Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» εντόπισε 2 τουρκικές μηχανότρατες, 1,5 μίλι από τις ελληνικές ακτές.
Είχαν μόλις ξεκινήσει να αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σέρνοντας στο βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία (σε μία εποχή μάλιστα που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα, για να δοθεί στα ιχθυοαποθέματα μία ευκαιρία να ανακάμψουν από την υπεραλίευση).
Τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά τόσο στο ινστιτούτο, όσο και στις Αρχές για την «πειρατική αλιεία» που διεξάγουν στα ελληνικά νερά.
Και τα προηγούμενα χρόνια το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» είχε καταγράψει τις γρήγορες διεισδύσεις τους στα χωρικά ύδατα, ενώ σε προηγούμενα περιστατικά είχαν φτάσει μέχρι και το κεντρικό Αιγαίο.
Τούρκοι ψαράδες σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως τους απαθανάτισε το πλήρωμα του «Αρχιπέλαγος».
Πάντοτε διατηρούν κλειστό το σύστημα εντοπισμού AIS, αξιοποιόντας παράλληλα τη μεγάλη κυκλοφορία σκαφών κατά τους θερινούς μήνες.
Έπειτα από την κοντινή προσέγγιση του ερευνητικού σκάφους Aegean Explorer, γνωρίζοντας ότι η έντονη παρουσία του σημαίνει την άμεση διακοπή της καταστροφικής αλιείας, οι τουρκικές μηχανότρατες ανέκτησαν άμεσα τα αλιευτικά τους εργαλεία και αποχώρησαν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά.
Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι λιμενικές Αρχές, οι οποίες δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή λόγω της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών σκαφών.
Τα στοιχεία των περιστατικών καταστροφικής και παράνομης αλιείας, κοινοποιούνται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» προς τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές.
Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» τονίζει για άλλη μία φορά ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία εθνικιστική προσέγγιση από πλευράς του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».
Μοναδικός σκοπός είναι η προστασία και συνεχής άμυνα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που πότε δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα.
Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» – Θοδωρής Τσιμπίδης – t.tsimpidis@archipelago.gr