Ατέλειωτος είναι ο εφιάλτης, για τους κατοίκους της αθωράκιστης Θεσσαλίας, που θάφτηκε στις λάσπες μετά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας «Daniel». Πόλεις και χωριά, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί, ενώ νεκρά ζώα πλέουν στα νερά, αποτελώντας μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές , συνεχίζονται, με τους φόβους για την ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων – πέραν των 2 που έχουν ανακοινωθεί επισήμως- να αναζωπυρώνονται, ύστερα και από την παραδοχή του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής ότι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι χωριά.
Πολλές περιοχές εξακολουθούν να πνίγονται στα λασπόνερα που έχουν εξαφανίσει σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις εδώ και 8 ημέρες, ενώ ανυπολόγιστος αριθμός ζώων πνίγηκε.
Στη Λάρισα συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από την υπερχείλιση του Πηνειού.
Σε κάποιες συνοικίες της πόλης τα νερά έχουν υποχωρήσει και συνεχίζεται η άντληση τους από την πυροσβεστική, ενώ σε άλλες άλλες το πλημμυρικό φαινόμενο παραμένει σε μεγάλη έκταση και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/07:00 έως σήμερα Τρίτη, 12-09-2023 και Ω/08:00, η υπηρεσία έχει λάβει 10.874 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.564 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Βυθισμένα χωριά
Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης στη Λάρισα, και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου και σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την παροχή βοήθειας στους κατοίκους που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, με τρόφιμα, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στις δομές που έχουν δημιουργηθεί από το δήμο, ενώ γίνεται προσπάθεια εν μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτών να μεταφερθούν σε άλλους χώρους όπως είναι και τα ξενοδοχεία της περιοχής.
Ταυτόχρονα δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στα χωριά του νόμου και στον κάμπο της Λάρισας, όπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε ένταση.
Μεγάλο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό.
Ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη. Τα πανοραμικά πλάνα που δημοσιεύει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Όπως τονίζεται δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.
Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.
Από ένα συρματόσκοινο κρέμεται η πεζογέφυρα των Τεμπών
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.
Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.
Οι λάσπες κατάπιαν χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα
Θαμμένα στο νερό και τη λάσπη βρίσκονται αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, με τις δημοτικές αρχές να ζητούν άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι όπου είναι εφικτό να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.
Παράλληλα σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση. Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχει να κάνει με το γεγονός της υποχώρησης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρίως σε ποια κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους, όταν επιστρέψουν σε αυτά.
Παράλληλα σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, για την επόμενη μέρα.
Αγωνία για την επόμενη μέρα
Επίσης χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τον Θεσσαλό αγρότη να έχει χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.
Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.
H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.
Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.
Αποκαλύπτεται η φρίκη
Στις περιοχές που το νερό σταδιακά υποχωρεί, έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.
Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους
Οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για να αποκατασταθεί η γεωργική παραγωγή και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος.
Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.