Αποκάλυψη: Ο εξαφανισμένος ισολογισμός των ΕΛΤΑ, η αναστολή καταχώρισης και η άφαντη οικονομική έκθεση του Υπερταμείου

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες αποδεικνύονται τα περί εταιρικής διακυβέρνησης και ESG που ευαγγελίζεται η διοίκηση του Υπερταμείου στην περίπτωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων όπου δεν μπήκαν καν στον «κόπο» να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 στο ΓΕΜΗ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες για μια ακόμα χρονιά με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης έγιναν λάστιχο καθώς παρατάθηκαν για 50 ημέρες και συγκεκριμένα η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου και η δημοσίευση στο ΓΕΜΗ έως τις 20 Νοεμβρίου.
Φαίνεται όμως και οι οικονομικές καταστάσεις του ιδίου του Υπερταμείου είναι φάντασμα καθώς ενώ θεωρητικά έχουν δημοσιευτεί δεν υπάρχουν ούτε στο ΓΕΜΗ ούτε στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου.

Εκτός προθεσμίας

Σε ότι αφορά στα ΕΛΤΑ από τις 20 Νοεμβρίου θεωρητικά τρέχει η δεκαήμερη προθεσμία που παρέχεται με βάση το νόμο προκειμένου η εταιρία να συμμορφωθεί καθώς σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής καταχώρισης.

Η μη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022 από τα ΕΛΤΑ έρχεται ως συνέχεια της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία παρά το γεγονός ότι στα τέλη του 2020 χρηματοδοτήθηκαν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποία το Υπερταμείο κατέστη μοναδικός μέτοχος και υποτίθεται ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο αναδιοργάνωσης και εφαρμογής της αναδιοργάνωσης από την PwC.
Και το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία δημιουργεί το εύλογο ερώτημα τι ακριβώς στοιχεία χρησιμοποίησε το ίδιο το Υπερταμείο για να συντάξει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022. Και φυσικά είναι τουλάχιστον εξωφρενικό όταν εφαρμόζεις ΔΛΠ να αποτιμάς στο κόστος κτήσης τη συμμετοχή στα ΕΛΤΑ όταν γνωρίζεις την κατρακύλα που έχει λάβει η εταιρία.

Η «άφαντη» οικονομική έκθεση του Υπερταμείου

Αναζητούμε επίσης την ετήσια οικονομική έκθεση του Υπερταμείου και δεν ανευρίσκεται ούτε στην εταιρική ιστοτσελίδα ούτε στο ΓΕΜΗ παρά το γεγονός ότι στο ΓΕΜΗ δηλώνεται ότι έχει κατατεθεί. Και θα παρακαλούσαμε το ΓΕΜΗ να μας πληροφορήσει που ακριβώς βρίσκεται δεδομένου ότι θεωρητικά έχει δημοσιευτεί η οικονομική έκθεση του 2022 αλλά όταν κάποιος επιχειρήσει να την ανοίξει διαπιστώσει ότι στο αρχείο βρίσκεται η οικονομική έκθεση του 2021. Είναι άραγε λάθος ή λάθος από πρόθεση δεδομένου ότι ούτε στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου υπάρχει η οικονομική έκθεση του 2022 αλλά μια αναφορά πεπραγμένων τετάρτου τριμήνου 2022 από όπου άλλωστε φαίνεται ότι τα ΕΛΤΑ αποτιμώνται στο κόστος κτήσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναφορά πεπραγμένων του τελευταίου τριμήνου του 2022 αναφέρονται για τα ΕΛΤΑ τα εξής:

