Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα μηνύματα της κάλπης για τα κόμματα – Η «γαλάζια» κυριαρχία και οι μάχες του δεύτερου γύρου

Αμετάβλητο φαίνεται να παραμένει το πολιτικό σκηνικό τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Το μπλε και το λευκό στον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών – μετά τις μάχες που δόθηκαν στον α’ γύρο και κάποιες ολοκληρώθηκαν- δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στη ΝΔ, κυβερνητικοί και μη, επισημαίνουν ότι τα ποσοστά που έγραψαν ορισμένοι από τους υποψηφίους τους οποίους το κυβερνών κόμμα στήριξε, είναι μεγαλύτερα από εκείνα που συγκέντρωσε η ΝΔ στις συγκεκριμένες περιοχές στην πρόσφατη διπλή εθνική αναμέτρηση.

Η Αττική την οποία κέρδισε από την πρώτη Κυριακή ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε έξι συνολικά Περιφέρειες ο Νεοδημοκράτης υποψήφιος εξελέγη από χθες – μαζί με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε κιόλας, ο αριθμός φτάνει τις 7.

Στην απέναντι όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα παραμένει κακή σε σύγκριση με εκείνη του Ιουνίου, οπότε και υπέστη μια συντριπτική ήττα. Τότε το κόμμα πήρε 17,83%, ενώ τώρα οι υποψήφιοί του, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», πήραν 16,32% στην Αττική, 6,29% στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 7,03% στην Κεντρική Μακεδονία, 11,81% στην Ήπειρο, 11,74% στην Δυτική Ελλάδα, 7,57% στην Πελοπόννησο, 10,75% στο Νότιο Αιγαίο και 11,33% στην Κρήτη. Στις δύο Περιφέρειες που ξεπέρασαν την εθνική του επίδοση, σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, είχαν και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ- άρα άντλησαν ψήφους και από την κεντροαριστερή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Εκλογολόγοι με πείρα, επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις όσων έλαβαν συριζαϊκό χρίσμα ήταν τόσο άσχημες, ώστε να μην υπάρχει προηγούμενο ενός ανάλογου αρνητικού αποτελέσματος στα μεταπολιτευτικά χρονικά για μια Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε μια Περιφέρεια, την Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουρέτας που είχε υποστήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να πιάσει ένα ποσοστό το οποίο καθιστά ανοιχτή τη μάχη του δεύτερου γύρου.

εκλογές

Κατά την αριστερή ανάλυση, ένας από τους λόγους που οι πολίτες δεν άκουσαν τις προτροπές και δεν εκμεταλλεύθηκαν τις χθεσινές κάλπες προκειμένου να στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους κυβερνώντες είναι πως οι προοδευτικές δυνάμεις εμφανίζονται διασπασμένες – το ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε να κατεβάσει κοινούς υποψηφίους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», αποδείχθηκε σωστή με πασοκικούς όρους.  Στην αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κερδίζοντας τη δεύτερη θέση σε τρεις Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου) και σε δύο μεγάλους Δήμους (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) καθώς και πολλαπλάσιους δήμους από το 2019, εμφανίζεται σε καλύτερη θέση από τον δεύτερο.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι το άθροισμα των ποσοστών των υποψηφίων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε δήμους και Περιφέρειες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έφτασε καν κοντά στο ποσοστό του γαλάζιου αντιπάλου τους. Εξ ου και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι χθες επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση.

Μία από τις εκπλήξεις της κάλπης ήταν το ΚΚΕ. Ο Περισσός απείλησε την Κουμουνδούρου σε μεγάλους δήμους και Περιφέρειες, αφήνοντάς τη μάλιστα πίσω σε κάποιες Περιφέρειες. Παράλληλα παρατηρήθηκε και μια συντεταγμένη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ.

Στην πλειονότητα των Περιφερειών όπου θα γίνει επαναληπτικός γύρος, θα βρεθούν απέναντι ο επίσημος Νεοδημοκράτης υποψήφιος με έναν γαλάζιο αντάρτη. Αυτό στην ανάγνωση κάποιων επιβεβαιώνει επίσης την πολιτική κυριαρχία του χώρου της Κεντροδεξιάς. Και όχι μόνο. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την αδυναμία της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο της εναλλακτικής.

αυτοδιοικητικές εκλογές

«Γαλάζιες» 7 από τις 13 Περιφέρειες στον πρώτο γύρο

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Με καταμετρημένο περίπου το 60% στις 13 περιφέρειες της χώρας, οι κάλπες δείχνουν ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.

Νίκος Χαρδαλιάς «Αττική Μπροστά»

Επιπλέον, με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, και την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που προηγείται απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, σημείωσε ότι όσον αφορά τις περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε 7 περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε 4 περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το εάν τελικά θα χρειαστεί εκ νέου αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Σταύρος Αρναουτάκης

Αναλυτικά, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 63,25% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,61%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,05%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,15%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 31,63% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,12%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,90%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,43% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,69%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,20% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

Η «μάχη» σε τρεις μεγάλους δήμους στον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος, για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους μισούς η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από σήμερα, ενώ στους άλλους μισούς θα απαιτηθεί β’ γύρος την επόμενη Κυριακή.

Με ενσωματωμένο το 27% των εκλογικών τμημάτων, στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λαρισαίων η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακάκος, το όριο του 43% για εκλογή δημάρχου που θεσπίστηκε για αυτές τις εκλογές έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν στον β’ γύρο 80-86 δήμοι, ενώ στις προηγούμενες εκλογές με το όριο του 50% επαναληπτικές εκλογές είχαμε σε 219 δήμους.

Για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, η αντίστοιχη εκτίμηση, με την ενσωμάτωση στο 27%, κάνει λόγο για εκλογή δημάρχου από σήμερα στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λάρισας, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Γιάννης Μώραλης: «Δεσμεύομαι ότι η τρίτη θητεία μας θα είναι καλύτερη από τις δύο πρώτες»

Την τρίτη συνεχή θητεία του κέρδισε ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, σύμφωνα και με τα επίσημα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» ανέφερε ότι «ο κόσμος μάς επέλεξε για μια ακόμη φορά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας, ότι ο Πειραιάς έχει ήδη αλλάξει, και δεύτερον, γιατί μας εμπιστεύονται ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που προφανώς είναι υπαρκτά σε κάθε μεγάλη πόλη». «Μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους των 200 υποψηφίων του “Πειραιά Νικητή”, ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” και μία δέσμευση ότι θα δουλέψουμε το ίδιο σκληρά, το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα, ώστε η τρίτη θητεία μας να είναι καλύτερη από τις δύο πρώτες», κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Μώραλης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.