Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε ποιες περιφέρειες αναμένονται ντέρμπι-Η εικόνα στους δήμους

Οι κάλπες είναι άδειες και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το 13+3 που έχει θέσει σαν στόχο η κυβέρνηση δεν είναι απλή υπόθεση. Αναμένονται ντέρμπι ανά την Ελλάδα στα οποία αξίζει να εστιάσουμε.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ασφαλώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές, ωστόσο, η πολιτική χροιά πάντα υπάρχει. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει θέσει ως στόχο το 13+3 σε Περιφέρειες και Δήμους για να βάψει ξανά μπλε τον χάρτη, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν τη μεταξύ τους μονομαχία, αλλά παράλληλα ελπίζουν πως θα βάλουν και κάποιες πρασινοκόκκινες πινελιές στον χάρτη.

Οι τρεις μεγάλοι δήμοι

Η ΝΔ έχει δώσει επίσημο χρίσμα μόνο στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και ελπίζει πως θα τους διατηρήσει υπό τον έλεγχό της. Σύμφωνα με τα προγνωστικά σίγουρα θα βγει νικήτρια με τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά (πιθανότατα από την πρώτη Κυριακή), ωστόσο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης έχει μεν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά αν δεν πιάσει το 43%, που είναι το όριο εκλογής από τον α’ γύρο, τότε η δεύτερη Κυριακή μπορεί να είναι αμφίρροπη.

Στις δημοσκοπήσεις ο απερχόμενος δήμαρχος λαμβάνει ποσοστό λίγο κάτω από το 40%, με τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί (περίπου 15%) και τους Δούκα (ΠΑΣΟΚ), Σοφιανό (ΚΚΕ) να καραδοκούν.

Οι τρεις τους είναι απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και θεωρείται πως οι ψηφοφόροι τους μπορούν να ενωθούν στο β’ γύρο. Συνεπώς, ο Μπακογιάννης έχει προβάδισμα, αλλά με αστερίσκους.

Στη Θεσσαλονίκη η μάχη είναι ακόμα πιο αμφίρροπη. Ο Κώστας Ζέρβας, παρά τη στήριξη της ΝΔ, αγκομαχά στις δημοσκοπήσεις. Είναι πρώτος αλλά με ποσοστό κοντά στο 25% και θεωρείται πως στο δεύτερο γύρο πιθανότατα να τα βρει σκούρα.

Φαβορί για τη δεύτερη θέση είναι ο Βενιζελικός, Στέλιος Αγγελούδης, ενώ δυναμική είναι και η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα.

Περιφέρειες

Στις Περιφέρειες υπάρχουν επίσης ορισμένα ντέρμπι που είναι άξια αναφοράς. Το παράδοξο δε είναι πως δεν είναι μόνο ντέρμπι ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ντέρμπι της ΝΔ με γαλάζιους «αντάρτες».

Για παράδειγμα, στην Ανατολική Μακεδονία –  Θράκη  ο Χρήστος Μέτιος διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Χριστόδουλο Τοφίδη, ο οποίος το 2019 είχε χάσει τη μεταξύ τους αναμέτρηση για 3.500 ψήφους. Ανάλογο ντέρμπι αναμένεται και φέτος.

Επίσης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής φαίνεται να τα βρίσκει σκούρα απέναντι στον Κωνσταντίνο Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία με βασικό αντίπαλο τον «αντάρτη» διαγραφέντα από τη ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη.

Μάχη Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά θα υπάρξει στο Ιόνιο με τη Ρόδη Κράτσα να παλεύει να βγει πρώτη απέναντι στον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή. Σε αυτή τη μάχη υπάρχει και «τρίτο» πρόσωπο, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τον οποίον κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει εξ αρχής.

Στην Πελοπόννησο επίσης ο «νέος» Δημήτρης Πτωχός δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κάνει «περίπατο» απέναντι στον «παλιό», Πέτρο Τατούλη που διεκδικεί την επανεκλογή του.

Φυσικά, μεγάλο ερωτηματικό είναι για τη ΝΔ και η Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ο Κώστας Αγοραστός έχει μεν τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Έχει δε απέναντί του μία από τις λίγες περιπτώσεις συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Κουρέτας θέλει να διώξει τον κ. Αγοραστό από την Περιφέρεια έπειτα από 13 χρόνια.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην Περιφέρεια Αττικής όπου ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ασφαλώς το φαβορί. Ωστόσο, αν δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή μπορεί να προκύψει ντέρμπι από το πουθενά. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ), Ιωακειμίδης (ΣΥΡΙΖΑ) θα ενώσουν δυναμείς και αν ακολουθήσουν και ορισμένοι ψηφοφόροι του Πρωτούλη (ΚΚΕ) τότε μπορεί να υπάρχει και εκεί ενδιαφέρον στον β’ γύρο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.