Ολοκληρώνεται το… κουκούλωμα της Siemens!

Το… φάντασμα της Siemens, που έκλεισε με παραγραφή και αθωώσεις των 20 κατηγορουμένων, εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Δικαιοσύνη και το 2024, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα ακόμη μία… φαρμακερή ουρά του!

Στο 2024 σέρνονται ακόμη δύο υποθέσεις εξοπλιστικών, που αναμένεται να έχουν την ίδια πορεία με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens και εκδικάζονται τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς. Αναλυτικά: Η πικρή γεύση που άφησε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τη Siemens, η οποία έκλεισε με παραγραφή και αθώωση των 20 κατηγορουμένων, εξακολουθεί να κυνηγάει τη Δικαιοσύνη, που επικρίθηκε σφόδρα για την αδυναμία της να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διερεύνηση του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων».

Ρνα σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια, επανέρχεται στις 16 Ιανουαρίου 2024 στη Δικαιοσύνη, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το εάν θα δημευτούν ή θα επιστραφούν περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένων, που είχαν κατασχεθεί ως προϊόντα εγκληματικών πράξεων, όσο βέβαια ήταν κατηγορούμενοι.

Το θέμα της δήμευσης των κατασχεθέντων θα έπρεπε κανονικά να έχει ήδη κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες όλα τα μεγαλοστελέχη του γερμανικού κολοσσού, Γερμανούς αλλά και Ελληνες, μεταξύ των οποίων και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Μία αστοχία (;) ωστόσο του Εφετείου έγινε αιτία να παραμείνει σε εκκρεμότητα το θέμα των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων, την απόδοση των οποίων και με τόκους διεκδικούν όλοι οι αθωωθέντες. Τι συνέβη; Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που απάλλαξε και τους 20 κατηγορουμένους, θα έπρεπε να έχει ήδη αποφασίσει εάν θα αποδοθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στους κατηγορουμένους, που απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής ή επειδή αθωώθηκαν, ή εάν θα δημευτούν και θα αποδοθούν στο Δημόσιο ή στον ΟΤΕ, που επίσης τα διεκδικούν.

Στο δικαστήριο εκείνο, που έγινε τον Νοέμβριο του 2022, διαπιστώθηκε ότι οι εφέσεις του Δημοσίου και του ΟΤΕ, που διεκδικούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, δεν είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μαζί με τις εφέσεις των κατηγορουμένων, που ήταν στη δικογραφία.

Ετσι, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, το σκέλος της υπόθεσης για τη δήμευση ή την επιστροφή των κατασχεθέντων διαχωρίστηκε από την απόφαση του δικαστηρίου, που απάλλαξε τους κατηγορουμένους και προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε άλλο δικαστήριο, ίδιου βαθμού.

Η δίκη θα είχε ήδη γίνει και το θέμα θα είχε λυθεί εάν δεν είχε προηγηθεί η αποχή των δικηγόρων, που έγινε αιτία να αναβληθεί για τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η έρευνα που είχε ζητήσει ο πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για το εάν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα του 2019 – 2021 συνετέλεσαν στην παραγραφή αξιόποινων πράξεων, εάν δηλαδή λειτούργησαν «φωτογραφικά», για την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Οι φρεγάτες και ο Γιάννος

Τη… δόξα της Siemens κατέκτησε η Δικαιοσύνη και για ακόμη μία μεγάλη υπόθεση, που αφορά το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, στην οποία βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα.

Οι κατηγορίες οδηγήθηκαν σε παραγραφή για σχεδόν όλους τους κατηγορουμένους, καθώς οι 10 από τους 16 πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών που υπέγραφαν τις συμβάσεις και ήταν κατηγορούμενοι για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πλέον για τους 10 εκ των 16 κατηγορουμένων πρώην στελεχών του υπουργείου Αμυνας και πρώην στρατιωτικών, οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί και τους απάλλαξε!

Ο Γιάννος Παπαντωνίου

Tην ίδια κατάληξη αναμένεται να έχει η υπόθεση και για τους άλλους έξι κατηγορουμένους πρώην στρατιωτικούς και μέλη επιτροπών Αμυνας, καθώς και για αυτούς έχει παραγραφεί η κατηγορία της απιστίας, γεγονός που αναμένεται να επικυρωθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Οι μοναδικοί που παραμένουν κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με την κατηγορία, ότι παρείχε «κάλυψη» στον κ. Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Ομως κι εδώ η δίκη προβλέπεται «ορφανή», καθώς δεν υπάρχουν μάρτυρες, πλην ενός, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα δεν είχε κλητευθεί από την Εισαγγελία το Δημόσιο για να παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει. Δικηγόρος του Δημοσίου εμφανίστηκε στο δικαστήριο και, τόσα χρόνια μετά, δήλωσε την πρόθεση του Δημοσίου να παρασταθεί στο δικαστήριο της 15ης Ιανουαρίου 2024.

Δίκη για λογισμικό των Leopard

Τρεις ημέρες μετά την υπόθεση του ζεύγους Παπαντωνίου, στις 19 Ιανουαρίου 2024, συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη με 22 κατηγορουμένους για την υπόθεση της προμήθειας συστημάτων των αρμάτων μάχης Leopard το 2003.

Οι περισσότεροι εκ των 22 κατηγορουμένων είναι Γερμανοί και εκπροσωπούνται υπερασπιστικά εξ αποστάσεως, ενώ οι Ελληνες κατηγορούμενοι είναι στρατιωτικοί, που υπήρξαν μέλη των επιτροπών οι οποίες ενέκριναν τις προμήθειες των αρμάτων μάχης.

Σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, επειδή οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν το 2015, ενώ η επίδοση του βουλεύματος στους κατηγορουμένους έγινε το 2018.

Ωστόσο, ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει κάνει για όλους τους κατηγορουμένους απαλλακτική πρόταση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.