Ανησυχία στον Εβρο για τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει η πρωτοβουλία «Rodopi Guardians» από τη Βουλγαρία, με επιστολή της στην οποία αναφέρει τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου!

Με αποδέκτες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, τις περιφερειακές Αρχές Εβρου και το Δέλτα του Εβρου, η Κοινοτική Πρωτοβουλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή τη μεγάλη επένδυση που βρίσκεται στα σκαριά στη γειτονική χώρα και η οποία φαίνεται -σύμφωνα με την επιστολή- να προσπαθεί τεχνηέντως να παρακάμψει την Ελλάδα, μη πραγματοποιώντας Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ).

Για να γίνει κατανοητό, εάν η Ελλάδα δεν συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Συνέπειες που αφορούν τόσο τη μόλυνση του νερού στον Εβρο όσο και την έμμεση απειλή προστατευόμενων περιοχών, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Εβρου.

Μακροχρόνια ρύπανση

Οι άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι: μόλυνση του ύδατος, πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών, χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα, ρύπανση του ύδατος με πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροποτάμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (αρσενικό, μόλυβδος, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρος), καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και στον κρατήρα του ορυχείου.

bulgaria xrysoryxeio evros
Η περιοχή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χρυσωρυχείο

Στην επιστολή αναφέρουν: «Εκφράζουμε ανησυχία για το ενδεχόμενο μελλοντικών σεισμικών δραστηριοτήτων ή πλημμυρών που μπορεί να διευκολύνουν τη ρύπανση».

Ο Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.

Οπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν σοβαρό πρόβλημα και ανησυχία, για αυτό πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του ελληνικού κράτους, ώστε να αποφευχθούν τα παραπάνω.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.