Εισηγήσεις για καθυστέρηση και αναβολή ή ακόμα και για ακύρωση του Fly Over, εξετάζουν στην κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης από τις συνέπειες και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το έργο στην πόλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκύψει πλέον, πέραν των υπολοίπων (κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών) και προβλήματα τεχνικής φύσης.
Η αντίδραση της κοινής γνώμης για ένα έργο, που όπως φαίνεται δεν έχει ωριμάσει στην κοινή γνώμη, αλλά και οι αντιδράσεις και οι προσφυγές των κατοίκων που ζουν παράπλευρα της περιφερειακής οδού, έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτα αρνητικό περιβάλλον για το Fly Over, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει, τουλάχιστον τον χρόνο εκτέλεσης του έργου. Συντελεί σε αυτές τις σκέψεις και η δημοσιοποίηση από την πλευρά της Περιφέρειας της τρομακτικής αύξησης των ρύπων στο πολεοδομικό συγκρότημα εξ΄αιτίας των ατέλειωτων μποτιλιαρισμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εδώ και μερικές εβδομάδες έχει δεχτεί εισηγήσεις από τοπικά στελέχη της ΝΔ, να «ξαναδεί» το έργο και να προσμετρήσει όλες τις παραμέτρους στην παρούσα πρώιμη και αρχική φάση, πριν οι εργασίες «ξεφύγουν» από το πρόδρομο αρχικό στάδιο και εισέλθουν στην κατασκευαστική φάση, οπότε δεν θα υπάρχει εύκολα τρόπος «διαφυγής».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τοπικοί βουλευτές, παράγοντες και στελέχη της ΝΔ δέχονται πολλές πιέσεις από κατοίκους και επαγγελματίες που ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες του κυκλοφοριακού και αρκετοί έχουν πειστεί ότι το θέμα ίσως πρέπει να επανεξεταστεί.
Την ίδια ώρα δήμαρχοι της πόλης, όπως οι κ.κ. Αγγελούδης, Καϊτεζίδης, Δανιηλίδης, κ.α., έχουν εμφανιστεί επιφυλακτικοί ή ακόμα και αρνητικοί για το έργο ενώ και ο περιφερειάρχης Α.Τζιτζικώστας έχει εκφράσει πολλές επιφυλάξεις και ζητά επειγόντων μέτρα προφύλαξης της πόλης από τις συνέπειες του έργου.
Όλοι όσοι θεωρούν ότι το έργο θα πρέπει να επανεξεταστεί, συμφωνούν ότι το έργο χαρακτηρίζεται από κακό “timing” και αποδέχονται την κριτική που ασκείται ότι πριν ξεκινήσει το έργο, θα έπρεπε να υπάρξουν πρόνοιες για το κυκλοφοριακό, όπως και το να είχε τεθεί σε λειτουργία το Μετρό και ο ΟΑΣΘ να είχε παραλάβει αρκετά νέα λεωφορεία, ώστε με την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, να είχε μετριαστεί το μποτιλιάρισμα των οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Ένας ακόμα λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, που οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις για την εξέλιξη του έργου, είναι ότι οι πρώτες γεωτεχνικές μελέτες που αφορούν την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Οι γεωτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δείχνουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον έργα στήριξης της υπερυψωμένης λεωφόρου γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος υλοποίησης αυξάνεται κατακόρυφα και εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης θα χρειαστεί και πρόσθετος χρόνος, δηλαδή εκτός από τον προϋπολογισμό των 300 εκατομμυρίων, που ενδέχεται σχεδόν να διπλασιαστεί, τινάζεται στον αέρα και το χρονοδιάγραμμα των 4-5 ετών.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών και οι επιφυλάξεις και οι αρνητικές διαθέσεις των τοπικών παραγόντων αλλά και των συντεχνιών (βλ. εμπορικός κόσμος, αυτοκινητιστές κ.α.) που θίγονται άμεσα από τις συνέπειες του έργου, όπως και η πιθανή η αύξηση του προϋπολογισμού και του χρόνου υλοποίησης της υπερυψωμένης λεωφόρου, προκαλούν πολιτικό πονοκέφαλο, αν όχι έμφραγμα, στην κυβέρνηση, που πρέπει να αναλογιστεί όλες τις συνέπειες αλλά και το πολιτικό κόστος ενός έργου που αντιμετωπίζεται αρνητικά από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Η απόφαση για αναβολή ή ακόμα και για ακύρωση του έργου δεν είναι εύκολη, ούτε μπορεί να ληφθεί πρόχειρα στο πόδι. Το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι αλλά κανείς εκ των κορυφαίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης δεν φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να σημάνει υποχώρηση.
Υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή το έργο να «αναπροσαρμοστεί» και όπως τονίζει πολιτικός μηχανικός που παρακολουθεί τις εξελίξεις, «το έργο μπορεί να αλλάξει για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά, δηλαδή να μειώσουν το μήκος της υπερυψωμένης λεωφόρου».
Πάντως εκ των πραγμάτων, μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αγανακτισμένους από τις επιλογές της. Αν ανέβαλε τις εργασίες ή ακύρωνε το έργο θα εμφανιζόταν αναξιόπιστη και αφερέγγυα. Επιπρόσθετα το οικονομικό κόστος της αναβολής ή της ακύρωσης θα ήταν αρκούντως πολύ σημαντικό. Κάποιοι μιλούν για ρήτρα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, μπορεί να απαιτήσει μέχρι και 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχει εξάλλου το παράδειγμα της περίφημης υποθαλάσσιας και της τεράστιας, 85 εκ ευρώ αποζημίωσης που καταβλήθηκε στον εργολάβο ως αποζημίωση αφού το έργο ακυρώθηκε αποτελεί δεδικασμένο για κάθε εργολάβο…
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, αν επιμείνει στο έργο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, που θα αυξηθούν κατακόρυφα όταν το έργο θα εισέλθει στην βαριά κατασκευαστική του φάση, με την πόλη σε κυκλοφοριακή ασφυξία και ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της, την οικονομία της, ακόμα και την περίθαλψη της με τρία από μεγαλύτερα νοσοκομεία της (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Αγ. Παύλος) οδικώς εγκλωβισμένα.
Αυτή η ασφυκτική κατάσταση θα εκτινάξει στα ύψη και τη λαϊκή δυσαρέσκεια όπου θα βρουν πρόσφορο έδαφος οι αντιδράσεις και οι προσφυγές των άμεσα θιγόμενων κατοίκων των δήμων που διασχίζει το Fly Over, που πιθανά να φρενάρουν ή να καθυστερήσουν νομικά το έργο.
Το αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία εξελίχθηκε το έργο του Fly Over, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε χωρίς να γίνει η απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη, σε μία πόλη εδώ και χρόνια μπουχτισμένη από τις καθυστερήσεις και τις λαμαρίνες του Μετρό, τις κυβερνητικές παλινωδίες με τον ΟΑΣΘ, και όλα τα μεγάλα έργα σε στασιμότητα ή υπό μελέτη (βλ. ΔΕΘ, νέα νοσοκομεία, 6ος προβλήτα ΟΛΘ κ.α), καταγράφει και πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία 6 στους 10 πολίτες λένε ευθέως «όχι στο Fly Over».
Η δημοσκόπηση της Interview, καταγράφει μάλιστα την απόλυτη δυσπιστία των πολιτών έναντι του έργου καθώς το 91% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 5 ετών, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση το μειώνει σε 3,5 χρόνια. Μάλιστα πιο δύσπιστοι είναι οι πολίτες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ καταγράφει υψηλά εκλογικά ποσοστά ενώ στο σύνολο τους οι πολίτες, σε ποσοστό 87% ,θεωρούν ότι το Fly Over έπρεπε να ξεκινήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό. Να σημειωθεί τη θέση αυτή ενστερνίζονται όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι της πόλης αλλά και ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας, που ζητά άμεσα «ενίσχυση του ΟΑΣΘ με προσωπικό και λεωφορεία και επιτάχυνση της παράδοσης του Μετρό σε λειτουργία».
Το αρνητικό κλίμα έναντι του αμφιλεγόμενου έργου καταγράφεται, με απόλυτο τρόπο, και στο ερώτημα αν η κατασκευή του Flyover επιβαρύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο 10 στους 10 πολίτες, ποσοστό 100%, απαντούν θετικά ενώ ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το έργο δε θα βοηθήσει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η επανεξέταση του έργου είναι μονόδρομος, πριν είναι αργά και μετατραπεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή η αδιέξοδο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία φάση αμφιθυμίας και το τι θα επιλέξει στο τέλος θα φανεί στους δρόμους της πόλης και στα μπλοκαρισμένα ή όχι ασθενοφόρα στην περιφερειακή οδό…