Τι έλεγαν στο τέλος του 2022

«Τον Ιανουάριο του 2023 ανέλαβε καθήκοντα ο νέος CEO των ΕΛΤΑ, κ. Γρηγόρης Σκλήκας, ο οποίος είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία, εξειδικευμένος στους τομείς Value Engineering & Integration, καθώς και στις στρατηγικές Επέκτασης & Ανάπτυξης. H υλοποίηση του 5ετούς πλάνου εταιρικού μετασχηματισμού συνεχίζει σε συνεργασία με τον εξωτερικό στρατηγικό σύμβουλο μετασχηματισμού με κυρίους άξονες αυτούς της εμπορικής πολιτικής, του επανασχεδιασμού των βασικών λειτουργιών παραγωγής και της βελτιστοποίησης της εμπειρίας του πελάτη. Συγκεκριμένα:
α. Η βελτίωση των λειτουργιών παραγωγής (ρομποτικά συστήματα ταξινόμησης) η οποία ολοκληρώθηκε το 4ο τρίμηνο 2022 και εξετάζονται πιθανές επεκτάσεις. β. Την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη μέσω σύγχρονων ψηφιακών λύσεων (ευφυείς θυρίδες δεμάτων – PostBox, ευφυή συστήματα αναμονής – FastPost, ψηφιακές υπηρεσίες από ταχυδρόμους – PostMate) οι οποίες υλοποιήθηκαν το 2022 και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα νέα ψηφιακά έργα «Ψηφιακός Ταχυδρόμος», Έξυπνες Θυρίδες (Smart Lockers) και Έξυπνο Σύστημα Προτεραιότητας (Smart Queuing) βρίσκονται πλέον σε λειτουργία σε επιλεγμένα σημεία πανελλαδικά, ενώ συνεχίζει η αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την ακόμη καλύτερη εμπειρία του πελάτη. Ταυτόχρονα και υπό τις κατευθύνσεις των νέων διοικήσεων του Ομίλου, πραγματοποιείται η βελτιστοποίηση του πλάνου σε συνεργασία με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη του μετασχηματισμού και να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Ομίλου. Ειδικότερα, η νέα Διοίκηση των ΕΛΤΑ προετοιμάζει την επικαιροποίηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ομίλου ΕΛΤΑ, συνεκτιμώντας καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία ως προς σύγχρονα ταχυδρομικά επιχειρησιακά μοντέλα, τεχνολογικές λύσεις, καθώς και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (μετά την περίοδο της πανδημίας Covid 19) στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και στη συγκεκριμένη αγορά. Στα τέλη του 2022 με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δόθηκαν διευκρινήσεις ως προς την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της έννοιας των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΕΛΤΑ στο πλαίσιο της απαλλαγής τους από το ΦΠΑ από όπου προκύπτει ότι από το ΦΠΑ απαλλάσσονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες που εμπίπτουν στην έννοια της Καθολικής Υπηρεσίας. Η θυγατρική εταιρεία ΕΛΤΑ Courier υλοποιεί την εμπορική της στρατηγική, επενδύοντας πλέον δυναμικά στην εξωστρέφεια και την προσέγγιση μεγάλων παικτών του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου. Η επίτευξη τέτοιων συνεργασιών αναμένεται να αυξήσει τον όγκο των διακινούμενων αντικειμένων και να ενισχύσει το εμπορικό της προφίλ. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες, ενώ μια νέα συνεργασία βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική φάση δοκιμών».

Τι είπαν το 2023

Στην αναφορά δεύτερου τριμήνου του 2023 το «πρόγραμμα» αλλάζει και αναφέρονται τα παρακάτω:
«Η Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου συνεδρίασε στις 21/03/23 και όρισε, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΤΑ.. Τα νέα μέλη Δ.Σ. είναι o κ. Ν. Μπεναρδούτ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Μη Εκτελεστικό Μέλος, η κ. Η. Αθανασίου, Μη εκτελεστικό Μέλος και ο κ. Χ. Μπριλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος και Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου, και έχουν τριετή (3) θητεία με ισχύ από 24/03. Σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, o Όμιλος διαμόρφωσε το Πλάνο Αναδιοργάνωσης της εταιρίας με βασική προτεραιότητα την άμεση μείωση του λειτουργικού κόστους -κυρίως μέσα από τον ανασχεδιασμό των παραγωγικών λειτουργιών και του δικτύου- και τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής κατεύθυνσης της εταιρίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Διοίκηση προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας 40 καταστημάτων. Στόχος του νέου business plan της εταιρείας είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της. Τέλος, εισπράχθηκε προκαταβολή της αποζημίωσης Καθολικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση διακοπής της εμπορικής λειτουργίας της ΕΛΤΑ Energy.»
Ουσιαστικά τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στην έκθεση τετάρτου τριμήνου 2022 έχουν «εξαφανιστεί» στην έκθεση δευτέρου τριμήνου του 2023 γιατί προφανώς δεν έχουν αξία καθώς τα σχέδια αναδιοργάνωσης αποδείχτηκαν «ατμός» μπροστά στην κακοδιαχείριση που ακολούθησε την κεφαλαιακή ενίσχυση των ΕΛΤΑ με την ανοχή της ΕΕ στα τέλη του 2020.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.