Αγρότες: Μπλόκα και διαμαρτυρίες στην τελική ευθεία για την συνάντηση της Τρίτης

Σε αναβρασμό παραμένουν οι αγρότες σε όλη την χώρα, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, με τα μπλόκα να παραμένουν στους δρόμους και ανά περιόδους να κλείνει η κυκλοφορία.

Το απόγευμα της Κυριακής (11/2) επικράτησε ένταση με αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για την οποία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης έκανε διευκρινιστική δήλωση.

Με αφορμή όσα μεταδόθηκαν για τις διαμαρτυρίες αγροτών στην Αλεξανδρούπολη και άρνηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να συναντηθεί μαζί τους, ο κ. Κελέτσης δήλωσε: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων σήμερα στις 3.30 μμ. στην Κομοτηνή, στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος ήταν και διοργανωτής της συνάντησης.

Η συνάντηση ξεκίνησε έγκαιρα και η συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής εξελίχθηκε σε άψογο κλίμα. Λόγω, όμως, του πλήθους των θεμάτων που ετέθησαν η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 7.30. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μετατεθεί χρονικά η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί με εκπροσώπους ελαιοκαλλιεργητών από τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα επειδή ο υπουργός επιθυμούσε να συναντήσει τη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία τους ζήτησε η συνάντηση να γίνει στο αεροδρόμιο, όπου και συναντήθηκαν.

Ο υπουργός δεν είχε ραντεβού με εκπροσώπους κανενός μπλόκου από την περιοχή του Έβρου, ούτε αρνήθηκε να δει κανέναν, όπως υποστηρίχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ. Τόσο ο υπουργός όσο κι εγώ δεν στήσαμε κανέναν. Και όσα λέγονται είναι παντελώς ανακριβή.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει στην πράξη τη διάθεσή της για διάλογο με διαδοχικές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός, ποτέ δεν αρνήθηκε ραντεβού με κανέναν από τους εκπροσώπους των αγροτών και επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο.

Προσωπικά δε ως υφυπουργός αλλά και ως βουλευτής Έβρου, δεσμεύομαι αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων αγροτών να συναντηθεί μαζί του, όποτε θελήσουν, για να εκθέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Η πόρτα του υπουργείου τόσο του υπουργού, όσιο και των υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, είναι πάντοτε ανοικτή και οι αγρότες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθε άλλη διάσταση, που ορισμένοι επιχειρούν να δώσουν, στόχο έχει τα συμφέροντα των αγροτών και την επιτυχία της συνάντησης της Τρίτης με τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο κ.Κελέτσης.

Η ένταση στην Αλεξανδρούπολη 

Νωρίτερα, πληροφορίες που επικαλείτο η ιστοσελίδα thesstoday ανέφεραν ότι ο κ. Αυγενάκης, ενώ επρόκειτο να συναντήσει αντιπροσωπεία αγροτών, τελικά αρνήθηκε την συνάντηση με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί, οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ξεκινήσει ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ίδιοι νωρίτερα είχαν κατασκηνώσει έξω από το ξενοδοχείο, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον υφυπουργό, Σταυρό Κελέτση, είχαν συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι η «εισβολή» στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έγινε από αγρότες, που θέλησαν να συναντήσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Οι αγρότες επρόκειτο να συναντηθούν με τον υπουργό το απόγευμα, ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη λόγω της σύσκεψης που είχε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή με αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Οι αγρότες που προσπάθησαν να συναντήσουν τον κ. Αυγενάκη, έφτασαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, και προσπάθησαν να περάσουν στην αίθουσα ελέγχου των χειραποσκευών. Εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από τις Φέρες, το Λουτρό, το Τυχερό και άλλες περιοχές, παρέμειναν έξω από το αεροδρόμιο και θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο με τον υπουργό αναχώρησε κανονικά για την Αθήνα.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Παρά τον καθορισμό της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες δεν έχουν εγκαταλείψει τα μπλόκα, αν και δεν κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα γίνει συνάντηση με κλειστούς δρόμους.  Όπως λένε, οι αγρότες,  απ’ αυτή την συνάντηση θα κριθεί η περαιτέρω στάση τους.

Σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν οι αγρότες, στα Νέα Μουδανιά.

Από τις 12 το μεσημέρι, αγρότες και μελισσοκόμοι, με τρακτέρ και φορτηγά, απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών και είναι η πρώτη φορά σήμερα που πραγματοποιήθηκε πολύωρος αποκλεισμός, διάρκειας οκτώ ωρών, ενώ όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φιλοκλής Γκοτζιάς, από το μπλόκο της Χαλκιδικής, τις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την προσεχή Τρίτη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού διεξαγόταν από παράπλευρες οδούς.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό πιέζουν για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ζητούν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις για την ακαρπία της ελιάς. Σε μια συμβολική κίνηση μοίρασαν βαζάκια με ελιές στους οδηγούς. Αγρότες της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως αύριο Δευτέρα (12/2) θα μπουν με τα τρακτέρ στον Πολύγυρο.

Σε αναμονή οι αγρότες της Καστοριάς

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες της Καστοριάς, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγει από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό», σημειώνει ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Έριξαν άχυρα και κοπριά

Παρά την συνεχή βροχόπτωση, αγρότες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (11/2) έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία, ρίχνοντας μπάλες με άχυρα και κοπριά.

Οι αγρότες της περιοχής στήνουν επιπλέον «μπλόκο» με τα 40 περίπου τρακτέρ τους στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, κάνοντας λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματά τους.

Δείτε εικόνες από την ιστοσελίδα kozanimedia.gr:

Μελισσοκόμοι έστησαν άδειες κυψέλες στον Λευκό Πύργο – «Σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι νοθευμένο»

Με άδειες κυψέλες γέμισε η περιοχή μπροστά από τον Λευκό Πύργο, κατά μήκος της παραλίας Θεσσαλονίκης, από μελισσοκόμους που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι μελισσοκόμοι κατέβηκαν με τα οχήματα τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, σύμφωνα με το thestival.gr.

Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση οι μελισσοκόμοι -όπως αναφέρουν- είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους.

Σε δηλώσεις του, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης, ανέφερε πως «τα πρόβληματά μας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά».

Μάλιστα πρόσθεσε πως αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, «έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά».

Ο κ. Καραγουδάκης υποστήριξε πως η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής. «Πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, δήλωσε πως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50-60%. «Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας, είχε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων», συμπλήρωσε.

Οι μελισσοκόμοι μοίρασαν φυλλάδια στον κόσμο, ενώ είχαν προμηθευτεί μέλι από super market και καλούσαν τον κόσμο να δοκιμάσει από το δικό τους και από το εμπόριο, έτσι ώστε να καταλάβουν τη διαφορά.

Όπως επισήμαναν οι μελισσοκόμοι, αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Έκλεισε η εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών

Το απόγευμα, οι αγρότες του Αιγίου έκλεισαν την Εθνική οδό, το ρεύμα από Αθήνα προς Πάτρα. Ήταν μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, αφού αρχικά είχαν αναφέρει ότι θα κλείσουν την παλαιά Εθνική Οδό. Όπως ανέφεραν ωστόσο, μετά από γενική συνέλευση που έκαναν αποφάσισαν να κλείσουν τον δρόμο για μισή ώρα μόνο, σε μια συμβολική κίνηση – μήνυμα προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και αύριο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ  οι εκπρόσωποι των αγροτών σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, εκφράζεται η παρατήρηση ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπός τους, στην ομάδα των συναδέλφων τους που θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Συλλαλητήριο στα Φάρσαλα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 οι αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν στην Αθήνα και δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που τυχόν θα τους γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ από τις τελευταίες κινητοποιήσεις που θα γίνουν πριν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα είναι η αυριανή (12/2/24) πορεία των αγροτών στα Φάρσαλα, όπου θα πάνε με τα τρακτέρ και στη συνέχεια θα κάνουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μητσοτάκης: Θα συναντηθώ με τους αγρότες, με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί

Με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε την εβδομαδιαία ανασκόπηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως θα συναντηθεί με τους αγρότες την ερχόμενη Τρίτη, με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες» γράφει συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι η Realnews σήμερα κυκλοφορεί με τίτλο: «Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες».  Λίγο πριν από τη συνάντηση μαζί τους στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θέτει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.