Απατή-μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ άνω των 8 εκατ. ευρώ – Το «κόλπο» με τα επιθέματα

Εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία απάτη-μαμούθ, άνω των 8 εκατ. ευρώ, σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 227 εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές απ’ αυτές που ανήκουν, ενώ 40 απ’ αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων  -227- εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από -71.000- περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους -8.237.193,71- ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρίες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Εν συνεχεία, οι εταιρίες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.