Πάνω από 45.000 τα νεκρά ζώα – Αφόρητη δυσοσμία, αρρώστιες και μαυραγορίτες

Πάνω από 45.000 είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές από το οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.

Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αποχετεύσεις, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Η αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία που έχουν επισημάνει εδώ και μέρες οι ειδικοί, και αναμένεται να είναι το επόμενο στοίχημα για την Πολιτεία που καλείται να προφυλάξει τους κατοίκους από τη νέα απειλή.

Η έλλειψη νερού, τη στιγμή μάλιστα που τα πάντα είναι πλημμυρισμένα, επιτείνει τη δύσκολη κατάσταση καθώς γίνεται δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, να καθαριστούν τα σπίτια τη στιγμή που ελλοχεύουν λοιμώδη νοσήματα.

Απέραντο νεκροταφείο ο θεσσαλικός κάμπος

Οι κάτοικοι τραβούν τα πάνδεινα κάθε μέρα για να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν μείνει χωρίς σπίτι, χωρίς ρούχα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με τη στάθμη του Πηνειού να παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από το επίπεδο συναγερμού.

«Αγαπηδάκη: Η κατάσταση προς το παρόν δεν εμπνέει ανησυχία αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό»

Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ενημέρωση από τη Λάρισα είπε ότι έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας».

Γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, λεπτοσπείρωση, ιός του Δυτικού Νείλου

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες γιατί το νερό έχει έρθει δυνητικά σε επαφή με αποχετεύσεις και έχει μικρόβια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γαστρεντερίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό ακόμα και αν το χρησιμοποιήσει για το πλύσιμο των δοντιών και για λόγους υγιεινής ή ακόμα και μετά από επαφή με τα λιμνάζοντα νερά ή τις λάσπες, εφόσον η επαφή γίνει με το στόμα ή τα μάτια.

Επίσης, υπάρχει φόβος και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε. Για την ηπατίτιδα Α, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης υπάρχει εμβόλιο, το οποίο λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Ο χρόνος επώασης για λεπτοσπείρωση είναι 7-14 μέρες

Οι κάτοικοι πρέπει να απευθύνονται στις υγειονομικές Αρχές με τα πρώτα συμπτώματα

«Ευτυχώς, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα ηπατίτιδας», συμπλήρωσε.

Ακόμα σύμφωνα με τον καθηγητή σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του πνιγμού τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα κουνούπια.

Όπως είπε οι συνθήκες δεν αυξάνουν την επικινδυνότητα αλλά ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Κι επειδή όπως εξήγησε η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα δούμε αύξηση βαρέων των κρουσμάτων.

Ελλείψεις προϊόντων οδηγούν σε νέες αυξήσεις

Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα σύμφωνα με ενώσεις καταναλωτών εξαιτίας από τη μία της έλλειψης προϊόντων και από την άλλη φαινομένων αισχροκέρδειας που έχουν εμφανιστεί από τις πρώτες μέρες της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη μεγάλη λαϊκή της Τρίτης, που γίνεται στη Λάρισα, «το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια.

Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ.

Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας αρκετοί έμποροι και καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να πάνε στις λαϊκές λόγω των δρόμων που παραμένουν κλειστοί.

Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα».

«Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης, επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιρίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.