ΟΣΕ :Πλήρη αποκατάσταση του δικτύου το 2026!!!

Δύο χρόνια τουλάχιστον θα χρειαστούν μέχρις ότου ο σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία βρεθεί στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν νωρίτερα αυτό το Σεπτέμβριο, πριν από το χτύπημα της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Όπως εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης αυτή την εβδομάδα, λόγω του μεγέθους των καταστροφών, που πέρα από ζημιές σε 180 συνολικά χιλιόμετρα γραμμών περιλαμβάνουν και την καταστροφή δύο καινούριων κέντρων σηματοδότησης σε Δομοκό και Λάρισα, θα απαιτηθεί ένας εξαρχής νέος διαγωνισμός για την προμήθεια του νέου εξοπλισμού και την εγκατάστασή του. Ο διαγωνισμός αυτός θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε ένα εξάμηνο από σήμερα, αφού καλά καλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί όλες οι αυτοψίες.

* * * Κάπως έτσι, επιβεβαιώνεται αυτό που γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη ζημιά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας όχι μόνο εν καιρώ ειρήνης, αλλά και γενικότερα. Μέχρις ότου προχωρήσουν οι εργασίες, σχεδιάζεται ως προσωρινό μέτρο μία προσωρινή σιδηροδρομική σύνδεση στην εμπορική γραμμή καθόδου Δομοκού – Λάρισας η οποία μπορεί να είναι έτοιμη σε ενάμιση μήνα. Εκεί, οι (ντιζελοκίνητοι) συρμοί θα μπορούν να κινούνται σε μονή γραμμή με ανώτατη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα. Για τη γραμμή ανόδου θα απαιτηθούν άλλοι 10 -11 μήνες και μόνο τότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στη γραμμή.

* * * Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος αποκατάστασης της καταστροφής; Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας αρχικά εκτίμησε το κόστος σε «πάνω από 100 εκατ. ευρώ» και αργότερα «πάνω από 150 εκατ. ευρώ», ενώ ο Υφυπουργός κ. Ταχιάος ανέφερε σε συνέντευξη «δεν θα σας πω το νούμερο, γιατί και εμένα με τρομοκρατεί, αλλά είναι πολλά λεφτά». Η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου ανέφερε σε ομιλία της πως το κόστος θα ανέλθει σε 187 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει τυχόν απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι σιδηροδρομικοί μεταφορείς της χώρας μας οι οποίοι προς το παρόν δεν μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες και προϊόντα και στη συνέχεια θα αναγκαστούν να περιορίσουν το έργο τους για μία τουλάχιστον διετία.

* * * Υπάρχει και ένα ακόμα κρυφό «κόστος» της κακοκαιρίας Ντάνιελ που αφορά τα σιδηροδρομικά έργα που θα αναβληθούν λόγω μεταφοράς πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα έργα αυτά προς τη Θεσσαλία αν δεν βρεθούν άλλοι πόροι από το ΕΣΠΑ ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τερεζάκη πάντως φαίνεται ότι θα προχωρήσει το ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του δικτύου της Βόρειας Ελλάδας κόστους 420 εκατ. ευρώ για 20 χρόνια μέσω ΕΣΠΑ, τα έργα αναβάθμισης του τμήματος ΣΚΑ – Οινόη, η ανάταξη και ο εκσυγχρονισμός του άξονα Μουριών – Στρυμόνα – Προμαχώνα και, τέλος, η αναβάθμιση της γραμμής Αεροδρόμιο – ΣΚΑ – Κιάτο.

* * * Οι τηλεοπτικές κάμερες ανέδειξαν το μέγεθος της καταστροφής. Στον Δομοκό, σε έναν από τους κεντρικότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπάρχουν 11 γραμμές και οι 11 έχουν καταστραφεί εντελώς. Μεγάλες καταστροφές και στα γραφεία και όλο το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δόθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από 2 εβδομάδες. Η υποχώρηση των νερών στην περιοχή της Λάρισας φέρνει στο φως τις μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο. Στα Τέμπη, κατέρρευσε η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής που είχαν κτίσει σιδηροδρομικοί. Και στο Πήλιο, κατολισθήσεις πάνω στην παλιά γραμμή του Μουτζούρη.

* * * Τώρα, όσον αφορά τα δρομολόγια, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, επανακυκλοφόρησαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 882 και 887 (Αθήνα- Καλαμπάκα- Αθήνα). Μέχρι το Λιανοκλάδι η διαδρομή γίνεται με τρένα και από εκεί και πέρα με λεωφορεία. Σήμερα ανακοινώθηκε πως ξεκινούν δρομολόγια με λεωφορεία μεταξύ Λιτοχώρου – Λάρισας. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Λιτόχωρο κυκλοφορούν λεωφορεία. Ακόμα και μέσα στη μέρα τέλος αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια λεωφορείων της Hellenic Train στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

* * * Αλαλούμ για ακόμα μία φορά στα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας τις τελευταίες μέρες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε βλάβες στο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, η τηλεδιοίκηση βγήκε εκτός λειτουργίας στο τμήμα ΣΚΑ – Αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το σύνολο των δρομολογίων του Προαστιακού αλλά και του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αναγνώστης του Athens Transport κατήγγειλε πως παρέμεινε σε συρμό στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων επί μία ώρα χωρίς ενημέρωση και με το εκδοτήριο του σταθμού να συνεχίζει να εκδίδει εισιτήρια παρά το μεγάλο πρόβλημα. Τεχνικό πρόβλημα στα φωτοσήματα του ίδιου τμήματος είχαμε και το βράδυ της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, κάτι που επέφερε καθυστερήσεις άνω της μίας ώρας καθώς και ακυρώσεις δρομολογίων. Και χτες Τετάρτη, προέκυψε τεχνικό πρόβλημα με συρμό στο σταθμό της Κάντζας.

* * * Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας «πάσχει» όσον αφορά τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης αφού στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο ο εξοπλισμός έχει λεηλατηθεί και απαιτείται νέα εργολαβία για την ανάταξή του, ενώ και στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι – Αεροδρόμιο υπάρχουν βλάβες που απαιτούν διαγωνισμό για την αναβάθμιση της σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης/ETCS. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ΟΣΕ προωθεί τα συγκεκριμένα έργα χωρίς φυσικά να υπάρχει ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα.

* * * Όσον αφορά τώρα τις εργασίες για την ανάταξη της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, υπάρχει πρόοδος στο τμήμα πριν τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με σιδηροδρομικούς, τα φωτοσήματα βρίσκονται σε λειτουργία πλέον στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα. Αν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα, μέσα στις επόμενες μέρες η σηματοδότηση θα πρέπει να λειτουργεί από το σταθμό των Αγίων Αναργύρων μέχρι και εκεί που θα φτάνουν τα τρένα (Τιθορέα;)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.