Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φωτιά στoν Έβρο. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και οι διώξεις κατά μεταναστών για απόπειρα εμπρησμού. Τι ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς. Το χρονικό της καταστροφής στην Πάρνηθα. Τι λένε οι ειδικοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Αττικής.
Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ ΠΗΓΗ: Realnews
Από άκρη σε άκρη σαρώνουν το δάσος της Δαδιάς η υπηρεσία πληροφοριών και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, αναζητώντας τα ευρήματα που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των πυρκαγιών που έπληξαν τον νευραλγικής σημασίας ακριτικό νομό του Έβρου.
Οι υπηρεσίες αναζητούν ενδείξεις που θα τους επιτρέψουν να διαπιστώσουν αν ο εμπρησμός που προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά έγινε με πρόθεση ή είναι αποτέλεσμα ενεργειών παράτυπων μεταναστών που άναψαν φωτιές, χωρίς πρόθεση εμπρησμού, για να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ΕΥΠ και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής μπορούν με βάση τη φύση των ευρημάτων (συσσώρευση καύσιμης ύλης, είδος των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν για να ανάψει η φωτιά) να ξεχωρίσουν αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με μια πρώτη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, που έφτασε πριν από λίγα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια παρόμοια έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής έχει ολοκληρωθεί για την περιοχή του Μίσχου Ροδόπης και αναμένεται, κατά την έκθεση, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή».
Οι Αρχές και ειδικά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχουν βάσιμες υποψίες ότι στη Δαδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά και ότι εδώ υπάρχει πρόθεση και οργάνωση. Το πρώτο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι οι δεκαπέντε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη νοητή ευθεία μεταξύ Δαδιάς και Αλεξανδρούπολης. Το δεύτερο που ενισχύει αυτές τις υποψίες είναι το ότι, με βάση την εμπειρία, η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το 2022, μια χρονιά κατά την οποία η χώρα τα πήγε καλά γενικά με τις πυρκαγιές, στο δάσος της Δαδιάς κάηκαν περίπου 40.000 στρέμματα – από αυτά τα μισά ολοσχερώς. Η πυρκαγιά ήταν η πιο δύσκολη του περασμένου καλοκαιριού, εκεί συγκεντρώθηκαν οι περισσότερρες πυροσβεστικές δυνάμεις και εκεί χρειάστηκαν τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη πυρκαγιά στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν τους, διόλου δεν πιστεύουν ότι η φετινή πυρκαγιά στη Δαδιά ξέσπασε τυχαία.
Άλλωστε, οι εμπρησμοί από πρόθεση μόνο σπάνιοι δεν είναι στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις φετινές πυρκαγιές. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε σχέση με το θέμα αυτό, φέτος έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, οι 79 εκ των οποίων αφορούν εμπρησμούς από δόλο. Η κυβέρνηση έχει μετακινηθεί στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας πιο πολύ προς τη θέση ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι εμπρησμοί και μάλιστα με δόλο και γι’ αυτό και οι υπουργοί προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε πολύ σκληρές δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και τιμωρούνται», ή του Βασίλη Κικίλια που έκανε λόγο για «αλιτήριους».
Τα στοιχεία
Η πιθανότητα εμπρησμού από πρόθεση στον Έβρο ενισχύεται και από το πρόσφατο περιστατικό με τους μετανάστες που βρέθηκαν μέσα στο τρέιλερ, με την Εισαγγελία να τους ασκεί διώξεις για απόπειρα εμπρησμού, με βάση την προανάκριση που διενήργησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ Μακεδονίας και Θράκης «προέκυψαν στοιχεία τα οποία τους ενοχοποιούσαν, ωστόσο η προανάκριση είναι μυστική», ενώ θα ερευνηθούν και τα κινητά τους για τυχόν ύποπτες συνομιλίες.
Ακόμα και αν αυτές οι κατηγορίες αποδειχθούν αβάσιμες, το ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιες ομάδες μεταναστών να έρχονται στη χώρα με αλλότριους σκοπούς είναι κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της η ΕΥΠ, η οποία ωστόσο ανησυχεί και για τις πολιτικές επιπτώσεις από τη διασύνδεση των παράτυπων μεταναστών με τις φωτιές. Στην έκθεση που έφτασε στο Μαξίμου αναφέρεται ότι μέρος των κατοίκων της περιοχής του Εβρου πιστεύει ότι οι φωτιές είναι οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας με «εκτελεστές του σχεδίου» τους μετανάστες, εξού και οι ακραίες αντιδράσεις κάποιων κατοίκων, όπως το περιστατικό με τους 13 μετανάστες στο τρέιλερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΕΥΠ φαίνεται να πιστεύει ότι το θέμα των πυρκαγιών στον Εβρο θα τύχει κεφαλαιοποίησης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από μερίδα ατόμων ακροδεξιού προσανατολισμού, με σκοπό να στηλιτευθεί και να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία -και συγκεκριμένα το γενικό προξενείο στην Κομοτηνή- έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις φωτιές στον Έβρο και γενικότερα στη Θράκη για να αυξήσει την επιρροή της στη μειονότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή έστειλε μήνυμα στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο και του ανέφερε ότι μια ομάδα Τούρκων πυροσβεστών είναι έτοιμη να συνδράμει την κατάσταση στην Περιφέρεια. Προσφέρθηκε μάλιστα να πάει ο ίδιος να τους υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οπως ήταν αναμενόμενο η προσφορά απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Το τελευταίο που ήθελαν οι Αρχές στη Θράκη ήταν να έχουν Τούρκους πυροσβέστες να αλωνίζουν στα μειονοτικά χωριά. Η σκοπιμότητα της κίνησης του Τούρκου προξένου, σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η προσφορά του, ήταν με σαφήνεια η ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, προβάλλοντας τη γειτονική χώρα ως τον προστάτη στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται η μειονότητα για να λύνει τα προβλήματά της.
Αποκλειστική δήλωση
Βασίλης Κικίλιας: «Τα ερωτήματα που τίθενται επιτακτικά»
«Η εκδήλωση πολλών, παράλληλων εστιών πυρκαγιάς και μάλιστα σε ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου σε περιοχές όπου η κατάσβεση είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη, πάντα χτυπάει το καμπανάκι στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής για σχέδιο εμπρησμού από πρόθεση. Τώρα, όταν αυτό συμβαίνει σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εθνικά ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, στον Εβρο, με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία Δαδιάς – Αλεξανδρούπολης, τότε τα ερωτήματα τίθενται επιτακτικά. Οσο ανεύθυνο θα ήταν να βγάλουμε αστήρικτα πρόωρα συμπεράσματα για ύποπτα κίνητρα και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού σε μια νευραλγικής σημασίας περιοχή, άλλο τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο θα ήταν να μην εξεταστεί σοβαρά, μεθοδικά και σε βάθος αυτό το σενάριο. Και αυτό κάνουμε, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ».
Διώξεις για απόπειρα εμπρησμού
Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν, οι μετανάστες που συνελήφθησαν και οι υποψίες για τα κυκλώματα των διακινητών
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αλεξανδρούπολης η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε 13 παράτυπους μετανάστες για απόπειρα εμπρησμού σε δασική έκταση έξω από την πόλη. Οι άνδρες αυτοί, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, είχαν διασχίσει τον ποταμό Εβρο και επιχειρούσαν να ταξιδέψουν προς Θεσσαλονίκη, όμως, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, ακινητοποιήθηκαν και κρατήθηκαν κλειδωμένοι σε τρέιλερ από τρεις κατοίκους της Νέας Χηλής, έναν οικοδόμο αλβανικής καταγωγής και δύο Ελληνες.
Οι μετανάστες παραδόθηκαν στην Αστυνομία και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά ένα βίντεο που ανήρτησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλβανός οικοδόμος προκάλεσε νέα έρευνα και έδωσε μια εντελώς διαφορετική τροπή στην υπόθεση.
Το βίντεο αυτό, στο οποίο «επιδεικνύει» τους αλλοδαπούς κρατουμένους, χαρακτηρίζοντάς τους «κομμάτια» και καλώντας συντοπίτες του να πράξουν ανάλογα και να αναζητούν μετανάστες, εκτός του ότι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κινητοποίησε και την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, στην οποία κλήθηκε ο οικοδόμος να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρέδωσε μια αυτοσχέδια κατασκευή από δύο ελαστικά, ξύλα και ένα μεγάλο σφουγγάρι, καταθέτοντας πως ο ίδιος και οι δύο συγχωριανοί του είδαν τους 13 αλλοδαπούς να επιχειρούν να βάλουν φωτιά με αυτόν τον μηχανισμό στο δάσος που βρίσκεται πίσω από μεγάλο σούπερ μάρκετ, λίγο πριν από την είσοδο της Αλεξανδρούπολης. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως ανέφερε, που ακινητοποίησαν τους 13 άνδρες, τους κλείδωσαν στο τρέιλερ και στη συνέχεια ειδοποίησαν την Αστυνομία να τους παραλάβει. Όπως ήταν φυσικό, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν σε αυτόν, άσκησε ποινικές διώξεις στους μεν Ελληνες πολίτες για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα», αλλά και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, στους, δε, αλλοδαπούς για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο στη χώρα».
Ο δράστης της ιδιότυπης αυτής σύλληψης, μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε: «Στο συγκεκριμένο σημείο μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Νέας Χηλής, πίσω από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, εντόπισα ομάδα 13 ατόμων τα οποία ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα μπαλόνι που μύριζε βενζίνη και έφεραν μαζί τους και μαχαίρι. Φώναξα αμέσως δύο συμπολίτες μου που βρίσκονταν στο σημείο και τους ζητήσαμε να πετάξουν τα μαχαίρια και τα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Τους αποτρέψαμε από το να δημιουργήσουν μια ενεργή εστία πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. Κατόπιν θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγουν και δεν θα μας επιτεθούν μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Άμεσα κάλεσα το 100 και σε δέκα λεπτά έφτασε στο σημείο περιπολικό της Αστυνομίας που τους παρέλαβε».
Πέραν της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης αυτής και του τι τελικά θα αποδειχθεί από την κύρια ανάκριση, τα στελέχη της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης κινητοποιήθηκαν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυκλώματα διακινητών που προκαλούν δασικές πυρκαγιές στην περιοχή, έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται την κινητοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών για την κατάσβεσή τους και να μπορούν ευκολότερα να μετακινούν ομάδες παράτυπων μεταναστών μέσω του ποταμού Εβρου. Σε αυτό το πλαίσιο επικοινώνησαν τόσο με τις αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο το μήκος των συνόρων, αλλά και με τις στρατιωτικές δυνάμεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι τόσο κατά μήκος της συνοριογραμμής όσο και στο εσωτερικό και ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές.
Ύποπτες εστίες φωτιάς κοντά σε 3 αποθήκες πυρομαχικών
Στο επίκεντρο των ερευνών τίθεται η πυρκαγιά που απείλησε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Αβαντα, Παλαγία και Σάπες
«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση λες και είμαστε σε πόλεμο», ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όταν έφθασε στον Εβρο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας (Τρίτη 22 Αυγούστου) προμηνυόταν εφιαλτικό.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν γύρω από την Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου, δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο και πέρυσι είχε παραδοθεί στις φλόγες. Για τον Εθνικό Δρυμό, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, η αμέλεια από παράνομους μετανάστες, που προσπαθούσαν να ζεσταθούν ανάβοντας μια μικρή φωτιά, φαντάζει ως η πιθανότερη εξήγηση για την πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί. Ομως, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, όπως είπε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, «υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και από αυτές τις εστίες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «mega fire».
Ανεξάρτητα από υποψίες και θεωρίες, που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες και φτάνουν στα όρια της συνωμοσίας, η Αλεξανδρούπολη γεωστρατηγικά θεωρείται ως η «Σούδα του Βορρά», κάτι που έχει αναφερθεί και από την επίσημη αμερικανική διπλωματία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη επικεντρώνονται και σε τρεις από τις εστίες, οι οποίες, όπως φάνηκε, κατευθύνθηκαν άμεσα προς ισάριθμες εγκαταστάσεις του Στρατού.
Τη Δευτέρα, οι νέες εστίες που ξέσπασαν στην Αλεξανδρούπολη έδειχναν ότι είχαν κατεύθυνση σε δύο συγκεκριμένες αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού, στις περιοχές του Αβαντα και της Παλαγίας. Όταν το ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού προσγειώθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη, το πρώτο μέλημα ήταν η διασφάλιση των συγκεκριμένων αποθηκών. Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως το επίπεδο ετοιμότητας. Οι αντιπυρικές ζώνες, που σε ορισμένα σημεία ήταν πλάτους ακόμη και 200 μέτρων, μαζί με τις απαραίτητες αποψιλώσεις, είχαν δημιουργηθεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και είχαν συντηρηθεί.
Τα ξημερώματα
Στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο ήταν σε συναγερμό, η πυρκαγιά μπήκε έρπουσα στα στρατόπεδα όπου ήταν οι αποθήκες πυρομαχικών. Αρχικά, οι φλόγες εισήλθαν στον Άβαντα και περίπου 20 λεπτά αργότερα στην Παλαγία. Τα στελέχη του Στρατού δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις εγκαταστάσεις. Γνώριζαν τι δουλειά είχε γίνει και φρόντιζαν με υδροφόρες και άλλα μέσα να αποτρέψουν τη δημιουργία θερμικού φορτίου, όπως και έγινε.
Όμως, ο συναγερμός δεν είχε λήξει. Το ίδιο βράδυ και μία τρίτη αποθήκη πυρομαχικών, στις Σάπες, βρισκόταν εντός εμβέλειας μιας νέας εστίας φωτιάς. Εκεί, εκτός από τις αντιπυρικές ζώνες, με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε άμεση μεταφορά των πυρομαχικών από δύο υπέργειες αποθήκες σε άλλες τύπου «ιγκλού».
Μάλιστα, η μία από αυτές ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ και έτσι χωροταξικά τα πυρομαχικά χώρεσαν όλα με σχετική άνεση. Όταν ένα 24ωρο αργότερα πλησίασε η πυρκαγιά τις αποθήκες, δεν μπόρεσε ποτέ να απειλήσει τις εγκαταστάσεις λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί.
Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν δύο λόχοι στα μειονοτικά χωριά. Το Δ’ Σώμα Στρατού έχει εδώ και πολλά χρόνια αγκαλιάσει τους κατοίκους, δίνοντας λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητάς τους, είτε κάνοντας έργα στα σχολεία είτε ακόμη και επισκευάζοντας δημόσιους δρόμους και άλλες εγκαταστάσεις.
Τα χωριά βρίσκονται σε πυκνόφυτες περιοχές και η παρουσία του Στρατού αφενός μετέφερε το αίσθημα της ασφάλειας για τους κατοίκους, αφετέρου όμως υπήρχαν πληροφορίες -όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στην «R»- ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα κτίσματα για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών.
Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαία η κινητοποίηση δύο λόχων της Ε’ Μοίρας Καταδρομέων, που ανέλαβαν δράση σε συγκεκριμένα δρομολόγια τα οποία οδηγούσαν από τα χωριά στα σύνορα του Εβρου.
Αλληλουχία γεγονότων
Παρότι οι πληροφορίες για ασύμμετρη απειλή είναι πολλές, «για να μπορεί να αποδειχθεί κάτι, όμως, θα πρέπει να βρεθούν στοιχεία και να έχουμε έστω και μία σύλληψη, κάτι που μέχρι στιγμής απουσιάζει», λέει στην «R» στρατιωτική πηγή. Ωστόσο, η αλληλουχία των γεγονότων επιβάλλει εγρήγορση και τη διεξαγωγή έρευνας σε κάθε κατεύθυνση. Θα μπορούσε κάποιος -πιο υποψιασμένος- να συνδέσει τα γεγονότα ακόμη και με την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα, που συνέπεσε χρονικά. Πρόκειται για στοιχεία που η έρευνα καλείται να εξετάσει αν συνδέονται. Στο πλαίσιο αυτό είναι στενή η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ με την ΕΥΠ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, δεν βρέθηκε τυχαία στον Εβρο. Το ΓΕΕΘΑ διαμηνύει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους και αυτή είναι να προστατεύουν τα σύνορα». Εξού και οι συνεχείς πτήσεις των ελικοπτέρων Kiowa, γνωστών και ως «Ινδιάνων του Αιγαίου», που πλέον έχουν μόνιμη παρουσία στον Εβρο, αλλά και του drone της Πολεμικής Αεροπορίας HERON, το οποίο μετέδιδε συνεχώς πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).
Ανυπολόγιστη καταστροφή!
Στην Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη καμένη έκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus
Από τη δυτική πλευρά της Αλεξανδρούπολης μέχρι και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι καμένες εκτάσεις απλώνονται σε χιλιάδες στρέμματα γης, τα οποία δείχνουν να έχουν καταστραφεί πλέον ολοσχερώς. Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε από το περασμένο Σάββατο 19 Αυγούστου και μαινόταν ανεξέλεγκτη για πέντε ολόκληρες ημέρες είναι αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία χαρτογράφησης Copernicus, οι πυρκαγιές στον Έβρο κατέκαψαν συνολικά 723.440 στρέμματα δάσους. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας του Έβρου.
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Και για τα ελληνικά δεδομένα, όμως, η καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Θράκη θεωρείται ιστορικών διαστάσεων. Από όλες τις λεγόμενες «mega-πυρκαγιές» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, η φωτιά στον Έβρο υποσκελίζεται μόνο από την καταστροφή που είχε συντελεστεί στην Ηλεία το 2007, όταν οι πυρκαγιές είχαν συνδυαστικά μετατρέψει σε στάχτη συνολικά 912.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργητικών εκτάσεων.
Για το δασικό οικοσύστημα της περιοχής η καταστροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ο μισός από τον δασικό όγκο της περιοχής αποτελεί πλέον παρελθόν. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus, οι πυρκαγιές έπληξαν το 45% του δασικού συμπλέγματος που εκτείνεται από τον κεντρικό μέχρι τον νότιο Έβρο, επηρεάζοντας -εκτός από τον δήμο της Αλεξανδρούπολης- και σημαντικό τμήμα των δασών του δήμου Σουφλίου.
«Σταμάτησε η ζωή»
Για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης είναι ακόμα νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να κρύψουν την απόγνωση που ήδη αισθάνονται, καθώς, όπως επισημαίνουν, εδώ και μία εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη «έχει σταματήσει η ζωή».
«Για την ώρα πρέπει να επισημάνουμε τέσσερις πολύ σημαντικές επιπτώσεις», λέει ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. «Ξεκινώντας από τον τουρισμό, τα πάντα έχουν σταματήσει. Όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν και οι επισκέπτες που διέμεναν στην περιοχή μας έφυγαν. Ακόμα και στη Σαμοθράκη το πλήγμα ήταν τεράστιο, καθώς το νησί, που ηλεκτροδοτείται μέσω σύνδεσης από τον Έβρο, είχε διακοπή ρεύματος για σχεδόν τρεις ημέρες. Όπως μας λένε οι επιχειρηματίες του νησιού, τα προϊόντα που είχαν στα ψυγεία τους καταστράφηκαν», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. «Επιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν και στην κτηνοτροφία, καθώς η πυρκαγιά αφάνισε τις εκτάσεις όπου καλλιεργούνταν οι ζωοτροφές, αλλά και στη γεωργία. Οι ελαιώνες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και οι ελαιοπαραγωγοί μας λένε ότι θα χρειαστεί πάνω από μία επταετία για να αποκατασταθεί η παραγωγή τους. Η τέταρτη επίπτωση αφορά την εμπορική κίνηση. Όπως καταλαβαίνετε, τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα έχουν ερημώσει», αναφέρει ο Χρ. Τοψίδης.
Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα της Realnews
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το δημοσίευμα της Realnews
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το δημοσίευμα της Realnews