Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζουν τα ΕΛΤΑ με τη διοίκηση του κ Σκλήκα να επωμίζεται το πιο βαρύ φορτίο στα 195 χρόνια ιστορίας της κρατικής εταιρείας η οποία είναι αμφίβολο αν φτάσει αισίως τα 200 χρόνια λειτουργίας. Το ΥπερΤαμείο με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γρηγόρη Δημητριάδη θα πρέπει να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» καθώς το ταμείον είναι μείον.
Η διαχείριση των ΕΛΤΑ ή κακοδιαχείριση θα αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2022 ενώ η τρέχουσα οικονομική χρήση η οποία θα δημοσιοποιηθεί το 2024 μπορεί να εμφανίζει μη αναστρέψιμη την οικονομική πορεία των ΕΛΤΑ.
Σε λιγότερο από επτά ημέρες οι οικονομικές καταστάσεις της χρονιάς που πέρασε θα δημοσιοποιηθούν στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ αφήνοντας …με ανοιχτό το στόμα όσους παρακολουθούν την πορεία διότι η βελτίωση είναι ένας μακρύς δρόμος και πιθανόν τα ΕΛΤΑ να μη τη …συναντήσουν πότε.
Αρνητικά ίδια κεφάλαια εμφανίζουν τα ΕΛΤΑ
Το στοιχείο που θα προκαλέσει αναταραχή είναι ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τα «καλά» νέα συμπληρώνονται με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τα 318 εκατ. ευρώ του 2020 θα υποχωρήσουν στα 220 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 30% το 2022.
Σε σχέση με το 2021 η πτώση θα είναι μικρότερη αφού ενοποιημένος τζίρος ήταν στα 299 εκατ. ευρώ. Οι πελατειακές σχέσεις των ΕΛΤΑ με το κράτος και οι «κακές» επιλογές στελέχωσης οδηγούν τα ΕΛΤΑ σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Πως «χάθηκαν» 280 εκατ. ευρώ σε διάστημα δυο ετών
Η διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου από τον Οκτώβριο του 2019 είχε την «τύχη» να διαχειριστεί τα ΕΛΤΑ που δέχθηκαν «ενέσεις» ρευστότητας συνολικού ύψους 280 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ προήλθαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα 180 εκατ. ευρώ προήλθαν από την καθολική υπηρεσία.
Η διοίκηση υλοποίησε σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης του προσωπικού με το κόστος να φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ Η διοίκηση Κωνσταντόπουλου Μπαλούρδου είχε τη ευκαιρία να αξιοποιήσουν «ζεστό χρήμα» ύψους 150 εκατ .ευρώ για τη ν βελτίωση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ . Προς τα τέλη του 2022 η διοίκηση είχε αποχωρήσει λόγω σκανδάλων που είδαν το φώς της δημοσιότητας.
Η Deloitte ψάχνει τα ΕΛΤΑ από τον περασμένο Φεβρουάριο
Τον Φεβρουάριο του 2023 η διοίκηση του Υπερ Ταμείου έφερε την Deloitte για διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο των ΕΛΤΑ με την εταιρεία να παραμένει ακόμη στα ΕΛΤΑ διότι τα ευρήματα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετά για να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος ενώ ακόμη είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα όπως και το πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί στο ΥπερΤαμείο.
Τα ΕΛΤΑ σε διάστημα 4 ετών «έκαψαν» 280 εκατ. ευρώ και η εταιρεία «απαιτεί» νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Σκλήκα για να φέρει σε ισορροπία την επιχείρηση έκοψε τη δραστηριότητα των ΕΛΤΑ Ενέργειας, έκλεισε 143 καταστήματα και περιορίζει τον αριθμό των συμβασιούχων που σήμερα φτάνουν τα 1300 άτομα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών με ανακοίνωσή της δίνει απάντηση στον κ Σκλήκα που έριξε τις ευθύνες στους εργαζόμενους που κατέβασε τα ρολά στα καταστήματα , λέγοντας ότι τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν άνοιγαν διότι οι υπάλληλοι πήγαιναν στα χωράφια και ήταν για χρόνια απόντες από τα καθήκοντά τους. Το Σωματείο κάνει λόγο για άστοχες δηλώσεις επισημαίνοντας ότι η πολύχρονη κρίση των ΕΛΤΑ είναι αποτέλεσμα των εργαζομένων ζητώντας από τον κ Σκλήκα να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr