ΟΑΚΑ: 20 χρόνια χωρίς συντήρηση το στέγαστρο Καλατράβα – Γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του αρχιτέκτονα

Η έλλειψη συντήρησης στο στέγαστρο Καλατράβα οδήγησε στο «λουκέτο» μετά από μελέτη που εντόπιζε προβλήματα στην στατική επάρκεια.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στην εγκατάσταση της Στέγης του ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε απόκλιση 35% στο κόστος όταν κατασκευαζόταν. Με τη διαφορά ότι πολλές από τις δαπάνες εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ «κρύφτηκαν» μέσα στον λογαριασμό για την στέγη. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει τον Ιούνιο του 2004 «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο Καλατράβα ίσως και να μην το κάναμε».

Το 2005 ο γερμανικός οίκος είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή χωρίς να τίθεται πάντως στατικό θέμα.
Ο Καλατράβα άφησε στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια οι υπηρεσίες έχασαν. Αργότερα υπογράφεται η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιήθηκε. Το ΟΑΚΑ απουσιάζει.

Το 2008 -2009 έκανε τεχνικό έλεγχο η γερμανική εταιρεία Bung. Τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση δύο φορές το χρόνο, μία φορά το εξάμηνο.

Αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014 επί περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, όταν εγκρίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών», δηλαδή την μεταλλική κατασκευή, μπροστά στην οποία έδωσε τη συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου κάνοντας τις καταγγελίες για το «Me too».

Όταν το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του συγκροτήματος του ΟΑΚΑ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα. Μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την Άνοιξη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.