Το 54,6% των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στους τομείς των οικονομικών, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως «κέντρισαν» περισσότερο τους πολίτες, με αποτέλεσμα να αναδείξουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως το πρόσωπο όχι μόνο της χρονιάς που έφυγε, αλλά και του 2024.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Την ακρίβεια θεωρεί ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της η ελληνική κοινωνία, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει την αντιμετώπισή του ως προτεραιότητα. Οπως προκύπτει από την έρευνα καταγραφής ελπίδων, προσδοκιών και αναμονών για το 2024, την οποία διενήργησε η MRB και δημοσιεύει η Realnews, η αντιμετώπιση των οικονομικών και της ακρίβειας ήταν η απάντηση με τις περισσότερες αναφορές (54,6%) στο ερώτημα «Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να δώσει έμφαση/προτεραιότητα η κυβέρνηση το 2024;». Αρκετά μακρύτερα, με ποσοστό 38,3%, βρέθηκε η οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της κοινωνίας, ενώ στην τρίτη θέση με 34,6% βρέθηκε η κατάσταση της δημόσιας υγείας. Σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η απάντηση «κοινωνική σταθερότητα, δικαιοσύνη, συνοχή», από τη δεύτερη θέση με 45,9%, πέφτει φέτος στην έβδομη, με μόλις 17,1% αναφορών.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας αλλά και της στενότητας που προκαλούν στα οικονομικά των πολιτών οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι πως μεταξύ των πέντε πρώτων απαντήσεων οι τρεις αφορούν οικονομικά ζητήματα. Ετσι, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ ως τέταρτη απάντηση οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στο ύψος των εισοδημάτων και στις φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη. Σε γενικότερο επίπεδο, οι πολίτες βλέπουν με λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία το 2024 απ’ ό,τι το 2023, έχοντας ενδεχομένως ξεπεράσει το σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τις συνέπειές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης αισιοδοξίας (προκύπτει από τη διαφορά θετικής – αρνητικής αξιολόγησης) για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ανεβαίνει από το -52% της περσινής μέτρησης σε -44,9% φέτος. Ολοι οι δείκτες θετικού προσήμου (ελπίδα, αισιοδοξία, περηφάνια κ.λπ.) εμφανίζουν -έστω μικρή- ανάκαμψη έναντι των αρνητικών στην αντίστοιχη περσινή μέτρηση. Κάπως έτσι, και σε επίπεδο προσωπικής οικονομικής κατάστασης, ο δείκτης αισιοδοξίας ανεβαίνει από το -35% στο -32%.
Προκειμένου να γίνουν καλύτερα κατανοητά αυτά τα ποσοστά, αναφέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2011, εν μέσω μνημονίων, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο -82%, ενώ το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε ποτέ ήταν το -7%, τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτό το αίσθημα της συγκρατημένης αισιοδοξίας ή του ότι τα πράγματα δεν μπορεί να είναι όσο άσχημα ήταν πέρυσι αποτυπώνεται και στην εκτίμηση που κάνουν οι πολίτες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Ενα ποσοστό της τάξης του 20,4% (18,1% ήταν πέρυσι) θεωρεί ότι τα οικονομικά του θα βελτιωθούν είτε σημαντικά είτε ελαφρά. Αμετάβλητο, στο 34,8%, είναι το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι τα οικονομικά τους θα μείνουν στάσιμα, ενώ μικρή πτώση, από το 43,3% στο 41,8%, σημειώνει το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι τα οικονομικά τους θα χειροτερεύσουν.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews