ΓΣΕΕ ΚΑΛΕΙ ΣΕΠΕ ΓΙΑ τους εργαζομένους σε προσφυγικές δομές

Συντάκτης:  Δημήτρης Αγγελίδης

Να ελέγξει αυτεπάγγελτα τους φορείς του Δημοσίου που έχουν την πραγματική ευθύνη για πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους στις προσφυγικές δομές ζητά από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) η ΓΣΕΕ.

Αναφέρεται σε καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από το ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα να μένουν οι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι «σε γραφειοκρατικά και “άλλα” εμπόδια εκροής της χρηματοδότησης».

«Εχουμε γνώση ότι έχουν κατατεθεί καταγγελίες στο ΣΕΠΕ και δεν έχει προχωρήσει ο απαραίτητος, αλλά κυρίως κατάλληλος, έλεγχος […] καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και αναζήτησης των πραγματικά υπαιτίων για τη μη καταβολή των μισθών», σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που έβγαλε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναφερόμενη στους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου στις δομές και τους μηχανισμούς υποδοχής, φιλοξενίας και προστασίας προσφύγων και μεταναστών.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «προκλητική ανοχή της παραβατικότητας του Δημοσίου ως εργοδότη» και για ασυλία απέναντι στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών αναφέρεται σε καταγγελίες «για συστάσεις από “αρμόδιες πηγές” να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς την καταβολή του μισθού, ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι ελέγχου».

Σημειώνει επίσης ότι έχει στη διάθεσή του «“υπεύθυνες δηλώσεις” που δόθηκαν στους εργαζομένους επειγόντως προς υπογραφή με τις οποίες, υπό την απειλή μη ανανέωσης των συμβάσεών τους, οι εργαζόμενοι πιέζονται να αναγνωρίσουν ότι “κανείς δεν φταίει για τη μη καταβολή των μισθών τους” και ότι “όταν τα χρήματα αποδοθούν θα τα εισπράξουν” σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Αναφερόμενη στους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στις προσφυγικές δομές, και στους οποίους παρατηρούνται καθυστερήσεις μισθών και μη καταβολή δεδουλευμένων, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς γνωρίζουν πού εργάζονται οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως έχει γράψει επανειλημμένως η «Εφ.Συν.» με αφορμή αναφορές και κινητοποιήσεις εργαζομένων σε οργανώσεις χρηματοδοτούμενες με ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Μετανάστευσης, Ασύλου και Ενταξης τα οποία διαχειρίζεται η αρμόδια διαχειριστική αρχή του υπουργείου Οικονομίας, όσο και εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι συχνό φαινόμενο η καθυστέρηση της καταβολής δεδουλευμένων, συχνά πολύμηνη, όπως και η μη καταβολή αμοιβών υπερωρίας ή οδοιπορικών.

«Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες»

Ο λόγος ποικίλλει κατά περίπτωση. Εχουν πάντως στο παρελθόν διατυπωθεί κατηγορίες από οργανώσεις προς τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως και αντιστρόφως προς οργανώσεις για αδυναμία έγκαιρης υποβολής πλήρους φακέλου, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για γραφειοκρατικές αδυναμίες και λάθη εκ μέρους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η «Εφ.Συν.» επιχείρησε χωρίς επιτυχία να επικοινωνήσει με τη ΓΣΕΕ για διευκρινίσεις σχετικά με τα περιστατικά που περιγράφονται στην τελευταία της ανακοίνωση, όπως και με πηγές του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το ζήτημα της εκταμίευσης των κονδυλίων.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θέματα με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων διαφόρων κατηγοριών και σημειώνουν ότι από πλευράς του υπουργείου καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους, όπως και ότι θα καταβληθούν αμέσως τα δεδουλευμένα, μόλις γίνει η εκταμίευση της χρηματοδότησης, όπως κάθε φορά.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.