Νέα Αγχίαλος: Τα πρώτα στοιχεία της ΕΔΕ για την έκρηξη στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Παράβαση των πρωτοκόλλων για την αποθήκευση και την προστασία των πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου, δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που διενεργείται για τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Η ΕΔΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη, ωστόσο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτει τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πυρκαγιά και τις εκρήξεις «ξηλώθηκε» ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το πλέον εντυπωσιακό που έδειξαν οι έρευνες ήταν ότι η συγκεκριμένη αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη, δεν υπήρχε δηλαδή ως κτίριο, αλλά ήταν υπαίθριος χώρος αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω, όπου φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (βόμβες δηλαδή γενικής χρήσεως).

Με εμπιστευτικό έγγραφό του προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε, εδώ και καιρό, συγκεκριμένες οδηγίες, σύμφωνα με τα νατοϊκά πρωτόκολλα για το πώς φυλάσσονται τα πυρομαχικά. Κατά τους επιτελείς του Πενταγώνου «οι οδηγίες αυτές δεν λειτούργησαν σε μία και μόνον περίπτωση, σε αυτή της 111 πτέρυγας Μάχης, υπήρξε δηλαδή εξαίρεση του κανόνα και δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί». «Αυτά λένε οι επιτελείς, αλλά πώς οδηγίες δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση της αποθήκης πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου;» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναφέρει η εφημερίδα, για την περίπτωση της Νέας Αγχιάλου, η φωτιά δεν πλησίασε την αποθήκη πυρομαχικών, αλλά οι εκρήξεις προκλήθηκαν από το θερμικό κύμα που «εισήλθε» στον αποθηκευτικό χώρο και που είχε προηγηθεί της φωτιάς στην περιοχή. Όταν διατάχθηκε η εκκένωση του στρατοπέδου και η μεταφορά των F-16 (που δεν ήταν σε καταφύγια Shelders) έφυγε όλο το προσωπικό, αλλά δεν εκκενώθηκε και ο συγκεκριμένος χώρος φύλαξης των πυρομαχικών. Οι επιτελείς του στρατοπέδου ίσως να υπολόγιζαν ότι με την αποψίλωση που έκαναν γύρω από την περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων η φωτιά δεν θα πλησίαζε τα πυρομαχικά. Όντως δεν τα πλησίασε, πλην όμως δεν είχε υπολογιστεί και το θερμικό κύμα, που ήδη είχε φτάσει στα πυρομαχικά και προκάλεσε τις απανωτές εκρήξεις, δημιουργώντας μικρούς κρατήρες που σιγόκαιγαν στο έδαφος και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα στην πόλη.

Το πρωτόκολλο και οι οδηγίες που έδωσε το ΓΕΕΘΑ προβλέπουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις: εφόσον η αποθήκη δεν είναι υπόγεια προβλέπεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού, προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.