Τι είναι ο FlyOver; Θα αλλάξει την κυκλοφοριακή εικόνα της Θεσσαλονίκης;

Πρεμιέρα χθες Πέμπτη στο Διοικητήριο για τη σειρά συσκέψεων που ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, για τον συντονισμό των κινήσεων που πρέπει να γίνουν ενόψει της έναρξης, το φθινόπωρο, των εργασιών για το περίφημο FlyOver.

H αλήθεια είναι πως το έργο που θα ανατρέψει όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, η οποία… αγκομαχά καθημερινά στους δρόμους κινούμενη με χαμηλές ταχύτητες, θα «μπει» στη ζωή μας με αρνητικό τρόπο.

Κι αυτό γιατί, λόγω των εργασιών που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο στην Περιφερειακή, θα χρειαστεί να κλείσει κατά τμήματα η οδός. Κι αυτό σημαίνει, μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης, καθημερινή ταλαιπωρία, χρονοβόρες μετακινήσεις, εκνευρισμός… Κι όλα αυτά από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία η πόλη επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας.

Το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στην πόλη κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι το αντικείμενο αυτών των συσκέψεων που θα επαναλαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Ήδη πάντως,  μια… πρόγευση ταλαιπωρίας πήραμε, με τις πρόδρομες εργασίες (γεωτρήσεις) που έγιναν πριν λίγο καιρό στην περιφερειακή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κίνηση ήταν αυξημένη στις βασικές κεντρικές οδούς στην Θεσσαλονίκη.

Τι πρέπει να ξέρουμε όμως για το έργο που θα αλλάξει την κυκλοφοριακή εικόνα της Θεσσαλονίκης;

Τι είναι το FlyOver;

Πρόκειται για μια λεωφόρο – γέφυρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση (συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) πάνω από την υπάρχουσα περιφερειακή οδό. Η γέφυρα, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, θα αρχίζει από το ύψος του «Παπαγεωργίου» και θα καταλήγει λίγο πριν από τα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον Κ12 (στην έξοδο προς Μουδανιών) θα γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και ανακατασκευή της υφιστάμενης οδού

flyover,

Θα βελτιωθεί η κατάσταση στην υπάρχουσα προβληματική Περιφερειακή Οδό;

Με το έργο, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 13,5 χιλιομέτρων, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και στις κακοτεχνίες της περιφερειακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τούνελ στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων θα καταργηθούν και θα κατασκευαστούν καινούρια. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, εννέα ανισόπεδοι κόμβοι, οκτώ νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Θα ολοκληρωθεί ποτέ ή υπάρχει κίνδυνος… αέναης ταλαιπωρίας;

Οι εργασίες ξεκινούν το φθινόπωρο (μάλλον τον Οκτώβριο). Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε τέσσερα χρόνια. Το έργο, προϋπολογισμού 373 εκ. ευρώ, θα κατασκευαστεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του για 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ετών κατασκευής. Η αποπληρωμή προς τον ανάδοχο θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας και συνεπώς θα έχει κάθε λόγο να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο, ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεων, θα προκύπτει penalty για τον ιδιώτη από τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν.

Σε τι θα ωφελήσει την πόλη;

Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη της πόλης, του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και κατ’ επέκταση τα καυσαέρια. Το σημαντικότερο ωστόσο που θα επιφέρει το FlyOver, είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς το επίπεδο οδικής ασφάλειας θα ανέβει κατακόρυφα.

Θα κοπούν δέντρα;

Για την κατασκευή του FlyOver προβλέπεται να απαλλοτριωθούν 70 στρέμματα δάσους, τα οποία θα αντικατασταθούν με πολλαπλάσια στρέμματα σε φυτεύσεις, οπότε, σύμφωνα με τους μελετητές, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα είναι θετικό.

πηγη

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.