Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να αναπτύσσεται η τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, καθώς περίπου οι μισοί Ελληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μόλις το 13% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έναντι του 32% του μέσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ελλάδα υστερεί δραματικά σε πολλούς κρίσιμους τομείς οι οποίοι συνθέτουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια νέα πανευρωπαϊκή έρευνα έρχεται για να το καταδείξει σε ένα τομέα που βέβαια γνωρίζαμε ότι η θέση της χώρας μας βρίσκεται στα βάθη της σχετικής λίστας και αναφερόμαστε στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και ειδικά στις ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Έρευνα ειδικών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας BusinessComparison.com η οποία απευθύνεται σε εταιρείες παρέχοντας τους υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, προϊόντων και άλλων δεδομένων τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες με το πιο…αργό Διαδίκτυο. Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις του χρόνου που χρειάζεται για να φορτωθεί μια ιστοσελίδα σε κάποιο επιτραπέζιο υπολογιστή (ένα PC) και σε μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή (laptop, κινητό τηλέφωνο, tablet) σε 30 χώρες της Ευρώπης.
Ο μέσος ευρωπαϊκός χρόνος κατεβάσματος μιας ιστοσελίδας σε PC είναι 5,17 δευτ. ενώ για τις φορητές συσκευές ο μέσος ευρωπαϊκός χρόνος για φορητές συσκευές αυξάνεται σε 8,78 δευτ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση στο κατέβασμα μιας ιστοσελίδας σε ένα PC με 5,72 δευτ. και στην 24η θέση στο κατέβασμα σε φορητές συσκευές με 9,12 δευτ.
Η Σουηδία είναι στη πρώτη θέση με τις πιο γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο και στα PC και στις φορητές συσκευές ενώ ακολουθούν η Δανία και η Φιλανδία. Εντύπωση προκαλεί η θέση της Μ.Βρετανίας στη λίστα όπου καταλαμβάνει την 15η και 17η θέση αντίστοιχα ενώ και η Γερμανία δεν θα λέγαμε ότι σκίζει με την 10η και 16η θέση στις δύο κατηγορίες που έγινε η μέτρηση. Πολωνία, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία είναι οι χώρες που βρίσκονται κάτω από εμάς στη λίστα.