Γενικός ξεσηκωμός στα Κωνσταντινουπολίτικα για το FlyOver: Καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα!

Διαβάζουμε στο theopinion.gr το εξαιρετικό ρεπορτάζ της Ευφροσύνης Καζεπίδου:

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της κοπής δέντρων κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού, εργασίες που αναμένεται να αρχίσουν από Δευτέρα και θα γίνουν στο πλαίσιο της κατασκευής του FlyOver, καταθέτουν πολίτες από την περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων.

Οι κάτοικοι βρίσκονται «στο πόδι» καθώς πληροφορήθηκαν από μέλη των συνεργείων που θα κάνουν τις υλοτομήσεις ότι οι σχετικές εργασίες ξεκινούν από Δευτέρα. Μάλιστα, υποδεικνύουν στο TheOpinion και δέντρα με κόκκινη σήμανση, τα οποία θα κοπούν στο πλαίσιο των εργασιών.

Ενδεικτικό της μεγάλης κινητοποίησης είναι ότι στην κυριολεξία εν μία νυκτί από την ώρα που έμαθαν ότι επίκειται η έναρξη εργασιών, συγκέντρωσαν δεκάδες υπογραφές (με τη διαδικασία να συνεχίζεται), ενώ ήδη κινούν τις νομικές διαδικασίες για να εναντιωθούν και επίσημα στην υλοτόμηση. Τη Δευτέρα, άλλωστε, ημέρα έναρξης των εργασιών, έχουν εξαγγείλει μαζικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Αλέξη Αδαμίδη, ο οποίος μιλά στο The Opinion, oι κάτοικοι ζητούν να μην πραγματοποιηθούν οι κοπές των δέντρων κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού, κοπές που προβλέπονται στη  μελέτη για το FlyOver, ώστε να διαπλατυνθεί ο δρόμος, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας, μία σε κάθε ρεύμα.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των κατοίκων στο TheOpinion, «δεν είμαστε εναντίον των πρόδρομων εργασιών του FlyOver. Απλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο κακοφτιαγμένος και επικίνδυνος περιφερειακός -για τον οποίο δεν αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες από κανέναν- πάει να διορθωθεί από ένα επικίνδυνο έργο».

«Προκύπτει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση και από τον περιφερειακό και από το FlyOver συνδυαστικά, σε απόσταση 600 μέτρων κατά μήκος ολόκληρου του έργου, από παρακείμενες κατοικημένες περιοχές, θα ξεπερνά τα σχετικά όρια που προβλέπει η ΕΕ. Υπολογίζεται ότι οι ρύποι θα φτάνουν περί τα 363 mg ανά τετραγωνικό μέτρο! Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τα σχολεία της περιοχής», συνεχίζει ο κ. Αδαμίδης.

«Καταθέσαμε αίτηση στους αρμόδιους επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να κάνουν αυτοψία, διότι πάρθηκε απόφαση από τη δασάρχη για υλοτόμηση δέντρων σε συνολική επιφάνεια 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Επιπλέον καταθέσαμε αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά της παράνομης υλοτόμησης», προσθέτει.

Θα σταματήσουν οι εργασίες για το Fly Over;

Μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, και με τον… εφιάλτη των προσφυγών να παραμένει διαχρονικός και για το έργο του FlyOver, το ερώτημα είναι ένα: Πόσο θα επηρεάσει η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την πορεία υλοποίησης των πρόδρομων εργασιών και άρα και του ίδιου του έργου;

Υπάρχει το ενδεχόμενο τη Δευτέρα, με απόφαση δικαστηρίου, να μη πραγματοποιηθούν οι υλοτομήσεις; ρωτάμε τον νομικό σύμβουλο των κατοίκων, ο οποίος απαντά: «Δεν είναι βέβαιο πως ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών θα έχει προλάβει να αποφασίσει για αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως τονίζει, πάντως, σκοπός των ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι η μη υλοποίηση του έργου, αλλά το να παρθούν άλλα μέτρα για την υλοποίησή του. «Ακόμα και οι εκρήξεις και οι δονήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων των εργασιών, δε γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσουν τα οικήματα της περιοχής. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη», ενώ όπως επισημαίνει «δε θα επιτρέψουμε υλοτόμηση των χιλιάδων δέντρων μέχρι να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση».

 

Τι λένε κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής

Από την πλευρά τους,  ο Θόδωρος Μωυσίδης, ιδιοκτήτης καφέ πάνω από τον περιφερειακό και ο Θόδωρος Ταντανός, κάτοικος παρακείμενης οικίας, τονίζουν, μιλώντας στο TheOpinion την έλλειψη ενημέρωσης για τα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και τις επιπτώσεις που αυτά θα επιφέρουν στη ζωή τους, με την υλοποίηση του Fly Over.

