Γιώργος Αθανασίου
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για εισαγόμενη ακρίβεια, εννοεί ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Όμως, άλλη είναι η πραγματικότητα: πρώτον, η ακρίβεια στην Ελλάδα άρχισε το φθινόπωρο του 2021, αρκετούς μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, πράγματι ο πόλεμος επηρέασε, όμως σε όλη την Ευρώπη οι τιμές έχουν μειωθεί και έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, και μόνο στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνονται.
Όμως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας,η αιτία αυτής της αναταραχής και ενεργειακής κρίσης που παρέσυρε τα πάντα,ήταν οι αποφάσεις της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και η προχειρότητα που αντιμετώπισαν το ζήτημα, με τις όποιες αποφάσεις τους οι ηγεσίες της Ευρώπης,χωρίς προβολή στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, σερνόμενοι πίσω από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ!
Έτσι λοιπόν, η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε βασικά προϊόντα, παρότι οι μισθοί είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη,είναι η Ελλάδα. Αυτό το αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα οποία το κόστος διατροφής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,9%, και είναι ο δεύτερος ταχύτερος ρυθμός στην Ε.Ε. μετά τη Μάλτα, που έφτασε το 10,2%.
Επίσης, από τη σύγκριση της χώρας μας με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ανήκουν στην ευρωζώνη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία) προκύπτει ότι είναι ακριβότερη στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγονται εδώ (φρούτα, τυριά, κρέατα, ελαιόλαδο, λαχανικά).
Το ζήτημα της ακρίβειας δεν λύνεται με εκφράσεις του τύπου η ”κυβέρνηση είναι στο πλευρό των πολιτών”,αλλά με μέτρα και λύσεις άμεσες.