Η 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία πραγματοποίησε εκπαίδευση με πραγματικά πυρά. Έσταξαν λάβα οι κάννες και τα αντιαρματικά, κάνοντας τη νύχτα μέρα.
του Χρήστου Μαζανίτη
Εντυπωσιακές εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από την εκπαίδευση που πραγματοποίησαν τα στελέχη από την 30 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/Κ ΤΑΞ) «ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ», στην περιοχή ευθύνης της, στο Διδυμότειχο.
Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων περιέλαβε:
- Ημερήσιες και νυχτερινές βολές Αντιαρματικών Όπλων.
- Βολές Φορητού Οπλισμού.
- Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού.
Στο πεδίο βολής εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι οπλισμένες εκδόσεις των Μ1117, αλλά και τα Μ106 με εκτοξευτές όλμων των 106 χλστ.
Η ιστορία της 30ής Μ/Κ ΤΑΞ ξεκινά το 1914, όταν συγκροτήθηκε ως 30ό Σύνταγμα Πεζικού στα Γιαννιτσά και είναι συνυφασμένη με κομβικές στιγμές της νεότερης ιστορίας του στρατού.
Το 30ό Σύνταγμα Πεζικού συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία φθάνοντας μέχρι το ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ, όπου ο ηρωισμός των ανδρών του αποτέλεσε την αιτία να του απονεμηθεί ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΙΑΣ.
Μετά το τέλος της δεκαετίας του ’40 το 30ό Σύνταγμα Πεζικού μεταστάθμευσε σε διάφορες θέσεις, με τελευταία το 1992 στο Λαγό Διδυμοτείχου, όπου το 1996 ανασυγκροτήθηκε σε 30ή ΜHΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ.
Στις 15 Μαΐου 1993, με διαταγή του ΓΕΣ, το Στρατόπεδο στο οποίο έχει έδρα μέχρι και σήμερα η Ταξιαρχία, πήρε το όνομα του «ΣΧΗ (ΠΖ) ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Το Έμβλημα της Ταξιαρχίας απεικονίζει το κάστρο του ΠΥΘΙΟΥ και το βασικό όπλο ελιγμού της Ταξιαρχίας, συνδυάζοντας την αποτρεπτική/αμυντική ισχύ της με το επιθετικό πνεύμα.
Το ρητό «ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ» περιέχεται στον όρκο των αρχαίων Αθηναίων και υποδηλώνει την απόφαση της Ταξιαρχίας να μην επιτρέψει την παραβίαση της Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της από οποιονδήποτε επιβολέα και να την υπερασπιστεί και μόνη της αν χρειαστεί.
Η τοπωνυμία «ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ» είναι η πρόσθετη ονομασία της Ταξιαρχίας, την οποία φέρει σε ανάμνηση της μάχης στην οποία έλαβε μέρος στις 29 Δεκεμβρίου 1940, στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού, στη Βόρεια Ήπειρο.