«Θα μου κόψει το μισό μαγαζί», τόνισε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας. «Εγώ στην ουσία είμαι αυτός που θα επηρεαστεί περισσότερο, αλλά είμαι μέλος και του Συλλόγου Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών. Η μελέτη προβλέπει να κοπεί κομμάτι από το σπίτι μου. Είναι τραγικό», καταγγέλλει ο κάτοικος της περιοχής. Όπως επισημαίνει, οι συνέπειες των έργων στην περιοχή θα είναι τεράστιες.

«Επηρεάζεται άμεσα ο οικισμός των Κωνσταντινουπολιτών από τα έργα. Θα φύγει το ανάχωμα και τα σπίτια θα έχουν άμεση επαφή με το δρόμο. Φανταστείτε θόρυβο και καυσαέρια. Έχει γίνει μελέτη, στην οποία μέτρησαν τις τιμές του καυσαερίου στην περιοχή 200 μέτρα από το δρόμο. Στην ουσία η ίδια η μελέτη, αποδεικνύει ότι οι μετρήσεις στα 20 μέτρα είναι άνω των επιτρεπόμενων ορίων. Δεν έχουν κάνει μετρήσεις με τον ήχο. Η μόνη μέτρηση που είχαν κάνει ήταν σε περίοδο καραντίνας, το 2020 και η μέτρηση έγινε 50 μέτρα κάτω από το δρόμο, πίσω από το ανάχωμα. Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο αλλοίωσε το αποτέλεσμα της έρευνας λόγω απόστασης. Όμως και πάλι οι μετρήσεις πλησίαζαν το επιτρεπόμενο όριο. Το βασικότερο πρόβλημα ολόκληρου του οικισμού είναι τα καυσαέρια και η ηχορύπανση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Σκοπός να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας»

«Υπάρχει σκοπός να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει ήδη η προσφυγή των Φίλων του Δάσους, η οποία θα εκδικαστεί το Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, ήρθαν χθες από την εταιρεία και είπαν πως θα κόψουν όλα τα δέντρα της Ιπποκράτους», δήλωσε, τονίζοντας πως υπάρχει η θέληση το ζήτημα να φτάσει στις ανώτερες δικαστικές αρχές, προκειμένου να δικαιωθούν οι κάτοικοι.

Όπως επισημαίνουν αμφότεροι, μέχρι το Μάιο δε γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί στην περιοχή τους και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους ενημερώσει.

«Επίσης, θα καθαιρεθούν και οι δύο οι γέφυρες του Πανοράματος. Θα κοπούν τελείως για να γίνουν καινούργιες. Ο χωματόδρομος πάνω από τον περιφερειακό θα ασφαλτοστρωθεί, προκειμένου να κάνουμε κύκλο για να βγαίνουμε στην Σταγειρίτη, στο φανάρι. Το ίδιο θα γίνεται και στο Πανόραμα. Θα πηγαίνουν από το δρόμο κάτω από την Περιφερειακή. Μένουν γύρω στις 15 οικογένειες πάνω από το τούνελ μαζί με τη δική μου. Το σχολείο απέχει μόλις 100 μέτρα και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν 3 χιλιόμετρα για να πάνε το χειμώνα. Και όχι με τα πόδια, δεν θα υπάρχει πεζόδρομος. Μόνο δύο λωρίδες θα υπάρχουν, με ένα αυτοκίνητο δεξιά και ένα αριστερά. Δεν τους ενδιαφέρει. Ούτε για εμάς τους ενδιαφέρει το πώς θα πηγαίνουμε στο κέντρο της περιοχής», συνέχισε.

«Έχουμε και ένα άτομο ΑμεΑ, για το οποίο έρχεται κάθε μέρα αυτοκίνητο του δήμου και τον μετακινεί. Αυτό τώρα πως θα γίνεται; Μας είπαν, κάποια στιγμή, ότι θα κάνουν πεζογέφυρα. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο. Ρώτησα για το ΑμεΑ, θα κάνουμε ασανσέρ, μου απάντησαν. Δικαιολογίες για να μη σταματήσει το έργο», επισήμανε ο κ. Ταντανός για την ταλαιπωρία που θα υφίσταται ανάπηρος, κάτοικος της περιοχής.

Όσον αφορά το συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, τόνισε, πως «οι συσκέψεις του συντονιστικού οργάνου ενδιαφέρονται, στην ουσία, μόνο για το κυκλοφοριακό. Αυτό μόνο τους νοιάζει. Όχι για τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν. Μόνο για τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό, μόλις κοπούν οι λωρίδες.»

«Εμείς δεν είναι ότι δεν θέλουμε να γίνει. Να γίνει το έργο αλλά με τον αρχικό του σχεδιασμό. Δεν είμαστε ενάντια στην πρόοδο. Αν γίνει όπως το σχεδίασαν αρχικά και περνάει κάτω από την Κηπούπολη, δεν θα επηρεαστεί ούτε ο οικισμός ούτε οι κάτοικοι. Καθαρά οικονομικός ήταν ο λόγος που άλλαξαν τα σχέδια. Άλλο είναι να ανοίξεις αυτό το τούνελ και άλλο να κάνεις δυο σήραγγες από πίσω», δήλωσαν αμφότεροι.

(το άρθρο εδώ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.