαμένων κοριτσιών, για «απόδοση ευθυνών στο ανώτατο επίπεδο και σε όλους όσοι αμέλησαν διαχρονικά για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου…».
Έκδηλη, στη συγκέντρωση, ήταν και η συγκίνηση, με τους πολίτες να ζητούν «πλήρη διαλεύκανση της σωρείας λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και καμία συγκάλυψη…».
Το συγκεντρωμένο πλήθος πραγματοποίησε σιωπηλή πορεία από την κεντρική γέφυρα μέχρι το Δημαρχείο της πόλης, όπου σχηματίζοντας έναν ανθρώπινο κύκλο, αναγνώσθηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών της τραγωδίας.
Έξω από το κτίριο του ΟΣΕ στη Λαμία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές και συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί έξω από το κτίριο του ΟΣΕ στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στην πόλη της Λαμίας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών.
Σύμφωνα με το lamianow, σε έντονα συγκινησιακό αλλά και φορτισμένο κλίμα όσοι παρευρέθηκαν σχημάτισαν με κεράκια την λέξη «Τέμπη» στο σημείο ενώ έγραψαν με κόκκινο σπρέι «…28.2.2023 – 28.2.24, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ» ζητώντας δικαίωση για όσους έφυγαν την αποφράδα εκείνη νύχτα.
Σήμερα τo πρωί της Τετάρτης (28/2) φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες της Λαμίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πάρκου στις 11.30 π.μ ενώ μισή ώρα αργότερα διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί και στην Αταλάντη.
Δεν ξεχνάνε στη Λάρισα
Δεκάδες φοιτητές και μαθητές της Λάρισας, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, βρέθηκαν στην πλατεία του ΟΣΕ, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Όπως μετέδωσε το larissanet, έστειλαν το μήνυμα ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας.
«Δε θα φύγει ο θυμός – Δε σβήνει η οργή. Είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» έγραφε το πανό της συντονιστικής επιτροπής μαθητών Λάρισας.
Το παράδοξο μέσα σε όλα αυτά είναι πως κάποιοι επέλεξαν σήμερα να πραγματοποιηθεί η πανελλαδικά απεργία και όχι κάποια άλλη μέρα.
Σήμερα που όλοι θα έπρεπε να θυμηθούν ξανά τι συνέβη πέρσι και ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό που συνέβη.